Wegdromen bij een eco-cruise rond de Canarische Eilanden

Vanaf Tenerife maakte Harmke een Canarische cruise aan boord van de AIDAnova. De boottocht voerde onder meer naar het vulkanische eiland Lanzarote. Ze bezocht er de lavavelden, proefde de lokale wijnen en maakte een e-biketocht naar het surfstrand. Om alvast bij weg te dromen tot de havens weer opengaan.

AIDAnova met lachend gezicht

Cruisen met AIDA

In de haven van Santa Cruz in het noordoosten van Tenerife stap ik aan boord van de AIDAnova voor een cruise langs de Canarische Eilanden. Van Tenerife gaat de reis naar Fuerteventura, Lanzarote en Gran Canaria. Op de romp van het schip lees ik de kreet ‘Green cruising’. AIDAnova is namelijk het eerste cruiseschip ter wereld dat op Liquid Natural Gas vaart! Lng geldt als een schone brandstof. Mede daarom mag de AIDAnova het Duitse eco-keurmerk Blaue Engel voeren.

AIDAnova

Tenerife

Nabij de haven van Santa Cruz staat het opvallende operagebouw van architect Calatrava. Nog een tip hier in het groene noorden is het Spaans koloniale stadje La Laguna. De toeristische stranden vind je langs de zuidwestkust. Maar dé attractie van Tenerife is wat mij betreft El Teide National Park. De top van de vulkaan El Teide ligt op 3718 meter hoogte. Daarmee is deze vulkaan de hoogste berg van Spanje. Het nationale park heeft fiets- en wandelpaden en is deels per auto te verkennen.

Vulkaan El Teide

Vulkaan El Teide

Operahuis van Calatrava

Operahuis van Calatrava

Fuerteventura

De volgende dag meert het schip aan in Puerta del Rosario op het eiland Fuerteventura. Als ik na de lunch van boord ga, is het nogal rustig op straat. Het zal de siësta zijn. Ik geniet van koffie en cake op een caféterras dat wel open is. Na vijven komt er gelukkig meer leven in de brouwerij! Het cruiseschip ligt nabij het strandje Playa Los Pozos, een heerlijke plek om te zwemmen, te zonnen of te slenteren. Bovendien is het een uitgelezen locatie voor een foto van de AIDAnova!

Street Art op Fuerteventura

Street Art op Fuerteventura

 

 

Strandje Playa Los Pozos

Strandje Playa Los Pozos

Puerto del Rosario op Fuerteventura

Puerto del Rosario op Fuerteventura

Lanzarote

Restaurant El Diablo

Restaurant El Diablo

Lavavelden

De dag erna komen we aan op het vulkanische eiland Lanzarote. Een tour door Parque Nacional de Timanfaya langs de lavavelden is een must! Alleen op Hawaii vind je een soortgelijk landschap. De lavavelden zijn ontstaan door uitbarstingen tussen 1730 en 1736. We maken een rit door het vulkanische maanlandschap. De lavastenen zijn deels bedekt met korstmos. De tour eindigt bij restaurant El Diablo dat rechtstreeks gebruikmaakt van de hitte uit de aarde om vlees te roosteren.

Spuitende geiser

Spuitende geiser

Vuur maken op Lanzarote

Vuur maken op Lanzarote

 

Lees ook dit artikel: Cruise in de Perzische Golf

 

Wijn proeven

We verlaten de lavazee en gaan naar gecultiveerde deel van eiland en wel naar wijngoed Bodegas Rubicón. De druivenranken groeien elk afzonderlijk in een kuil, afgeschermd door een halfrond stenen muurtje tegen de noorderwind. We lopen over de wijnvelden en gaan dan in de kelder proeven. Vooral de druif malvasia is een succes, vertelt de wijnmaker. Zijn Amalia Malvasia Seco won diverse prijzen. Ook dessertwijn Rubicón Moscatel valt bij mij in de smaak en blijkt prijswinnend.

Bodega Rubicón

Bodega Rubicón

Wijngaarde op Lanzarote

Wijngaarde op Lanzarote

Witte huizen

Lanzarote ligt dicht bij de Sahara en er lopen dromedarissen rond. Het heeft maar dertig regendagen per jaar, maar die veranderen het eiland wel meteen in een groene oase, dankzij de vruchtbare vulkanische bodem. De huizen zijn parelwit. Ooit waren kleuren in, maar kunstenaar en architect César Manrique, die bevriend was met Picasso, Dalí en Warhol, overtuigde zijn eilandgenoten ervan dat wit koeler en mooier is. Hij stond ook aan de basis van het eco-toerisme op Lanzarote.

