Achter de bizons aan in South Dakota

South Dakota is een dunbevolkte staat in Amerika’s Midwest. Harmke ontmoette Amerikaanse presidenten in Rapid City, stond op een rots in de ongerepte Badlands bij zonsondergang, bewonderde de monumenten Mount Rushmore en Crazy Horse en reed achter een kudde bizons aan.

Buffel in Custer State Park

City of Presidents

Rapid City is een vriendelijke historische stad in het westen van South Dakota. Met zijn 75.000 inwoners is het na Sioux Falls de grootste stad. Hoofdstad Pierre is met amper 14.000 inwoners beduidend kleiner. Rapid City ligt tegen de Black Hills aan, een bosrijk gebergte in het westen van South Dakota te midden van eindeloze prairies. De bijnaam van Rapid City is City of Presidents. Op bijna elke straathoek staat wel een bronzen beeld van een Amerikaanse president op ware grootte. Voor de ingang van de Starbucks stuit ik op George Washington. Ook kom ik Gerald Ford en Theodore Roosevelt tegen. Barack Obama is te zien samen met een van zijn dochters.

George Washington bij Starbucks

George Washington bij Starbucks

Firehouse Brewing in Rapid City

Firehouse Brewing in Rapid City

Sioux Pottery

In Rapid City neem ik een kijkje bij een pottenbakkersfabriek. Bij Sioux Pottery maken kunstenaars uit Dakota geglazuurde potten van de rode klei uit de Black Hills. Voorin is de winkel. Er staat een he;e rijkdom aan glanzende schalen, potten en vazen, in levendige kleuren rood, groen, blauw. Meer naar achteren is het atelier en liggen honderden modellen te drogen. Ik zie er verschillende Native Americans aan het werk. Een van hen is Red Feather.

“Ik werk hier al sinds Gerald Ford president werd”

vertelt hij goedmoedig, terwijl hij klei ronddraait op een schijf. De potten krijgen een glanzende laag glazuur en worden voorzien van symbolen uit de Native American-cultuur.

Sioux Pottery

Sioux Pottery

Glanzende glazuurlaag

Glanzende glazuurlaag

Cowboyhoeden

Brad Montague heet de man die vilten cowboyhoeden fabriceert. Zijn klantenkring telt veel deelnemers aan rodeo’s. Zelf is hij ook opgegroeid met rodeo. Brad maakt cowboyhoeden in elke gewenste maat, stijl en kleur, van stemmig zwart tot zuurstokroze. Het is een ambachtelijk proces. Brad demonstreert geroutineerd hoe hij het vilt op maat snijdt en zacht maakt met een strijkbout. Er is niet veel concurrentie in South Dakota. Brad is ongeveer de enige die dit ambacht onder de knie heeft en het loopt dan ook storm bij zijn atelier Star of the West Hat Company. De hoeden gaan de hele wereld over. En dat terwijl één zo’n hoed al gauw een paar honderd dollar kost.

Brad aan het werk in zijn hoedenatelier

Brad aan het werk in zijn hoedenatelier

Brad van Star of the West Hat Company

Brad van Star of the West Hat Company

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Wall Drug Store

De talloze billboards langs de snelweg laten er geen twijfel over bestaan: bij Wall Drug moet je zijn! Het begon in 1931 met een piepkleine drogisterij in het plaatsje Wall en die is uitgegroeid tot een hal vol winkels, entertainment, cafés en een restaurant. Er zouden in totaal bijna 300 billboards zijn van Wall Drug. Niet alleen in South Dakota, ook elders in de wereld tot Amsterdam aan toe. De winkel wist de Great Depression te overleven door een slimme vondst: het verstrekken van gratis ijswater. Uitgeputte reizigers laafden zich aan het water en het leidde tot een run op de zaak. Reizigers stopten maar wat graag bij Wall Drug voor deze ‘refreshing break’. The rest is history.

Gevel van Wall Drug

Gevel van Wall Drug

Harmke op een attractie bij Wall Drug

Harmke op een attractie bij Wall Drug

Badlands National Park

Badlands National Park ligt ten oosten van Rapid City. De kale rotsen zijn een prachtige plek om de zonsondergang mee te maken. Er leven onder meer bighorn sheep en plains bizons. We rijden eerst een stuk door grasland totdat een plateau van haast witte rotsen opdoemt. Staand op de rotsen zie ik de zon verdwijnen. Op de terugweg naar de cabins weet chauffeur Mike in het bijna donker nog een paar bizons te traceren met de Badlands als decor. Vanuit het autoraampje kan ik zien hoe immens groot deze beesten zijn. Een van de bizons komt recht op de auto afgestormd, maar hij blijkt zich gelukkig te willen schuren aan het paaltje waarnaast we geparkeerd staan.

Harmke bij sunset in de Badlands

Harmke bij sunset in de Badlands

Bizon in de Badlands

Bizon in de Badlands

 

Lees ook dit artikel: Lees meer tips van Harmke

 

Custer State Park

Custer State Park is een uitgestrekt park in Black Hills National Forest. Het is zo’n 28 hectare groot. Er zijn prairies en heuvels en je hebt er The Needles: ranke rotsformaties van graniet. Een bochtige snelweg voert langs de wonderlijke naalden die de lucht in prikken. De Needles Highway is een weg van meer dan 14 mijl lang door dichte dennen- en sparrenbossen en langs open velden omgeven door berkenbomen en espen. Er leven zo’n dertienhonderd bizons in Custer State Park naast dieren als prairiehonden en antilopen. Schoon bergwater kun je er ook drinken. Rijdend over deze bochtige weg passeer ik Sylavan Lake. Een unieke rotsformatie op de route is de Needle’s Eye. In deze rots is in de loop der tijd een opening geslagen door wind, regen, vorst en dooi.

