Geniet van la dolce vita in Madison

Prettige summer vibes heersen er in Madison alias Lake Town. Celebrate Summer is hier het motto in de zomermaanden. De hoofdstad van ‘Dairy State’ Wisconsin heeft mooie buitenwijken met riante villa’s. Het hart van deze universiteitsstad ligt ingebed tussen twee meren. Harmke kon niet wachten om zelf te gaan windsurfen op Lake Mendota.

Lake Mendota

Lake Mendota

State Capitol

De blikvanger van universiteitsstad Madison is het Capitool, het parlementsgebouw dat met zijn witte koepel onmiddellijk doet denken aan het Capitool in Washington. Bovenop staat een bronzen beeld. Het gebouw zelf is van graniet en verving begin twintigste eeuw een eerder gebouw dat door brand was beschadigd. Loop vooral even naar binnen en bewonder de fraaie koepel en glasmozaïeken. Voor het binnenwerk zijn 43 soorten steen gebruikt. Er zijn dagelijks rondleidingen. kb.wisc.edu

Het Capitool

Lake Mendota

Madison is een bomenrijke stad met vrijstaande huizen in fraaie buitenwijken, zoals Maple Bluff waar de mansion van de gouverneur is. Het centrum met de universiteit bevindt zich op de isthmus, een landstrook tussen Lake Mendota en Lake Monona in. De Yahara-rivier verbindt deze meren. Bij Lake Mendota zijn de summer vibes voelbaar! Op het water zijn surfers, kajakkers en SUP-pers actief, het is aanstekelijk. Er is een uitspanning met bomvol terras. Verderop is James Madison Park, waar wordt gefrisbeed.

Surfen op Lake Mendota

Surfen op Lake Mendota

James Madison Park

James Madison Park

Lake Monona

Aan de andere kant van de isthmus ligt Lake Monona. De eyecatcher hier is Monona Terrace, een conventiecentrum met panoramaterras. Het oorspronkelijke idee komt van Frank Lloyd Wright en dat kreeg uiteindelijk gestalte in 1997. Verderop is Machinery Row, een wijk aan de oostkant die zo genoemd wordt sinds de opkomst van de industrie en spoorwegen in de negentiende eeuw. Een boottocht over de meren kan met Betty Lou Cruises. Er zijn brunch, lunch, dinner en moonlight cruises. bettyloucruises.com

Villa aan Lake Monona

Villa aan Lake Monona

Frank Lloyd Wright

Architect Frank Lloyd Wright (1867-1959) werd geboren in Spring Green, Wisconsin, en woonde een tijd in Madison, voordat hij naar Chicago vertrok. Zijn Fallingwater House in Pennsylvania en het Guggenheim in New York zijn wereldberoemd. Ook in Madison liet hij zijn sporen na. Een aantal panden werd naar zijn ontwerp in organische stijl gebouwd, zoals civic center Monona Terrace. In Spring Green (30 min. van Madison) is het Frank Lloyd Wright Visitor Center en The House on the Rock van zijn hand. wrightinwisconsin.org en thehouseontherock.com

 

 

Madison Museum of Contemporary Art

In State Street, hartje centrum, is het MMoCA, Madison Museum of Contemporary Art in een iconisch pand. Een glazen trap leidt naar de expositieruimte op de eerste verdieping en het rooftop-restaurant Fresco een verdieping hoger. Ook op de begane grond zijn expositieruimtes. Ik zie hier viltapplicaties van William O’Brien die eruitzien als papierknipkunst (tot 11 november 2018). In de zaal erboven word ik verrast door een tijdelijke expositie over popart uit de Sixties, van Lichtenstein tot Warhol. mmoca.org

Expo in het MMoCA

Expo in het MMoCA

Meer museumtips voor Wisconsin

 • The Chazen – University art museum met een uitgebreide internationale kunstcollectie van meer dan 20.000 werken in een glazen gebouw uit 2011. chazen.wisc.edu
 • UW-Madison Geology Museum – Het museum uit 1848 bezit een collectie geologische items uit de hele wereld. Van kleurige kristallen tot skeletten van dinosaurussen. geologymuseum.org

Shoppen in State Street

State Street begint bij het Capitool, loopt diagonaal door de stad en komt uit bij de universiteitsgebouwen bij Lake Mendota. Er zijn leuke boetieks. Madison Modern Market (nr. 310) heeft kleurige notebooks, grappige gadgets en andere cadeauartikelen. The Soap Opera (nr. 319) verkoopt onder meer decoratieve zeepjes met daarin een walvis, football, pinguïn. In W Gorham Street, op de kruising met State Street, zit boekhandel A Room of One’s Own. Nieuw en tweedehands. Een winkel om je in te verliezen.

