Bekijk culinair Edmonton van A tot Z

Edmonton in Canada is rechtstreeks aan te vliegen vanaf Amsterdam. De hoofdstad van de provincie Alberta zit de laatste jaren in de lift, vooral culinair. Harmke ontdekte Downtown en rond Whyte Ave een compleet alfabet aan leuke eetadressen en koffietentjes.

Skyline Edmonton

Skyline Edmonton

A

Ace – Koffiebranders in een omgebouwde parkeergarage. In dit industriële pand Off Whyte serveert Ace donuts bij de zelf gebrande koffie. De koffiebonen komen uit Zuid-Amerika, Afrika en Sumatra. Adres: 10055 80 Avenue NW.

Koffie van Ace

Koffie van Ace

B

Baijiu Booze & Food – Dit Aziatische restaurant is een hidden gem in Downtown Edmonton. Kevin Cam werkte in de financiële sector, belandde echter in de finale van een food contest en startte toen Baijiu. Adres: 10359 104 Street NW.

Bapao’s bij Baijiu

Bapao’s bij Baijiu

Bloom Cookie Co. – Aan 124th Street worden koekjes gemaakt zonder eieren en melkproducten, omdat de filosofie van Bloom is dat koekjes voor iedereen zijn! Van Chocolate Chip en Gingersnap tot Oatmeal Stout. Adres: 10350 124th Street.

Keur aan koekjes bij Bloom

Keur aan koekjes bij Bloom

C

Café Linnea – Prettig adres met gezellige zitjes en lekkere brunchgerechten, zoals een zachtgekookt eitje op homemade zuurdesembrood en toe een flensje met citroen. Je kunt bij Café Linnea ook dineren. Adres: 10932 119 Street NW.

Zacht ei en zuurdesem bij Café Linnea

Zacht ei en zuurdesem bij Café Linnea

D

Duchess Bake Shop – Deze banketbakker aan 124th Street oogt als een theesalon. Niet alleen de thee, ook de koffie is er goed. Er is veel keuze aan patisserie en macarons. Kijk op de website voor bakworkshops. Adres: 10718 124 Street.

Macaron van Duchess

Macaron van Duchess

E

El Cortez – Pal onder de kleurige mural van Okuda San Miguel in de wijk Old Strathcona zit het terras van Mexicaan El Cortez. Ik lunch er met Street Corn: een sappige maïskolf met ricottakaas. Adres: 8230 Gateway Blvd NW.

Terras van El Cortez

Terras van El Cortez

F

Farrow – Aan de rand van een bomerrijke villawijk, op 20 minuten lopen van mijn hotel Metterra on Whyte, zit dit barretje, beroemd om de Breakfast Sandwiches. Ik bestel de Alfalfa Heaven. Hemels lekker! Adres: 9855 76 Avenue NW.

Breakfast Sandwich van Farrow

Breakfast Sandwich van Farrow

G

Going Nuts – Zowel op de City Market in 104 Street/Jasper Ave in Downtown Edmonton als bij Old Strathcona Farmers Market stuitte ik op deze grappige notenbar uit Calgary. Handmade Flavoured Nuts. Adres: (Onder andere) 10310 83 Avenue NW.

Kraam van Going Nuts op de markt

Kraam van Going Nuts op de markt

 

 

H

Hardware Grill – Dit uitmuntende grillrestaurant op een historische locatie aan Jasper voert de Franse en Italiaanse keuken. Fine dining op z’n best. Liefhebbers kiezen voor de Chef’s Table of Wine Cellar Dining. Adres: 9698 Jasper Avenue.

I

Izakaya Dorinku – Op de hoek van Whyte en 102 Street eet je Tokyo Street Food. Dorinku luistert lokale vleeswaren en groente op met authentieke Japanse smaken. Dorinku betekent overigens ‘Drink’ in het Japans! Adres: 10205 82 Avenue NW.

J

Jacek – Jacqueline switchte van fashion designer naar chocolate designer. De bonbons bij Jacek zijn dan ook kleurexplosies. De chocoladerepen vernoemde ze naar sterren als James, Jackie en Audrey. Adres: 10140 104th Street NW.

