Ga hiken in de High Tatras, Slowakije

Slowakije met zijn hoge gebergte blijkt een schitterende outdoor-bestemming te zijn. Harmke bezocht wonderlijke grotten, genoot van de spectaculaire uitzichten vanaf de High Tatras, maakte een hike naar een spiegelend bergmeer en at net als de Slowaken elke dag soep bij de lunch.

Harmke op 2200 meter

Harmke op 2200 meter

Wandeling in de High Tatras

Wandeling in de High Tatras

Van Polen naar Slowakije

Het is een Indian summer met bonte herfstkleuren, als we vanaf de luchthaven van het Poolse Krakau naar Slowakije rijden. Het is druk op de weg, want met mooi weer gaan veel mensen in de richting van het Tatragebergte. Als we de grens met Slowakije naderen, zien we aan de horizon de kale pieken van de High Tatras opdoemen. Ze hebben de vorm van haaientanden. Het Tatragebergte ligt voor ongeveer een vijfde deel in Polen en voor vier-vijfde in Slowakije. De Tatra maakt deel uit van de Karpaten, het gebergte dat doorloopt tot ver in Roemenië. Het Tatragebergte is een soort boemerang: croissantvormig, hoog in het midden en lager aan de uiteinden. De opvallendste punt heet Krivan. Het is het nationale symbool van Slowakije.

Cave of Liberty

Cave of Liberty

Spectaculaire grotten

We beginnen de reis in Low Tatras National Park met als hoogste piek de Dumbier (2043 meter). We maken hier een grottentocht! In 1921 werd een grottenstelsel ontdekt door een leraar uit Moravië en wij bezoeken de Demänovská Cave of Liberty. Om het de bezoeker makkelijk te maken is er een trappenstelsel dat van de ene wonderlijke ruimte naar de andere voert. Nauwe doorgangen monden uit in hoge zalen vol stalagmieten en stalactieten in opmerkelijke vormen en kleuren: van dunne grijze naaldjes die uit de wand komen en immense speldenkussen vormen tot rode uitstulpingen als enorme fallussen. Een van de ruimtes heet de Hal van Janáček en is vernoemd naar de Tsjechische componist. Hij was bevriend met de ontdekker van de grotten. ssj.sk

View vanaf de pieken

View vanaf de pieken

High Tatras

High Tatras

Bergkammen in de High Tatras

Bergkammen in de High Tatras

Gondels naar de High Tatras

Op een halfuur rijden van de Low Tatras ligt de High Tatras. Vanuit de plaats Tatranska Lomnica gaan we met gondels omhoog naar 903 meter. Daar stappen we over op een grotere gondel die naar een (ski)piste met restaurant leidt. Vanaf daar nemen we de stoeltjeslift nog verder omhoog. We scheren over een stenig landschap, overdekt met mos en belanden uiteindelijk op 2200 meter hoogte. En wat een uitzicht, het is ronduit spectaculair! We zijn omringd door kale pieken en kijken op de dorpjes ver weg in het dal. On top of the World! Iets verderop is de Lomnicky Peak, die is nóg hoger (2634 meter). Daar is een weerstation en panoramaterras. Een rode gondel gaat naar deze een-na-hoogste piek van de High Tatras. vt.sk

Bergbeekje in de High Tatras

Bergbeekje in de High Tatras

Spiegelend bergmeer

Spiegelend bergmeer

Hike naar een spiegelend bergmeer

Het enige vijfsterrenhotel in de High Tatras is het Kempinski. Het ligt aan een meertje in het hooggelegen dorpje Strbske Pleso. Het hotel heeft een geweldig mooie wellness met kroonluchters, maar daar komen we ditmaal niet voor! We maken een hike door de bossen. We wandelen over stenige paden, passeren een skischans en steken een bergbeekje over. Na een uur lopen door de ongerepte naaldbossen waar beren leven en langs de kale grillige toppen van de High Tatras komen we uit bij een spiegelglad meertje onder een strakblauwe hemel. Bij dit prachtige bergmeer Popradske Pleso is een uitspanning met terras waar we tussen de tientallen andere hikers en bikers pauzeren om vervolgens via dezelfde route terug te lopen. kempinski.com

