Winterfun in Portes du Soleil

Portes du Soleil is een groot skigebied in de Haute Savoie in de Franse Alpen, Harmke trok van Les Gets naar Morzine en Avoriaz. Op het programma? Skiën, spabezoek, snow shoeing en andere fun in de Franse poedersneeuw!

Skiën in Portes du Soleil

Mijn skitrip in Frankrijk gaat van de plaats Les Gets via Morzine naar Avoriaz. Deze drie dorpen behoren alle tot Portes du Soleil, het grootste skigebied ter wereld met meer dan 600 kilometer aan pistes in alle categorieën: zwart, rood, blauw en groen. Het gebied omvat 12 skioorden en strekt zich uit van het Franse dorp Les Gets tot aan Champérie in Zwitserland. Ook de Muur (Avoriaz) hoort tot dit gebied, een steile piste voor echte cracks.

 

Lees ook dit artikel: Op Franse wintersport met Logis

 

1. Les Gets

Les Gets is een gezellig dorpje. Het skigebied wordt goed ontsloten door snelle liften. Je hebt onder meer zicht op de Mont Blanc en bent omringd door naaldwoud.

Pottenbakken op de berg

De pottenbakkerij van de zussen Nathalie en Anouk ligt hoog op een berg. Deze Poterie Artisanale de Gets bevindt zich op 1240 meter hoogte met vanaf de weg mooi uitzicht op Les Gets in het dal. Anouk kleit potjes en andere voorwerpen, zus Nathalie decoreert ze met schwung. Ook geven de zusjes workshops. Uiteraard krijg je je eigen creatie mee. En ze houden schapen. Ik kijk rond in het leuke atelier en zie overal vrolijke potjes, kopjes, eierdopjes, vazen met fantasiefiguren, bloemen, vogeltjes en andere speelse decoraties.

Yoga in de sneeuw

Met de gondel ga ik de berg Mont Chérie op voor de yogales van Barbara. Op ruim 1500 meter hoogte wandelen we over een besneeuwd pad met rechts dennenbossen en links het dal. Met de Mont Blanc als decor doet Barbara de poses voor: de Tree en de Warrior. Die tree moet ik onthouden, die brengt me in balans. De kunst is te focussen op een punt aan de horizon zodat je makkelijker op één been blijft staan. Barbara organiseert twee keer per jaar Les 100 Ciels, een wellbeing-event in Les Gets, en ze geeft yogamassages.

Spa voor groot en klein

In Les Gets bezoek ik de gloednieuwe spa Les Sources du Chéry in het dorp. Deze bevindt zich onder een appartementencomplex met kunstgalerie. Het is een mooie spa met groot zwembad. Een druk op de knop en sterke massagestralen spuiten vanaf de kant. Er zijn twee Finse sauna’s, twee bubbelbaden, waarvan een in de openlucht. Voor kinderen van 3 – 12 jaar is er een aparte ruimte waarbij het draait om spelen in het water. Op het spa-menu massages en andere body treatments, sommige ook voor kinderen.

Eten & Drinken in Les Gets

Wild Beets Kitchen

Vega-restaurant, maar voor liefhebbers staan er ook wat vleesgerechten op de kaart, eenden-salade bijvoorbeeld. Ik kies voor een healthy wrap.

La Fruitière des Perrières

Je begin met een aperitief bij deze kaasmaker. Het restaurant zelf zit in de ruimtes waar voorheen de kazen rijpten. Nu kun je daar gezellig fonduen.

Logeren in Les Gets

La Marmotte

Viersterrenhotel aan de pistes en op loopafstand van de gondel. Ik slaap in een traditionelere kamer. Het hotel heeft ook een nieuwer deel met extreem ruime suites.

Meer informatie over Les Gets vind je op lesgets.com.

 

 

2. Morzine

Morzine is een groot en bruisend dorp met deels nog authentieke huizen in een stijl die typerend is voor de Haute Savoie. Ook gastronomisch zit het hier wel snor!

Snow shoeing by night

Met outdoor-gids Hervé maken mijn reisgenoten en ik een sneeuwschoenwandeling, maar dan wel in het donker! We rijden de berg op in het gebied Zore bij Morzine en trekken de sneeuwschoenen aan, die klappen als klapschaatsen. In het donker banjeren we door de sneeuw bergopwaarts. Hervé houdt een brandende fakkel in zijn hand als we een donker bos in gaan. Tijdens een korte pauze tovert hij een thermoskan warme drank uit de rugtas. We staren omhoog naar de sterrenhemel met de Grote beer, Pleiaden en Cassiopeia.

Shoppen in Morzine

In 1934 kwam In Morzine de tweede skilift van Frankrijk. Daarmee is het een van de eerste skioorden van Frankrijk. Het is een gezellig dorp met veel boetiekjes en een eeuwenoud kerkje en bruggetje. Ik bezoek een kaas & worstenmaker, ga binnen bij een pottenbakker en de chocolatier ernaast en snuffel rond bij modeboetiek Tralala. Ik drink een Apérol Spritz bij café-bistro 1938. Ook het terras van Le Coup de Coeur is populair, alleen al vanwege de zitjes met schapenvacht. De hipste koffiebar in Morzine is Satellite.