Oranje bonbons van Jacek

Oranje bonbons van Jacek

K

Kitchen by Brad – Het is een stylish kookstudio waar je op afspraak je eigen feestje kunt komen vieren. “U vraagt, wij draaien”, is het motto van chef Brad Smoliak van Kitchen by Brad. Kookworkshops geeft hij ook. Adres: 10130 105th Street NW.

L

La Poutine – Canadezer wordt het niet! La Poutine serveert, de naam zegt het al, Poutine. Wat dat is? Een maal van friet, kaas en jus, in allerlei varianten. Het komt uit Quebec en Canadezen zijn er gek op. Adres: 8720 109 Street NW.

M

Made By Marcus – Deze ijssalon zit in een steegje langs Whyte Avenue. Made By Marcus maakt ijs in bijzondere smaken als Moonshine Brown Butter Pecan, Lemon Curd Blueberry en Maple Bacon Pancake. Adres: 10426 82nd Avenue NW (Whyte).

Homemade ijs in homemade hoorn

Homemade ijs in homemade hoorn

Meat for Dinner – BBQ-stijl restaurant, om de hoek van Whyte, met buiten lange shared tables en binnen kleinere tafels. Meat for Dinner maakt zijn eigen BBQ-sauzen, heerlijk bij het malse slow roasted vlees. Adres: 8216 104th Street NW.

Pulled Pork en spruitjes bij Meat for Dinner

Pulled Pork en spruitjes bij Meat for Dinner

N

NongBu Korean Eatery – Het ene Koreaanse gerecht oogt nog lekkerder dan het andere bij NongBu in de omgeving van Whyte Avenue. Na de start in 2016 werden ze niet voor niets verkozen tot Best New Restaurant. Adres: 8115 104th Street NW.

O

Old Strathcona Farmers Markets – Overdekte zaterdagse boerenmarkt in de wijk Old Strathcona, achter Whyte Avenue. Van kleurige macarons en verse noten tot bizonvlees en ander wild. Daarnaast koop je er groente en fruit. Adres: 10310 83 Avenue NW.

Groente van de markt

Groente van de markt

P

Pip – Voor een substantieel ontbijt is Pip the place to be. Zit in hetzelfde rijtje als Meat. Denk aan Eggs Benedict, Avocado Toast of een Quinoa Bowl. De bediening is uitmuntend, net als de koffie. Adres: 10403 83 Avenue NW.

Avocadotoast bij Pip

Avocadotoast bij Pip

 

 

Q

Quan Pho – De maaltijden van deze afhaal-Vietnamees zijn vers bereid met kwaliteitsproducten. Op de kaart onder meer noedelsoep met gestoomde rijst, kleurige vermicelli en hartige roerbakgerechten. Adres: 10117 107 Avenue NW.

R

RGE RD – Chef Blair Lebsack van RGE RD hanteert het Farm to Fork-concept. Verser kan niet. Hij werkt samen met filmmaker en wildplukker Kevin Kossowan. Creatief eetadres aan 123 Street! Adres: 10643 123 Street NW.

Chef Blair van RGE RD

Puree en paddenstoelensalade bij RGE RD

Puree en paddenstoelensalade bij RGE RD

S

Strathcona Spirits – Chelsea van Strathcona Spirits vertelt in geuren en kleuren hoe deze kleine stokerij van whisky en gin in een roze pand aan 81 Ave aan zijn distelleerapparaat komt: gekocht van een cowboy. Adres: 10122 81 Avenue NW.

Vodka en Gin van Strathcona Spirits

Vodka en Gin van Strathcona Spirits

T

The Marc – Dit restaurant met Franse inslag is het startpunt van een Downtown Food Tour met gids Howard. Bij The Marc eten we bladerdeeg met levermousse, abrikozenjam, geitenkaas en appel. Yummie. Adres: 9940 106 Street NW.
albertafoodtours.ca

Transcend – “Alberta heeft betere koffie dan New York,” stelt de Canadese filmmaker en wildplukker Kevin Kossowan (zie RGE RD). Een van de koffietentjes die hij me kan aanbevelen is Transcend. Adres: 8708 109 Street NW.

