In het spoor van Elvis naar Tupelo en Graceland in Memphis

Elvis Presley werd geboren in Tupelo, Mississippi. Zijn landgoed Graceland in Memphis, Tennessee trekt nog altijd veel bekijks. In 2020 zou Elvis 85 zijn geworden. Harmke reisde in het spoor van de King of Rock & Roll: ze bezocht zijn geboortehuis in Tupelo en vierde zijn verjaardag op Graceland.

Elvis Presley

Tupelo

Het geboortehuis van Elvis in Tupelo

Het geboortehuis van Elvis in Tupelo

1. Shotgun house

Shotgun houses zijn zo klein dat één kogel ze kan doorboren. Elvis geboortehuis in Tupelo is zo’n Shotgun-huis. Het witte huisje werd gebouwd door zijn vader Vernon. Het huisje bestaat slechts uit een slaapkamer en woonkeuken. Bezoekers mogen het huisje in en dus sta ik zomaar naast het bed waar Elvis ter wereld kwam. De meubels en het behang zijn wel replica, gekozen met behulp van Vernon. De vloer en haard zijn nog origineel. Het kerkje dat de familie bezocht en waar Elvis met witte gospel in aanraking kwam, is ook naar dit terrein verplaatst. Van donaties werd een kapel gebouwd waar Elvis’ gospels worden gedraaid. Hij won drie Grammy’s voor zijn gospelmuziek.

De slaapkamer van ouders Vernon en Gladys

De slaapkamer van ouders Vernon en Gladys

2. Hardware Store

Tupelo is uitgegroeid tot een gezellig stadje. In de straten staan overal borden in de vorm van een gitaar met verwijzingen naar Elvis en de rock-and-roll. De hardware store waar Elvis zijn eerste gitaar kreeg, bestaat nog steeds. Elvis kwam hier in 1946 met zijn moeder en mocht een cadeau voor zijn elfde verjaardag uitzoeken. Zelf wilde Elvis het liefst een geweer, maar dat vond zijn moeder te gevaarlijk. Elvis’ tweelingbroer Jesse werd vlak voor middernacht, op 7 januari, dood geboren. Daarom alleen al was moeder Gladys extra beschermend tegen haar zoon Elvis. Een zekere Mr. Bobo van de shop kwam met een gitaar aandragen, Elvis ging overstag en de rest is geschiedenis.

Tupelo Hardware Co. waar Elvis zijn gitaar kreeg

 

 

Gitaarsectie van de Hardware Store

Gitaarsectie van de Hardware Store

3. Elvis-tour

Onze gids in Tupelo is Elvis-kenner Roy Turner. Hij begeleidt de bustour die we maken langs plekken uit Elvis’ jeugd. Zo gaan we langs bij de bibliotheek waar Elvis’ bieb-pasje te zien is. Zijn moeder, die zelf ongeletterd was, stond erop dat hij zou leren lezen en Elvis las graag. We rijden langs het Lyric-theater waar hij met vrienden naar westerns keek en we gaan langs bij de textielfabriek waar Gladys werkte toen ze zwanger was van Jesse en Elvis. Nu zit in dit gebouw vintage warenhuis Relics en koffiebar Lost + Found (superlekkere koffie!). In de zwarte wijk waar het gezin Presley naar toe verhuisde, leerde Elvis de swingende zwarte gospelmuziek kennen.

Elvis' bibliotheekpasje

Elvis’ bibliotheekpasje

Schoolfoto met rechtsboven in de hoek Elvis

Schoolfoto met rechtsboven in de hoek Elvis

4. Fair Park

De rit gaat nu naar Fair Park waar een standbeeld van Elvis staat. Elvis was een jaar of twaalf toen de familie naar Memphis verhuisde. Maar in 1956, toen Elvis al een ster was, trad hij op in dit park in Tupelo waar toen een kermis was, de Mississippi-Alabama Fair. De opbrengst van dit Home Coming Concert doneerde Elvis aan Tupelo, zodat er in East Tupelo, de arme wijk waar hij opgroeide, een park voor kinderen kon komen waar ze kunnen spelen. Gids Roy Turner vindt het opmerkelijk dat zo’n jonge jongen, Elvis was toen 21, al aan anderen dacht. Het standbeeld is gebaseerd op een beroemde foto waarop Elvis de handen schudt van een uitzinnige massa.

Standbeeld van Elvis in Fair Park

Standbeeld van Elvis in Fair Park

Informatie over het Home Coming Concert van 1956

Informatie over het Home Coming Concert van 1956

5. Johnnie’s Drive-In

En nu we dan toch in Tupelo zijn, gaan mijn reisgenoten en ik lunchen bij Johnnie’s Drive-In. Deze diner is het oudste restaurant van Tupelo en een plek waar Elvis als jongen at en later met vrienden nog eens terugkwam. Voor ons is de Elvis Booth gereserveerd, het tafeltje waar Elvis zou hebben gezeten. De muur hangt vol Elvis-foto’s. Het menu is het ongecompliceerde fastfood waar Elvis dol op was: hamburgers, frietjes, BLT-sandwiches. Tupelo bestaat dit jaar precies 150 jaar en dat wordt op 20 juli met allerlei festiviteiten gevierd. Van 3 tot en met 7 juni 2020 is er in Tupelo een Elvis-festival met onder meer Elvis-imitators, of tributers zoals ze liever genoemd worden.

