Muziek en méér in Memphis

Memphis, Tennessee, in het zuiden van de Verenigde Staten is de stad waar Elvis doorbrak. Het draait hier hoe dan ook om muziek: rock, soul, blues, gospel. Harmke bezocht het Rock & Soul Museum, liep door Beale Street, woonde een gospeldienst bij en was op de plek waar Martin Luther King werd vermoord.

Harmke in Memphis

Harmke in Memphis

Beale Street

Home of the Blues staat er in neonletters boven deze legendarische straat. Beale Street staat dwars op Main Street in downtown Memphis en ik tref er de ene live-muziekbar na de andere. Voordat Elvis zelf beroemd werd, deed hij al inspiratie op hier in Beale Street. Hij gooide al zijn charmes in de strijd om binnen te worden gelaten in de clubs waar toen vooral rhythm-and-blues werd gespeeld. Ik bezoek BB King’s Blues Club. Met een drankje in de hand luister ik vanaf de bar naar de band op het podium die swingende muziek speelt. Wie wil, leeft zich uit op de dansvloer.

Beale Street

Beale Street

BB King's Blues Club

BB King’s Blues Club

Sun Studio

Sam Phillips, die dj was bij The Peabody Hotel in Memphis, zag er brood in een opnamestudio te starten voor de artiesten die in Beale Street optraden. Bij Sun Studio aan Union Avenue hebben vele rocklegenden dan ook hun platen opgenomen. Sterren als B.B. King, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins kwamen er over de vloer en zoals bekend werd Elvis er ontdekt. Perkins schreef Blue Suede Shoes, dat in de versie van Elvis pas echt een grote hit werd. De opnameruimte is nog zoals toen. Tijdens een rondleiding word je uitgenodigd de microfoon aan te raken waar Elvis door zong.

Bar bij Sun Studio

Bar bij Sun Studio

De beroemde microfoon

De beroemde microfoon

 

 

Rock ’n’ Soul

Het Rock ’n’ Soul Museum is dé plek om meer over de muziekgeschiedenis van Memphis en het zuiden van de Verenigde Staten te weten te komen. Terwijl je door dit museum loopt, kun je via een koptelefoon naar de verhalen luisteren en hoor je muziek, van gospel en blues tot rock en soul. Het begint al met de liederen van de katoenplukkers. Memphis, de stad aan de Mississippi-delta, had een grote aantrekkingskracht op zowel mensen van het platteland als intellectuelen en dat leverde een muzikale smeltkroes op. De zwarte en witte muziek, alles kwam samen.

Entree van het Rock 'n' Soul Museum

Entree van het Rock ‘n’ Soul Museum

Elvis in het Rock 'n' Soul Museum

Elvis in het Rock ‘n’ Soul Museum

Stax Museum

Memphis is ook de stad van de soulmuziek. Dat wordt duidelijk in het enige soulmuziekmuseum ter wereld: Stax. Soul was de muziek van de Afro-Amerikanen en Stax het platenlabel dat zwarte artiesten contracteerde zoals Otis Redding, Rufus Thomas en Mavis Staple. Soms hadden de songs een politieke lading.

 

 

Het museum zit in een buitenwijk van Memphis die Soulsville USA wordt genoemd. Je kunt je hier onder meer vergapen aan iconische platenhoezen uit de Sixties, de stage dress van Tina Turner, de Cadillac Eldorado van zanger Isaac Hayes en nog veel meer.

Het Stax Museum in de wijk Soulville

Het Stax Museum in de wijk Soulville

Kunst in het Stax Museum

Kunst in het Stax Museum

Gospelmuziek

“Where do you worship?” is wat mensen elkaar in Memphis soms bij een eerste kennismaking vragen in plaats van “What do you do?” Memphis is een uiterst liberale stad, maar hoort tegelijk tot de bijbelbelt van Amerika. Als je toch in Memphis bent, ga dan zeker naar een gospelkerkdienst. Zelf bezocht ik op een zondagmorgen de Mississippi Boulevard Church. Ik voelde me uiterst welkom en het was één swingend feest. Bij de ingang deelde iemand snoepjes uit. Een kleurrijk koor zong tussen de preken door opzwepende gospels en de hele kerk zong, swingde en klapte mee.

Mississippi Boulevard Church

Mississippi Boulevard Church

Gospeldienst

Gospeldienst

Civil Rights Museum

Martin Luther King werd in 1968 vermoord op het balkon van The Lorraine Motel. Inmiddels is het National Civil Rights Museum in dit voormalige motel gevestigd. Ook het tegenoverliggende pand, van waaruit James Earl Ray de kogel afvuurde, maakt deel uit van het museum. Het draait om de strijd voor burgerrechten door Afro-Amerikanen. De combinatie van beeld en geluid is indringend. Zo hoor je bij foto’s van protestmarsen het geluid van voetstappen en kun je de bus in lopen waarin Rosa Parks zit, terwijl je de chauffeur hoort schreeuwen dat ze naar achteren moet.