Tres Carnales Taqueria – Deze Mexicaan vind je Downtown in het zakendistrict van Edmonton. Ideaal voor een snelle lunch. Op het menu onder meer taco’s, tortas, quesadillas, slow roasted pork en guacamole. Adres: 10119 100A ST Rice Howard Way.

U

Under The High Wheel – Comfort food in een welkome sfeer vind je bij Under The High Wheel in de wijk Old Strathcona. In 2018 werd het restaurant nog uitgeroepen tot beste brunchlocatie. Met lokale seizoenskeuken. Adres: 8135 102 Street NW.

V

Vons Steak House & Oyster Bar – Ga hierheen voor een avond dineren met vrienden. Er staan klassieke steaks op het menu of kies voor de oesters. Vons is ook geschikt voor wie iets te vieren heeft: er zijn private dining rooms! Adres: 10309 81 Avenue NW.

W

Wishbone – Aan Jasper Avenue zit Wishbone voor lunch en diner. Het is een van de adressen die we aandoen tijdens de Downtown Food Tour. We eten zomerse salade in de met blank hout afgewerkte ruimte. Adres: 10542 Jasper Avenue.

Wishbone

Zomersalade bij Wishbone

Zomersalade bij Wishbone

X

XIX – Nineteen serveert ‘Simply Great Food’, zoals ze zelf zeggen. Gevarieerde kaart met onder meer tempura, ceviche, kreeft, heilbot, wagyu. De wereldkeuken in een ongedwongen sfeer. Adres: 5940 Mullen Way.

Y

Yelo’d Ice Cream – Voor het lekkerste softijs klop je aan bij Ice Cream & Bake Shoppe van Jason en Ailynn. De smaken van het ijs, de koekjes en de taarten zijn geïnspireerd op de Filipijnen en andere Aziatische landen. Adres: 10152A 82 Avenue NW.

Z

Zwick’s Pretzels – Pretzels, pretzels en nog eens pretzels in alle soorten en maten. Je kunt ze laten beleggen met van alles en nog wat. Met bacon & egg, met chorizo, met cream cheese, met kip. Smullen! Adres: 12415 107 Avenue NW.

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Food Workshop

Kevin Kossowan, een bekende Canadese food-kenner en filmmaker geeft Food Workshops. Ik ging met hem en chef Blair van restaurant RGE RD op paddenstoelenjacht in de bossen langs de North Saskatchewan-rivier in Edmonton. De vangst verwerkte Blair in smakelijke gerechten.
www.fromthewild.ca

Kevin Kossowan

Kevin Kossowan

Logeertips

Metterra – Dit boetiekhotel ligt centraal aan Whyte Avenue, de straat die vooral ’s avonds bruist van het leven. Mijn ruime en comfortabele suite is in feite een appartement, met slaapkamer, badkamer en zitkamer met barretje en keuken. Bovendien mag ik gebruikmaken van de Valet Parking!
www.metterra.com of boek op Booking.com.

Boetiekhotel Metterra on Whyte

Boetiekhotel Metterra on Whyte

JW Marriott – Dit vijfsterrenhotel in Downtown Edmonton naast ijshockeystadion Rogers Place opende zomer 2019 zijn deuren. Het heeft een hypermoderne spa en gym. Deze Spa by JW en fitnessclub Archetype bieden een holistische ervaring. De gym heeft zelfs een meditatiekamer.
https://www.marriott.com/ of bekijk dit hotel op Booking.com.

JW Marriott

JW Marriott

Macdonald – Fairmont Hotel Macdonald, ofwel The Mac, is een historisch hotel uit 1915 Downtown. Meer dan een eeuw later ademt het nog altijd tijdloze klasse. Het heeft iets weg van een kasteel en kijkt uit over de North Saskatchewan River Valley, het grootste stadspark van Noord-Amerika.
https://www.fairmont.com/macdonald-edmonton/ of bekijk de voordelige aanbiedingen op Booking.com.

Pretzelbroodjes bij hotel Macdonald

Pretzelbroodjes bij hotel Macdonald

Hoe kom je er?

KLM vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Edmonton en vice versa.
Meer informatie over Edmonton vind je op exploreedmonton.com en op Verkeersbureau Alberta.

Muurschildering van Okuda San Miguel

Muurschildering van Okuda San Miguel

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.