Wit zet de toon

Wit zet de toon

Witte villa aan Costa Teguise

Witte villa aan Costa Teguise

Kunstwerk door César Manrique

Kunstwerk door César Manrique

E-biken naar surfstrand

Lanzarote is een sportief eiland en een gewilde trainingslocatie voor deelnemers aan Iron Man. De sterke wind is een uitdaging. Ook voor windsurfen is het eiland ideaal. We maken een e-biketocht naar surfstrandje Costa Teguise. Zo’n fietsexcursie is tamelijk uniek voor een cruiseschip! Ik maak er een sport van de fiets zo lang mogelijk in eco-mode te laten ondanks de wind, zodat het een work-out is. De terugtocht gaat onder meer langs een fabriek die zeewater in drinkwater omzet.

E-biken met AIDA

E-biken met AIDA

Surfstrand Costa Teguise

Surfstrand Costa Teguise

AIDAnova in de haven van Arrecife

AIDAnova in de haven van Arrecife

Gran Canaria

Mijn laatste stop is Las Palmas op Gran Canaria, de hoofdstad. Mooie stranden hier in het noordoosten zijn Playa de las Canteras en Playa de las Alcaravaneras. Het historische hart van las Palmas heet Vegueta en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het meest noordelijke puntje is een schiereiland met het vissersdorpje La Isleta. Vanuit Las Palmas vlieg ik terug naar Nederland. Een deel van de cruisepassagiers blijft langer aan boord en zal doorvaren naar… Madeira!

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!
Naam

 

Cruiseschip AIDAnova

Champagnebar Rossini

Champagnebar Rossini

Restaurants aan boord

Het schip biedt plaats aan 6600 passagiers en dus zijn er veel restaurants. De eerste avond eet ik heerlijk Japans bij het Sushi House. Ook zijn er specialiteitenrestaurants als French Kiss, waar ik ontbijt met pannenkoekjes, Birgermuesli en eitjes. Rossini met bijbehorende champagnebar is het beste fine dining restaurant en bij het sfeervolle Steakhouse gaat een ober met vlees aan spiesen de tafels langs. En er is zelfs een brouwerij aan boord. Dit Brauhaus maakt bier van zeewater!

Restaurant French Kiss

Restaurant French Kiss

Franse bar

Franse bar

Entertainment

Het theater bevindt zich pontificaal midden op het schip en is open, zodat je vanaf diverse dekken kunt meegenieten van de shows, waaronder ‘The Voice of the Ocean’. ‘The Voice’, maar dan op zee, met passagiers als kandidaten! Uniek is verder de tv-studio aan boord, die volledig is uitgerust als alle tv-studio’s aan land. ‘Who wants to be a millionaire?’ wordt er opgenomen. En er is een Mystery Room op het schip waar je samen met een team de schat van de kapitein moet zien te vinden.

Nog een blikvanger

Blikvanger aan dek van AIDAnova

Blikvanger aan dek van AIDAnova

Nog een blikvanger

Body & Soul Spa

Het concept van AIDA is ‘informeel cruisen’. Vrijheid blijheid. Tot mijn verrassing gaat het gepaard met de luxe van een spa! Er is maar liefst 3545 m2 aan wellness aan boord, inclusief beautysalon, yogaruimte en gym. Zelfs aan dek staan fitnesstoestellen. En binnen is er onder andere een apparaat waarmee je in no time de vochtbalans in je lichaam herstelt. De organic spa heet Body & Soul en werkt onder andere met het prestigieuze merk St. Barth en producten met aloë vera.

Een van de zes zwembaden

Een van de zes zwembaden

Jacuzzi in Spa Body & Soul

Jacuzzi in Spa Body & Soul

Spa Body & Soul

Spa Body & Soul

Hoe kom je er?

Met Air Europa vloog ik in 2 uur naar Madrid. Naar Santa Cruz in Tenerife Noord is het vervolgens nog 3 uur vliegen.

Tropische weelde

Tropische weelde

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!
Naam

 

Comments are closed.