 

 

Articulare kerk

Articulare kerk

Articulare kerken

We bezoeken een zogeheten articulare kerk: Svätý Kríž, nabij het gelijknamige dorpje. Er zijn zo’n veertig articulare kerken in Slowakije. Ze zijn voortgekomen uit de anti-reformatiebeweging. Enkele staan op de werelderfgoedlijst. Deze niet, maar het is wel een van de mooiste! Articulare kerken moeten aan een aantal voorwaarden voldoen: ze zijn altijd van hout, kruisvormig gebouwd en staan buiten het dorp. De Svätý Kríž-kerk stond in een gebied waar een kunstmatig meer werd aangelegd om de overstroming van een rivier tegen te gaan. In 1974 werd de kerk, die dateert van 300 jaar daarvoor (1774), daarom afgebroken en verplaatst naar deze nieuwe locatie. Met dezelfde materialen werd hij weer opgebouwd. De hoge houten kerk is een juweel. slovakia.travel/en/svaety-kriz

Unesco-dorpje

Unesco-dorpje

Authentiek houten dorpje

We verlaten de Tatra en zetten de reis voort naar het dorpje Vlkolínec, werelderfgoed sinds 1993. Traditionele houten huisjes bepalen het straatbeeld van dit piepkleine dorp, dat eenzaam op een berg ligt in de Big Fatra Mountains. Alleen de kerk en de school zijn van steen. Het dorpje dateert uit de vijftiende eeuw en ligt prachtig te midden van een bosrijk landschap vol herfstkleuren. De inwoners waren hier letterlijk van de wereld afgesloten. Tot halverwege de twintigste eeuw was er niet eens elektriciteit. In de oorlog is het dorp deels vernietigd. Er zijn nog 45 huizen over, deels van particulieren. Wit, geel of blauw waren ze van kleur, dat waren de goedkoopste verftinten. Nu zijn er ook andere kleuren. Het dorpje heeft een piepklein museum. slovakia.travel/en/vlkolinec

Op de schietbaan

Op de schietbaan

Schietles in het open veld

We gaan naar schietbaan Strelnica Liptov. Het gaat hier om ‘eco-shooting’, met stalen in plaats van loden kogels. Een man legt uit hoe ik mijn handen om de Taurus 38 moet klemmen, een detectivepistool. Ik vind het maar een bizar idee dat ik hier met een dodelijk wapen in handen sta. Ik haal de trekker over en zie de kogel in de bush verdwijnen in plaats van in het papieren mannetje. Daarna mik ik met een revolver, een Sigsauer 45 uit 1911 (een model dat zo goed is dat het na ruim een eeuw nog in gebruik is), op pompoenen en nu is het wel raak! Oei, ik krijg de smaak te pakken. Tot slot stappen we over op een kalasjnikov. Het mooiste van dit alles: vanaf het open veld, dat is omzoomd door naaldwoud, zien we de zon achter de bergen zakken. strelnicaliptov.sk/en

Aquapark Tatralandia

Aquapark Tatralandia

Wellnesspark Tatralandia

In het Tatragebergte kwam in de negentiende eeuw al een wellness-traditie op gang dankzij de natuurlijke bronnen. De aristocratie van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie reisden hier per trein naartoe en de eerste grand hotels openden hun deuren. Een van de wellness-adressen is aquapark Tatralandia, een familieattractie. Het park heeft diverse baden. Je kunt zelfs leren surfen in een golfslagbad alsof je in Waikiki op Hawaii bent! Er is ook een adults only-afdeling waar het om Turkse baden, Finse sauna’s en relaxen draait. Het meest geniet ik echter van de heerlijk warme thermale baden in de buitenlucht. Je kunt er aangenaam liggen bubbelen en naar de aqua-volleybalwedstrijden in het zwembad ernaast kijken.
tatralandia.sk