Safari in Custer State Park

Safari in Custer State Park

Bizon in Custer State Park

Bizon in Custer State Park

Buffalo Roundup

De Buffalo Roundup is een jaarlijks spektakel in september waarbij cowboys en cowgirls te paard een kudde bizons binnen een omheining te drijven om ze medisch te keuren. Toeschouwers verzamelen zich op de heuvels, terwijl ik met andere mensen van de pers mag overstappen in de laadbak van een 4WD. Hobbelend in de laadbak rijden we door de heuvelachtige prairie. Drie teams van cowboys en cowgirls rijden de heuvels in en kiezen positie. De bizons zijn nog ver weg. Vanuit hun strategische posities sturen de ruiters de bizons de goede kant op. Honderden bizons stuiven door het prairiegras. Langzaam maar zeker worden ze omcirkeld en ingesloten.

Buffalo Roundup

Buffalo Roundup

Cowboys en cowboys drijven de bizons bijeen

Cowboys drijven de bizons bijeen

Mount Rushmore

Wie in Black Hills National Forest is, kan niet om Mount Rushmore heen. Vanaf bepaalde bergwegen is al een glimp op te vangen van de rots waarin de hoofden van 4 Amerikaanse presidenten zijn uitgehouwen. Rond de berg zijn verschillende wandelpaden. Ik nader het monument via de Presidential Walking Trail en ben onder de indruk. De gigantische hoofden tekenen zich haarschep af in de rotswand. Het monument werd in 1937 afgerond. Heel bijzonder vind ik het om deze wereldberoemde sculptuur nu in het echt te zien! Van links naar rechts zijn George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln te herkennen.

Harmke voor Mount rushmore

Harmke voor Mount Rushmore

Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln

Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln

Crazy Horse

De tegenhanger van Mount Rushmore is Crazy Horse 15 mijl verderop. Daar wordt in een rots de beeltenis van een man te paard uitgehouwen: opperhoofd Crazy Horse. Met man en wacht wordt gewerkt aan dit monument ter ere van de Native Americans. Het hoofd van Crazy Horse is er inmiddels, de komende tien jaar wordt aan de arm gewerkt en dan volgt het paard. Het is dus nog bij lange na niet klaar, maar trekt al wel veel bekijks. In het bijbehorende bezoekerscentrum is een schat aan Native Art te bewonderen. Twee keer per jaar is er de populaire Volksmarch, waarbij je voor een paar dollar de rots op mag wandelen en langs de arm van het monument kunt lopen.

Monument Crazy Horse

Monument Crazy Horse

Volksmarch naar Crazy Horse

Volksmarch naar Crazy Horse

 

 

Eten & drinken

> Harriet and Oak – Voor koffie is Harriet and Oak het beste adres in Rapid City. Er staat vaak een rij, maar het is het wachten waard. Een Volkswagen-busje siert het interieur van de koffiebar. 329 Main St, Rapid City

In de rij bij Harriet and Oak

In de rij bij Harriet and Oak

> The Firehouse Brewing Company – Brouwerij in de voormalige brandweerkazerne van Rapid City die heerlijke hamburgers serveert. Bier- en wijnliefhebbers komen er ook aan hun trekken. 610 Main St, Rapid City

Broodje pulled pork bij Firehouse Brewing

Broodje pulled pork bij Firehouse Brewing

> Delmonico Grill – Dit kun je wel fine dining noemen! Ik kan maar moeilijk kiezen van de kaart, alles klinkt even lekker. Aged ribeye with Espresso Rub, Grilled Ahi Tuna, Cava Scallops. 609 Main St, Rapid City

> Lintz Bros. Pizza – Deze pizzabakkerij gaat er prat op de allerbeste pizza’s van South Dakota te bakken. De toppings zijn verrassend. Ooit cashewnoten, zuurkool of selderij op je pizza gehad? Hwy 36, Hermosa

> Carver’s Marketplace – Oké, bijzonder is deze eetkantine bij Mount Rushmore niet, maar wat je er wel moet proeven is Thomas Jefferson’s Vanilla Ice Cream, het eerste ijs uit Amerika! Hwy 244, Bldg. 81, Mt. Rushmore National Memorial, Keystone

Carver’s Marketplace

Carver’s Marketplace

Thomas Jefferson’s Vanilla Ice Cream

Thomas Jefferson’s Vanilla Ice Cream

Logeren

> Frontier Cabins – Mooie houten cabins bij Badlands NP. De houten huisjes zijn uitgerust als hotelkamers met alles erop en eraan. ’s Avonds rooster je marshmallows boven het kampvuur.

Frontier Cabins bij de Badlands

Frontier Cabins bij de Badlands

> Sylvan Lake Lodge – Logeeradres in Custer State Park met uitzicht op Sylvan Lake en omringd door naaldbossen. Het bestaat uit een statig hoofdgebouw en houten cabins aan het meer.

Aankomst bij Sylvan Lake Lodge

Aankomst bij Sylvan Lake Lodge

Harmkes's cabin bij Sylvan Lake Lodge

Harmkes’s cabin bij Sylvan Lake Lodge

Meer informatie: travelsouthdakota.com

Rit door Black Hill Forest

Uitleg over de Roundup

Hoe kom je er?

Er zijn vele manieren om in South Dakota te komen. Zelf vloog ik met Delta/KLM op Minneapolis-St. Paul in Minnesota in zo’n 8 uur en vervolgens van Minneapolis naar Rapid City in zo’n 1,5 uur.

Sunset in de Badlands

Sunset in de Badlands

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.