The Lorraine Motel is nu Civil Rights Museum

The Lorraine Motel is nu Civil Rights Museum

Beelden van een Protestmars

Beelden van een Protestmars

De bus met Rosa Parks

De bus met Rosa Parks

St. Jude’s Hospital

In St. Jude Children’s Research Hospital in Memphis worden kankerpatiëntjes uit de hele wereld pro deo behandeld en krijgt hun familie gratis verblijf aangeboden. Dat maakt dit ziekenhuis uniek. Ongeacht financiële slagkracht of land van herkomst, worden alle kosten voor het kind en de naaste familie vergoed, inclusief reis en verblijf. Er gelden wel bepaalde voorwaarden, maar die hebben met het ziektebeeld te maken. Alleen voor ziektes waar St. Jude’s afdelingen en/of poli’s voor heeft, kun je hier terecht. De overlevingskans van de patiëntjes bij St. Jude’s is tachtig procent!

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Food & drinks

Vice & Virtue Coffee

Deze bar van hotel Arrive is in vintage-stijl en heeft heerlijke koffie. Adres: S Main Street 477

3rd & Court Diner

Ook dit restaurant hoort bij een hotel, en wel het Indigo. A new play on an old classic, zoals ze zelf zeggen. Ik ontbijt bij deze hippe diner. Adres: 24 N B.B. King Blvd

Ontbijt bij 3rd & Court Diner

Ontbijt bij 3rd & Court Diner

Vruchtenbowl bij 3rd & Court

Vruchtenbowl bij 3rd & Court

Arcade

Het oudste café van Memphis. Ook Elvis werd hier geregeld gesignaleerd. Adres: S Main Street 540

Arcade by night

Arcade by night

Slider Inn

Nieuw restaurant downtown in oude truckgarage. Het industriële pand is een leuke lunchlocatie. Adres: Peabody Ave 2117

Sunrise Memphis

Kies bijvoorbeeld de King’s Oatmeal met pindakaas en banaan, Elvis’ favoriete combi. Adres: Jefferson Ave 670

Sunday brunch met King's Oatmeal

Sunday brunch met King’s Oatmeal

Gus’s World Famous Fried Chicken

Voor liefhebbers van kip! Alle mogelijke onderdelen kun je bestellen: poten, dijen, vleugels, borst! Adres: S Front Street 310

Hét adres voor kip is Gus's

Hét adres voor kip is Gus’s

Bij Gus's is het altijd gezellig

Bij Gus’s is het altijd gezellig

Central BBQ

Memphis is de stad van de barbecue! Op het menu burgers van smoked meat, maar ook salades. Adres: o.a. 147 E Butler Ave

Mollie Fontaine Lounge

Bar in een oud herenhuis. In een van de kamers schijnt het te spoken. Bestel je sterke drank, dan is legitimatie vereist. Adres: Adams Ave 679

Haunted room..

Haunted room..

De villa van Mollie Fontaine

De villa van Mollie Fontaine

Bishop

Fancy restaurant onder het Central Station Hotel. De keuken heeft Franse invloeden. Wat dacht je van puree met vijftig procent boter? Adres: 545 S Main Street

Entree van restaurant Bishop

Entree van restaurant Bishop

Catherine & Mary’s

Restaurant in het Chisca, het hotel waar in de Fifties en Sixties alle grote artiesten rondhingen. Aanrader zijn de pasta’s. Adres: S Main Street 272

Iris

Fine dining in intieme setting. Ik at er een heerlijke salade met blauwe kaas en citroen. Ook rivierkreeft staat op het menu. Adres: Monroe Ave 2146

Comfortabele hotels

Central Station Hotel

Het Centraal Station werd omgetoverd tot hotel. De sfeervolle lobbybar in vintage-stijl met planken vol ‘vinyl’ is ook bij niet-hotelgasten in trek.

Central Station Hotel aan Main Street

Central Station Hotel aan Main Street

De lobbybar van Central Station Hotel

De lobbybar van Central Station Hotel

 

 

The Guest House at Graceland

Bezoek je Graceland, dan is logeren in het Guest House een goede optie: pal naast het Elvis’ landgoed. Priscilla Presley hielp met het design.

Shuttlebusje van The Guest House at Graceland

Shuttlebusje van The Guest House at Graceland

Meer informatie over Memphis op: www.deep-south-usa.com en bij het verkeersbureau van Memphis.

Mural in Memphis

Mural in Memphis

Hoe kom je in Memphis?

Ik vloog met Delta/KLM via Atlanta (ca. 9 uur) naar Memphis (ca. 1 uur).

Harmke bij Sunrise Memphis

Harmke bij Sunrise Memphis

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.