 

 

Eten & drinken

Tatratea

Tatratea


1. Tatratea
Lokaal drankje van zwarte thee in verschillende smaken, zoals kokos en citrus, gefabriceerd van louter natuurlijke ingrediënten. Het alcoholpercentage kan oplopen tot 52 procent. Je kunt dit drankje puur drinken of in thee of cocktails. De lokale fabriek houdt proeverijen. tatratea.com

Lunch bij Cherry Bistro in Smokovec

Lunch bij Cherry Bistro in Smokovec


2. Cherry Bistro & Bar
Dit restaurant in de plaats Novy Smokovec in de High Tatras is een ‘koliba’, een houten huis waar vroeger boeren of schaapherders woonden en nu is het een traditioneel restaurant. We eten er een heerlijk helder groentesoepje en malse kalkoen met aardappel en bessensaus. cherrybistro.sk


3. Sojka
Bij dit holiday resort van de Vlaming Gerdi Vanfleeteren, die al twintig jaar in Slowakije woont, lunchen we. Sojka is Slowaaks voor Vlaamse gaai. Volgens goede Slowaakse traditie eten we ook hier weer een lekkere soep vooraf en daarna hert met pruimensaus en aardappel. sojka.eu

4. Zdiarsky dom
Folkloristisch restaurant in Zdiar, een folkloristisch plaatsje met houten huizen in de oostelijke Tatras. We eten er ‘dumplings’ (een soort pannenkoeken) met wild vlees (hert, rendier) en pruimensaus. Het aperitief is demänovka, een stevige kruidenlikeur uit Slowakije. facebook.com/restauracia.zdiarskydom

5. Penzion Drak
Bij dit hotelrestaurant stappen we binnen in bergoutfit na onze hike door de High Tatras en worden bediend door chique obers met handschoentjes. Het contrast kan niet groter zijn. Op het menu eendenbout, rode kool-met-peer en dumplings, ditmaal in de vorm van flensjes. penziondrak.sk

Logeren

1. Hotel Grand Jasná
Dit goede viersterrenhotel ligt in Demänovska Valley bij bergbaan Grand Brhluská in de Low Tatras aan de voet van de berg Chopok. Het is in de winter een skigebied, nota bene het grootste van Slowakije met moderne liften en 50 km aan pistes. Het bed slaapt geweldig. grandjasna.sk

De tuin achter hotel Tri Studničky

De tuin achter hotel Tri Studničky


2. Hotel Tri Studničky
Chaletachtig boetiekhotel met aan de achterkant een beekje en een tuin waar je bomen kunt knuffelen voor ‘meer energie en een goed gevoel’. Dat doe ik dan maar. Het heeft mooie wellness-faciliteiten en een open haard. De sfeer in dit viersterrenhotel is ronduit plezierig. tristudnicky.sk

3. Hotel Sojka
Behalve lunchadres is Sojka een relaxhotel annex holiday resort. Vlaamse eigenaar Gerdi kwam naar Slowakije als bankier en gooide het roer om. Met de bouw van dit resort liet hij een frisse wind laten waaien door de communistische architectuur. Ook geschikt voor het hele gezin. sojka.eu

Villapark Vlasky

Villapark Vlasky


4. Villapark Vlasky
Ligt in de buurt van het gelijknamige dorp en bestaat uit een hele straat met huizen, vrij gelegen in de natuur. De huizen zijn van Nederlandse eigenaren. Dit vakantiepark, dat vele activiteiten organiseert, is dan ook bij de Hollanders in trek. Het ligt dicht bij aquapark Bešeňová. villapark-vlasky.com

Hoe kom je er?

Wij vlogen via Frankfurt met Lufthansa naar Krakau in Polen. Vanaf daar is het een paar uur rijden naar de plaats Jasná in het Tatragebergte in Slowakije.

Harmke bij een waterput

Harmke bij een waterput


Zonsondergang op de schietbaan

Zonsondergang op de schietbaan

Meer informatie: enjoytatras.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.