Nu doen: eilandhoppen in Indonesië!

De archipel Indonesië telt tal van schitterende zonovergoten eilandjes. Harmke voer mee op een klassiek houten zeiljacht over de Flores Zee. Ze raakte in de ban van het prachtige Padar Island, ging snorkelen tussen het kleurrijke koraal bij Pink Beach en stond op Komodo Island oog in oog met vervaarlijke komodovaranen.

De gids in Sasak Village, Lombok

De gids in Sasak Village, Lombok

Hike op Padar Island

We staan voor dag en dauw op om in te schepen op zeiljacht Plataran Ambasi in de haven van Labuan Bajo. Het is een traditioneel zeilschip van glanzend gelakt hout met comfortabele hutten. We varen de Flores Zee op en zien vanaf het dek de zon opkomen. In de verte doemen kale grijze heuvels op, die in het eerste ochtendlicht lichtroze kleuren. Voor het schip duiken nu dolfijnen op. Ze schieten onder de boot langs. We meren aan bij Padar Island en gaan aan land. Vanaf het strand voert een wandelroute naar de top van de heuvels. Het landschap is surrealistisch mooi. Het is een fikse klim, maar hoe hoger we komen, hoe mooier het wordt. We kijken op kale heuvels met hier en daar bomen en struikgewas. Ver in de diepte bevinden zich intens blauwe baaien.

Zeiltocht

Komodovaranen

Komodovaranen

Komodo National Park

We varen naar Komodo Island in de hoop komodovaranen te zien. In totaal zijn er nog zo’n vierduizend van deze bedreigde dieren over, verspreid over vijf eilanden in Indonesië. De beet van een komodovaraan is giftig en dodelijk. De gids draagt een gevorkte stok om een eventuele aanval af te weren. De hals is de zwakke plek van het dier, dat er verder geharnast uitziet. We wandelen door het bos en zien al snel de eerste komodovaranen. Ze liggen lui rond onder een boom. Het zijn enorme beesten van een paar meter lang en we kunnen ze tot op een paar passen naderen. Een van de dieren komt overeind en zet een paar logge stappen. Tegen het einde van de wandeling stuiten we op wel vijf beesten. Ze komen vervaarlijk onze kant op. “Step back!” roept de gids.

Snorkelen bij Pink Beach

We zeilen weer verder. De rood-witte Indonesische vlag in de mast wappert in de wind. We varen nu naar Pink Beach, een kleine roze baai op Komodo Island. Het zand kleurt hier roze zodra de zee eroverheen spoelt. Dit effect is te danken aan een rood koraal dat minuscule deeltjes afgeeft die het witte zand de roze gloed geven. We maken ons op voor een snorkeltocht. Op een paar meter van de kust is er al veel koraal! De zeebodem is van fijn, zacht zand en het water is koel en glashelder. De zee is zo ondiep dat het koraal vlak onder me heen en weer wuift. Er zwemmen bontgekleurde vissen tussen. Het is echt een paradijs. Eenmaal terug aan boord van het zeiljacht zetten we koers naar de bruisende vissersplaats Labuan Bajo op Flores voor de overnachting.

Grottentocht op Flores

Flores is een heuvelachtig eiland met palmbomen. Het woord Flores komt van het Portugese woord voor bloemen. Een attractie zijn de drie kratermeren, die elk een andere kleur hebben. De kleuren zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Er zijn rijstvelden, die samen een ‘spinnenweb’ vormen, en er is de spiegelgrot. Deze Mirror Cave werd in 1951 ontdekt door een Nederlandse missionaris. Met een gids betreden we de grot. Het is er werkelijk aardedonker en we moeten telkens bukken voor forse stalactieten. In een holle ruimte klopt de gids op de wand. Het klinkt als een gong. Ook wijst hij fossielen en glinsterende kristallen aan. Boven ons zwermen vleermuizen. Rondom de grot groeit allerlei bamboe. Er zijn wel zeven inheemse soorten bamboe op Flores.

