Kom kuren bij Como Shambhala op Bali

Op Bali, in de omgeving van Ubud, ligt een prachtig kuuroord: Como Shambhala Estate. Harmke verbleef er in een jungle-suite tussen de boomtoppen met uitzicht op de sawa’s. Ze bezocht de spa en de gym, deed aan aquatherapie en at er onder meer een ultragezonde zeewiersalade.

Een van de 25 zwembaden van Como Shambhala

Een van de 25 zwembaden van Como Shambhala

Groene jungle

Como Shambhala Estate ligt ver van het drukke Ubud. Het is geen hotel maar een kuuroord op een bosrijk en heuvelachtig terrein van zo’n 10 hectare. Er is een yogaruimte en een pilatesstudio tussen het groen van de jungle. Er zijn restaurants en een tea room. Verspreid over de enorme lap grond liggen vijf residenties die elk vier of meer appartementen omvatten. Ook zijn er zo’n tien privé-villa’s. Bij de hindoetempels op het terrein zijn er van tijd tot tijd ceremonies. Hindoeïsme gaat gepaard met veel rituelen en bloemenoffers.

Ligbedden bij de natuurlijke pools

Ligbedden bij de natuurlijke pools

De living van een van de residenties

De living van een van de residenties

Riante boomsuite

Mijn suite ligt in het bos en bevindt zich in een huis-op-palen. Het is alsof ik in een enorm formaat boomhut logeer. Doordat de hut op een de eerste verdieping is gebouwd, kijk ik aan tegen de boomkruinen en op de lager gelegen sawa’s en de rivier. Het vrije uitzicht op de bossen en rijstterrassen is heerlijk. De suite in Javaanse stijl is klassiek ingericht, met een hemelbed, een bad op pootjes, schemerlampen en een sierlijk houten bureau. Voor de deur is een zwembad. Como Shambhala telt wel 25 zwembaden.

Mijn jungle-suite

Mijn jungle-suite

Uitzicht vanuit mijn jungle-suite

Uitzicht vanuit mijn jungle-suite

Voetreflexologie

Alle gasten krijgen een PA toegewezen. De mijne heet Mika. Hij beveelt me de aquatherapie aan: star jumps, jumping jacks en andere oefeningen in het zwembad. Daarna meld ik me bij de spa voor een sessie voetreflexologie. Ik word er met een glimlach ontvangen en het lijkt wel of iedereen me bij naam kent. De behandeling is bepaald hardhandig, maar juist de plekken die het meest pijnlijk zijn, staan in verbinding met organen die gestimuleerd dienen te worden, leerde ik van een voetreflexoloog in de jungle van Maleisië.

Rijstterrassen achter het zwembad

Rijstterrassen achter het zwembad

 

 

Spahut in de jungle

Spahut in de jungle

Warme amandelmelk

Als de duisternis invalt, heeft Como Shambhala een sprookjesachtige aanblik. Het terrein is feeëriek verlicht. Mika brengt me met zijn golfkar naar het diner. Ik strijk neer op het terras van restaurant Glow. Het heeft een glazen bar en witgedekte tafels en ik geniet er van een aardbeiensmoothie, gevolgd door een salade met zeewier en avocado, en ik drink warme melk met amandelen en honing. Mijn suite blijkt bij terugkomst opgemaakt voor de nacht. Een klamboe is om het bed gedrapeerd en de dikke gordijnen voor de ramen zijn gesloten.

Op het terrein staan hindoetempels

Op het terrein staan hindoetempels

Javaans huis

Langs bemoste muren en onder een pergola met overhangende takken loop ik over het terrein van Como Shambhala naar het Javaanse huis, waar op het balkon het ontbijt wordt geserveerd. Het is een 150 jaar oude Javaanse joglo met prachtig houtsnijwerk. Het huis werd overgevlogen uit Java en is hier opnieuw in elkaar gezet. Het kijkt uit op de jungle en de rivier in de diepte. Afrikaanse tulpenbomen bloeien feloranje, het uitzicht is fenomenaal. Op het menu staan raw food-gerechten, maar ook bruin brood met vrije-uitloopeieren.

Ontbijten in een Javaanse joglo

Ontbijten in een Javaanse joglo

Ayung-rivier

Na het ontbijt daal ik via de honderdvijftig traptreden af naar de Ayung-rivier. Verspreid over de heuvelrug zijn er behandelpaviljoens voor massages en beauty treatments. Halverwege staat een spahutje met ligbed, een bale zoals het op Bali heet. Verder naar beneden liggen 3 zwembaden, gevuld met natuurlijk bronwater. En helemaal beneden is de rivier Ayung. Af en toe komen er rafts voorbij; raften is een van de sportieve activiteiten die gasten van Como Shambhala Estate ter aanvulling op het kuren kunnen doen.

Afdalen naar de Ayung-rivier

Afdalen naar de Ayung-rivier

 

 

De trap naar de rivier telt 150 treden

De trap naar de rivier telt 150 treden

Jungle-raften op de Ayung-rivier

Jungle-raften op de Ayung-rivier

De living

Het is drukkend warm nu, het zweet loopt over mijn lichaam als ik terug naar boven loop via de lange trap. De rest van de dag breng ik door in de spa en de gym en in de heerlijke living van mijn residentie, die ik deel met een koppel uit Zuid-Korea. Af en toe barst een tropisch regenbuitje los, maar er staan overal paraplu’s en als ik wil kan ik Mika optrommelen om me van A naar B te brengen. Ik bezoek de kleine boetiek van het resort, waar kleding wordt verkocht en beeldjes, yogaboeken, kaarsen en allerlei spaproducten.

Luieren bij het zwembad van de residentie

Luieren bij het zwembad van de residentie

Poached eggs

Na drie nachten zit het erop. Mijn vlucht naar Yogyakarta gaat om zeven uur AM. Mika regelt een taxi naar de luchthaven. Een uitgebreid ontbijt wordt om vier uur ’s nachts in mijn boomhut bezorgd, met dank aan Mika. Dus eet ik midden in de nacht poached eggs met asperges en yoghurt met honing en noten. Tijd om te gaan. Ik babbel met de knappe taxichauffeur; het lijkt wel of alle mannen mooi zijn op Bali. De luchthaven van Denpasar is al net zo informeel als die van Yogya en bestaat uit een paar ‘huizen’ met rode daken.

Vriendelijke ontvangst bij de receptie

Vriendelijke ontvangst bij de receptie

Comohotels.com/Comoshambhalaestate

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!
Naam

 

Comments are closed.