Kaasboerderij

We nemen de gondel Super-Morzine en gaan skiënd naar kaasboerderij La Ferme de Seraussaix. Skiën is een groot woord, we glijden bijna als vanzelf over de brede groene piste. Voordat we de kazen gaan proeven nemen we een kijkje in een stal met koeien, kalveren en varkens. Dan schenkt boer Sébastien Gumery glazen melk van eigen farm en komt er een schaal met kaas en worst op tafel. Boven ons hangen koeienbellen aan brede leren riemen. Het leer komt uit Frankrijk, de bellen uit onder meer Italië en Zwitserland.

Eten & drinken in Morzine

Les Signes du Léman

Restaurant op de piste met ter vermaak vogelshows tijdens de lunch met onder meer een uil, een buizerd en een condor met enorme spanwijdte.

Bec Jaune

Letterlijk de Gele Snavel. Hippe pub-achtige bar met burgers en bier op het menu. Ik kies de ham met puree. Het is een enorme bonk vlees, maar wel superbe.

Logeren in Morzine

Alpen Roc –

Cosy driesterrenhotel met gezellige bar en ontbijtruimte. Mijn kamer is klein maar intiem en heeft een ruim terras. Alles zit erop en eraan.

La Chablais

Het oudste hotel van Morzine is een statige witte villa met blauwe luiken op een heuveltje in het dorp en nabij een lange winkelstraat.

Mas de la Coutettaz

Chambres d’hôtes in historisch farmhouse van bijna 250 jaar oud. Charmante gastheer Dorrien Ricardo ontvangt je in de zitkamer-met-haard.

Extra tips

Spa van Le Dahu

Ook niet-hotelgasten kunnen een behandeling boeken in de spa van hotel Le Dahu. Er is een bad met massagestralen, jacuzzi, stoomcabine en sauna.

Rock des Pistes

Jaarlijks muziekfestival op de pistes van Morzine. Line-up van Franse en internationale bands uit heden en verleden. Van 15 t/m 21 maart 2020.

Meer informatie over Morzine vind je op morzine-avoriaz.com.

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

3. Avoriaz

Avoriaz 1800 is een autovrij skidorp van louter houten gebouwen. De sfeer is vrolijk en uitgelaten. Je auto parkeer je aan de rand. Paardenkarren zorgen voor vervoer.

Architectuur

Avoriaz ligt op 1800 meter. Het is in de jaren ’60 opgezet als skidorp. Interessant is de architectuur. Architect Jacques Labro gebruikte twee soorten ruw hout: Amerikaanse red cedar en lariks. Een schoonheidscommissie bepaalt wat er wel en niet gebouwd mag worden. Lange tijd was er maar één hotel in Avoriaz, Des Dromonts. Het heeft de vorm van een dennenboom. Mil8 kwam er eind 2019 bij. Voor de rest zijn er appartementen.

 

 

Après-ski

De sfeer in Avoriaz is hip en levendig, er gebeurt veel op de piste. Er is een fun park voor snowboarders. De pistes zelf zijn lekker breed. De hippe sfeer vraagt natuurlijk om een hippe bar en dat is La Folie Douce pal aan de piste. Na het skiën gaan de handen hier massaal de lucht in op luidruchige muziek. Wie wat meer rust zoekt, kan terecht bij après-ski-bar La Cabane. Grote kans op Franse chansons in deze sfeervolle bar.

Aqua Yoga

Bij waterpark Aquariaz doe ik mee met een lesje Aqua Yoga, al moet ik toegeven dat de yoga in de sneeuw mijn voorkeur heeft als ik dan toch aan de yoga moet. De vriendelijke lerares lacht bemoedigend, terwijl ze vanaf de kant de oefeningen voordoet. Het is moeilijker dan ik dacht. Wij deelnemers doen verwoede pogingen ons evenwicht te behouden in het water, terwijl we de armen strekken en een been omhooggooien.

Eten & drinken in Avoriaz

La Festival

Lunchrestaurant van hotel Des Dromonts, het oudste hotel van Avoriaz. We eten buiten en hebben keuze uit uitzicht op het dorp of op vier boys in een hottub.

Mil8

Ons eigen hotel Mil8 in Avoriaz heeft een fantastisch restaurant. Na de bonk vlees van gisteren kies ik hier voor forelsalade: lekker licht en fris, net als het krabgerechtje vooraf.

Logeren in Avoriaz

Des Dromonts

Tot voor kort was dit het enige hotel in Avoriaz en 20 jaar lang het decor van een filmfestival. Vergane glorie? Not at all, gezien het prachtige retro-interieur!

Mil8

Modern viersterrenhotel in Avoriaz met comfy kamers, fancy lobbybar en op een van de balkons een infinity pool. Al badend kijk ik op de gondels en pistes.

Meer informatie vind je op morzine-avoriaz.com.

Hoe kom je in wintersportgebied Portes du Soleil?

Met EasyJet vloog ik naar Genève in een uur en 20 minuten. Vanaf daar is het 5 kwartier rijden naar Les Gets in Portes du Soleil, Haute Savoie.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.