Mirror Cave

 

Lees ook dit artikel: Golfparadijs Indonesië

 

Krijgsdans op Lombok

Sasak Village is een piepklein dorpje op Lombok met traditionele huizen. De gevlochten huizen hebben strooien daken en matten van gras. Rondom de huisjes spelen kinderen die brutaal hun tong uitsteken. We worden door de inwoners getrakteerd op muziek en een krijgsdans. Twee mannen in lokale dracht zijn uitgerust met een houten schild en stok en gaan elkaar al dansend te lijf. Ze slaan ritmisch in op elkaars schild. Een derde man in zwart pak fungeert als scheidsrechter en blaast steeds op een fluitje. Hij haalt kemphanen van tijd tot tijd uit elkaar. Het is overigens niet alleen de traditionele cultuur op Lombok die bezienswaardig is. Op Lombok zijn er veel ongerepte zandstranden en ook zijn de mooiste watervallen van Indonesië op dit eiland te vinden.

Krijgsdans

Krijgsdans

Fietsen op de Gili’s

We volgen de spectaculaire kustweg van Lombok langs goudgele zandstranden en duizenden palmbomen. Voor de noordkust van Lombok liggen drie piepkleine eilandjes: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Met een bootje steken we over naar de Gili’s. Met paard en wagen worden we naar ons resort gereden, Jambuluwuk op Gili Trawangan. Dit eilandje is een aaneenschakeling van resorts, shops en gezellige eettentjes. We huren mountainbikes om deze vrolijke hotspot te verkennen. Op Gili Meno en Gili Air is het een stuk rustiger. Voor de kust van Gili Meno bevindt zich een onderwaterbeeldhouwwerk dat al snorkelend is te bewonderen. Ook bezoeken we er een het schildpaddenreservaat, waar tientallen schattige schildpadjes in bassins rondzwemmen.

Paardenkoets

Paardenkoets

Beachbar

Beachbar

Tip: kookworkshop

Bij resort Jambuluwuk op Gili Trawangan worden kookworkshops gegeven. De chefs leren ons bumbu maken, de pittige basis voor veel Indische gerechten. Er gaat onder meer gember, peper, sjalot en citroengras door, die we heel fijn hakken met een koksmes. In een vijzel vermengen we ze met trassi (vispasta) en bakken het mengsel in kokosolie. Vervolgens doen we het met wat kokosmelk bij een witvis en rollen die in bananenbladeren. We roosteren de bladeren boven een vuurtje en dan is het tijd om ze open te vouwen. Dit versbereide maal is heerlijk geurig en pittig!

Kooklessen

Kooklessen

 

 

5x Logeren

1. Mercure Nusa Dua op Bali

Hotel Mercure in Nusa Duo ligt op het zuidelijkste puntje van Bali. De ontvangst met kokosnoten waar onze namen in zijn gekerfd is een verrassing, net als de geweldige rijsttafel de eerste avond.

2. Hotel LaPrima op Flores

Dit hotel aan het strand onderging onlangs een renovatie. Het is prettig toeven op het gezellige ontbijtterras en aan het helblauwe zwembad. Boek een massage in de piepkleine spa.

Hotel LaPrima op Flores

Hotel LaPrima op Flores

3. Coconut Resort op Lombok

Coconut Resort is een kleinschalig, high-end boetiekhotel. Ultra-comfortabele huisjes flankeren het lange zwembad. Niet alleen Indisch eten als ontbijt, maar ook toast met een gepocheerd eitje!

Traditioneel huis

4. Jambuluwuk op Gili Trawangan

Dit ruim opgezette resort direct aan zee leent zich voor een instant vakantiegevoel. Het is van alle gemakken voorzien en wij genoten ook nog eens van een diner bij kaarslicht op het strand.

5. Mercure Sanur op Bali

Het strand van Sanur met zijn kleurige vissersboten en de tuinen vol tropische bloemen als hibiscus, jasmijn en frangipani op het terrein zelf, maken dat je niet meer weg wilt bij dit spahotel.

Met dank aan: Ministry of Tourism of the Republic of Indonesia & Garuda Indonesia: www.garuda-indonesia.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.