Diner Johnnie's Drive-In

Diner Johnnie’s Drive-In

De Elvis Booth bij Johnnie's

De Elvis Booth bij Johnnie’s

 

 

Memphis

1. Sun Studio

In Memphis zijn er nog veel meer sporen van Elvis. We gaan langs bij de befaamde Sun Studio van Sam Phillips. De tour begint in een ruimte met foto’s en andere herinneringen aan de muur. Dan dalen we af naar de studio zelf die er nog net zo uitziet als toen. Ook de microfoon waar Elvis en andere legenden door gezongen hebben staat er nog. Gids Graham vertelt: “Sam was dj en luisterde vaak naar bandjes in Beale Street. Hij kwam op het idee een plek te creëren waar de artiesten plaatopnames konden maken.” Elvis nam My Happiness op voor zijn moeder en werd ontdekt door Sam’s secretaresse Marion Keisker. Hij mocht terugkomen en dat werd het begin van zijn sterrendom.

Op bezoek bij de beroemde Sun Studio

Op bezoek bij de beroemde Sun Studio

De bar van Sun Studio

De bar van Sun Studio

2. Hound Dog Tour

Ook in Memphis kun je een Elvis-bustour maken. De bus van Backbeat Tours wacht ons op in Beale Street, Home of the Blues. Aan boord is zangeres Kathryn Brawley die anekdotes vertelt over de muziekscene in Memphis en tussendoor rocknummers van Elvis en anderen zingt. De tour gaat onder meer langs de school van Elvis, Humes Middle – waar hij werd gepest met zijn lange haar – de public housing waar de Presley’s aanvankelijk woonden en hotel Chisca. Alle muzikanten van belang hingen daar destijds rond. In het hotel zat radiostation WHBQ. Elvis’ up-tempo versie van That’s all right sloeg in 1954 in als een bom. De dj werd platgebeld en draaide het nummer veertien keer.

Elvis' middelbare school Humes Middle

Elvis’ middelbare school Humes Middle

3. Graceland Party

Op 8 januari 2020 zou Elvis 85 jaar zijn geworden. Zijn verjaardag werd gevierd in de tuin van Graceland en ik ben erbij! Jerry Schilling, een van Elvis’ boezemvrienden, haalt herinneringen op. Hij vertelt hoe trots Elvis was dat Highway 51 South waaraan Graceland ligt, werd omgedoopt tot Elvis Presley Boulevard. Ook ex-vrouw Priscilla Presley voert het woord en snijdt een grote Elvis-taart aan. Na het feestje nemen we een kijkje in Graceland zelf met zijn Poolkamer en Jungle Room en lopen langs het met bloemen overdekte graf. We bekijken de Lisa Marie, Elvis’ privéjet, maar wat me het meest trekt, is toch Elvis’ autocollectie met, jawel, een roze Cadillac Fleetwood!

Gates of Graceland

Gates of Graceland

Graceland in kerstsfeer

Graceland in kerstsfeer

Priscilla en de Birthday Cake

Priscilla en de Birthday Cake

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

4. Arcade Restaurant

In downtown Memphis schuin tegenover Central Station Hotel, waar ik logeer, zit restaurant Arcade waar Elvis graag kwam eten. Ik besluit te gaan ontbijten bij deze diner. Een sheriff heeft net zijn auto voor de Arcade geparkeerd en dat levert een leuk plaatje op. Ik ga vervaarlijk midden op de weg staan met mijn camera voor het beste shot. Een agent ziet me fotograferen, maar lacht vriendelijk, typerend voor de laid-back sfeer die er in Memphis heerst. Ook bij Arcade is een Elvis Booth. Het bankje waar Elvis altijd zat, staat helemaal achter in de ruimte. Arcade dateert uit 1919 en is dus al meer dan een eeuw oud. Het staat te boek als ‘The Oldest Café’ in Memphis.

Arcade aan Main Street

Arcade aan Main Street

Het interieur is deels nog zoals in de Fifties

Het interieur is deels nog zoals in de Fifties

5. Lansky Bros.

Sinds 1946 zit in Memphis kledingwinkel Lansky Bros. Bernard Lansky was de kleder van Elvis. Lansky Bros. verkoopt nog steeds tijdloze mode in een flamboyante Elvis-stijl. Lansky werd bekend door het tv-optreden van Elvis in The Ed Sullivan Show. Elvis the Pelvis werd gecensureerd. Alles onder de gordel kwam niet in beeld. Dat verlegde de focus onbedoeld naar het jasje ontworpen door Lansky. Bezoek de winkel aan Union Avenue of ga naar het filiaal in hotel The Peabody aan 118 S 2nd Street. The Peabody is ook bekend om de Duck March, een dagelijks ritueel met eenden op een rode loper. Vanaf het dak van The Peabody heb je trouwens mooi zicht op Memphis en de Mississippi-rivier.

Mode van Lansky Bros aan Union Ave

Mode van Lansky Bros aan Union Ave

Kleding met een Elvis-touch

Kleding met een Elvis-touch

Boektip!

Elvis and Gladys

Elaine Dundy schreef de biografie Elvis and Gladys. Ze schakelde Roy Turner (zie Elvis-tour Tupelo) in als Elvis-historicus. Roy is co-producer van de film Elvis: Return to Tupelo. “You can hear the soil in Elvis as you can hear the cement in Frank Sinatra” is een uitspraak van Elaine.

Elvis

Elvis

Meer informatie over Tupelo en Memphis: deep-south-usa.com

Harmke bij Graceland

Harmke bij Graceland

Harmke en de pink Cadillac

Harmke en de pink Cadillac

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.