Uithangbord in State Street

Uithangbord in State Street

 

 

Madsion Modern Market

Madison Modern Market

Eten & drinken

Fair Trade Coffee House – Organische koffie hebben ze hier, alles fair trade natuurlijk, en dikbelegde sandwiches, zoals de royale avocadosandwich waarmee ik ontbijt. Ook op het menu: soep en homemade patisserie. fairtradecoffeehouse.com

Fair Trade Coffee House

Fair Trade Coffee House

 • Vom Fass – Azijn, olie en wijn. Bij Vom Fass krijg ik van alles te proeven, olie die zo heerlijk is dat ik alle smaken wil kopen: hazelnoot, citroen. Gelukkig zit er in Nederland ook een adresje (Fahrenheitstraat 648, Den Haag). madison.vomfassusa.com
 • Taiwan Little Eats – Deze informele Aziaat zit midden in State Street. No-nonsense adres, waar het gezellig zitten is en waar lekker Taiwanees wordt gekookt. Ik lunch er met kip en rijst: Jiayi chicken over rice. taiwan-little-eats.github.io
 • Field Table – Uitnodigend restaurant aan het plein. De bar midden in de zaak is de blikvanger. Farm fresh is de slogan. De risotto is lekker en de Floating Rock syrah uit Rattlesnake Hills in Columbia Valley, Chicago, zelfs verrukkelijk. fieldtable.com
 • De bar van Field Table

  De bar van Field Table

 • Cento – Deze fantastische Italiaan oogt fancy en nieuw, maar bestaat al een jaar of vijf. Moderne bar met leren stoelen en designlampen in een oud pand. Ook hier bestel ik een risotto, ditmaal met kaas. we zijn per slot in Dairy Country! centomadison.com
 • Risotto bij restaurant Cento

  Risotto bij restaurant Cento

 • The Boathouse/The Edgewater – Bar aan de oever van Lake Mendota, een prettige plek om te borrelen. Local Bryan Meddings (zie onder) trakteert me op de lokale Madison Mule, een cocktail met cider. Erbij kaassnacks, cheese curds! theedgewater.com
Terras van The Boathouse bij hotel The Edgewater

Terras van The Boathouse bij hotel The Edgewater

Logeren

The Edgewater – Luxueus hotel uit 2014 aan de oevers van Lake Mendota nabij het stadshart. Stylish hotel met 202 kamers en diverse restaurants en bars. Geliefde locatie voor trouwrecepties, de spa biedt een speciaal bruiloftsarrangement. theedgewater.com

Concourse Hotel – Misschien niet zo nieuw en fancy als Edgewater, maar comfortabel en met een uitstekende ligging in hartje centrum nabij State Street. Het hotel voorziet in de transfer van en naar de airport. Inpandig is er een Starbucks. concoursehotel.com

Hoe kom je er?

Vlieg van Amsterdam naar Chicago. Vervolgens is het nog geen 3 kwartier vliegen van Chicago, Illinois, naar Madison, Wisconsin.

Tips van local Bryan Meddings

Bryan Meddings is accountant en woont al zijn hele leven in Madison. Hij is van Duits-Schotse afkomst en zijn achternaam komt van McMeddings. Met zijn vrouw en twee dochters bewoont hij een huis aan de rand van het bos in suburb Middleton. Hij tipte me over leuke adressen in Madison. Hieronder meer tips van ‘foodie’ Bryan.

‘Local’ Bryan Meddings

Fromagination – Kaaswinkel

“Wisconsin is beroemd om zijn cheddar! Zelfs in kaasland Frankrijk, waar ik deze zomer was, prezen ze onze cheddar.” fromagination.com

Square Wine – Wijnboetiek

“Ze houden wijnproeverijen waarbij advies op maat wordt gegeven. Iedereen vindt wel iets van zijn gading in deze wijnwinkel.” squarewineco.com

Graft – Tapasrestaurant

“Hier ga ik graag met het hele gezin eten. Je kunt er allerlei kleine hapjes bestellen, de typische Spaanse tapas.” graftmadison.com

L’Etoile – Franse keuken

“Fine dining kan zeker in Madison! Laat dat maar over aan chef Tory Miller van l’Etoile. Hij kookt de sterren van de hemel.” letoile-restaurant.com

Estrellon – Spaanse signatuur

‘Dezelfde Tory Miller zwaait ook de scepter bij Estrellon, dat een Spaanse cuisine heeft en goede Spaanse wijnen.” estrellonrestauarant.com

Sardine – Lakeside bar en bistro

“Chefs John Gadau and Phillip Hurley uit Chicago openden dit heerlijke restaurant in de wijk Machinery Row.” sardinemadison.com

Madison Farmers’ Market

“Elke zaterdag is er op het centrale plein bij het Capitool een boerenmarkt. Hij begint vroeg (6.15 am) en duurt tot begin van de middag.” dcfm.org

Art Fair on the Square

“Elk jaar is er in juli een kunstmarkt rond het plein, georganiseerd door het MMoCA. Dit jaar was de zestigste editie.” mmoca.org

Madison Symphony Orchestra

“Elke woensdagavond zijn er in de zomer gratis klassieke concerten op het plein! Check de website.” madisonsymphony.org

Bucky on Parade

Bucky Badger is de officiële mascotte van de University of Wisconsin-Madison. “Deze zomer hadden we 85 levensgrote Bucky Badger-kunstwerken in de stad, die zullen worden geveild voor een goed doel.” buckyonparade.com

Een van de Bucky-beelden

Een van de Bucky-beelden

Alumni Park van Wisconsin University

Alumni Park van Wisconsin University

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.