Laat je verleiden door de charme van Cuba

Cuba is aan het veranderen, maar het oude straatbeeld vol oldtimers bestaat gelukkig nog steeds. Toen Harmke Cuba bezocht, kregen de panden in Havana net een kleurige lik verf en bleek er culinair veel te ontdekken. Wat altijd zal blijven: de verliefde stelletjes op de Malecón en de muziek. Cuba swingt!

Old timer in Trinidad, Cuba

Old timer in Trinidad, Cuba

Het oude Havana

Het eerste wat me opvalt in Havana zijn de statige koningspalmen en uiteraard de oldtimers: oude Buicks, Pontiacs en Chevrolets tuffen voorbij. We logeren in Hotel Nacional, een paleisachtig gebouw uit 1930, en verkennen de oude stadswijk Habana Vieja met zijn pleinen. Op Plaza de San Franciscus is de barokke kerk uit 1731 de blikvanger. Op het bomenrijke Plaza de Armas luisteren we naar gitaarmuziek van een oude man. De muntgeur die we ruiken komt van een bloemenstalletje. Het is de geur van hierba buena. Cubanen doen dit ‘goede kruid’ in hun mojito, de cocktail van rum, soda en limoen. Op Plaza Vieja lokt het aroma van versgebrande koffie ons naar het terras van Café El Escorial. Plaza Vieja ondergaat als wij er zijn net een metamorfose. Afgebladderde gevels worden weer strak in de kleurige verf gezet.

Pastelkleurige tinten

Pastelkleurige tinten

Plaza de San Franciscus

Plaza de San Franciscus

Capitool en Bacardi-fabriek

Hotel Parque Central is een vijfsterrenhotel in hartje Havana. We staan op het dakterras dat 360 graden uitzicht geeft en kijken uit op het Capitool, een exacte replica van het Capitool in Washington. Het neo-barokke gebouw ervoor is het Gran Teatro waar vaak balletvoorstellingen zijn. Ook de oude Bacardi-fabriek springt in het oog, een van mooiste art-deco-gebouwen van Havana. De fabriek was de bakermat van Bacardi Rum. Op het torentje prijkt de vleermuis, het symbool van de familie. De familie zelf is tijdens de revolutie van 1960 naar een ander land uitgeweken. Parque Central ligt aan het Prado, een brede avenue waar kunstmarkten zijn. Veel kunst is ook te zien in Museo de Bellas Artes. Esteban Chartrand (1824-1884) was Cuba’s eerste landschapsschilder. Hij zette Cuba op de kaart als reisbestemming.

Uitzicht vanaf het NH Parque hotel

Uitzicht vanaf het NH Parque hotel

 

 

Dans show in Havana

Dansshow in Havana

Eten in een paladar

We rijden over de Malecón, de langgerekte boulevard die zich uitstrekt van het oude Havana naar het nieuwe deel van de stad. Het is de plek waar romantische stelletjes bij zonsondergang graag vertoeven en muzikanten een riedeltje spelen. We eten deze avond in een paladar, een particulier restaurant. De menukaart is hier vaak veel gevarieerder dan in de staatsrestaurants. Paladar La Esperanza bevindt zich in een herenhuis in de wijk Miramar. De sfeer is intiem, de ontvangst prettig en we proeven er onder meer een verrukkelijke carpaccio van inktvis. Een verblijf in Havana is ook niet compleet zonder het bijwonen van een dansshow. We gaan naar Habana Café – nabij de Malecón – waar avond aan avond voorstellingen zijn en we zijn getuige van een wervelende dansshow die op veel gejuich van het publiek kan rekenen.

De Zuidkust van Cuba

De zuidkust van Cuba

Cienfuegos

Cienfuegos

 

 

Cienfuegos hotel la Union

Cienfuegos Hotel La Union

Franse stad Cienfuegos

De tabaksplantages waaraan de Cubaanse sigaren hun wereldfaam danken, bevinden zich in de valleien rond de stad Viñales in het westen. Wegens onstuimig weer aldaar, zetten wij koers naar de stad Cienfiegos in het zuiden. We verlaten Havana, volgen de nationale weg en passeren suikerrietplantages en mangobomen. Dan volgt een afslag naar de rotsachtige zuidkust en hobbelen we over een weg vol kuilen waar paard-en-wagens rijden, maar het is de moeite waard. Intens blauwe baaien en gouden stranden trekken aan het oog voorbij. De mooiste stranden bevinden zich overigens aan de noordkust bij Cayo Coco en op schiereiland Varadero. Cienfuegos is een schone, statige en van origine Franse stad. Het grote plein Parque Martí, met ook hier weer koningspalmen, imponeert. Aan de haven van Cienfuegos woonden vroeger de rijke Cubanen.

Trinidad Church

Trinidad Church

Nog meer pastelkleuren

Nog meer pastelkleuren

Pasteltinten van Trinidad

Vanaf Cienfuegos is het nog een uur rijden naar Trinidad. Het middeleeuwse Trinidad dateert uit de zestiende eeuw en was de derde Spaanse vestiging op Cuba. Het historische centrum staat – evenals dat van Havana en Cienfuegos – op de Werelderfgoedlijst. We slenteren over de kasseien langs de pastelkleurige huizen. Achter de façades gaan soms nog fraaie koloniale interieurs schuil met fresco’s en plafonds van cederhout en buiten staan schommelstoelen. Er spelen kinderen op straat en er zijn wat winkeltjes open. De kerk Iglesia de la Santísima Trinidad baadt in de gloed van de ondergaande zon. Later op de avond begeven we ons naar Casa de la Musica vlak bij deze kerk. Op een podium speelt een salsaband. Het publiek swingt vrolijk mee op de muziek, maar altijd met een mojito, pina colada of Cuba libre onder handbereik.

Kinderen op straat in Trinidad

Kinderen op straat in Trinidad

Favoriete adressen

Paladar La Esperanza: Intiem en gastvrij eetadres in een sfeervol oud herenhuis. Calle 16, no. 105, entre 1 y 3, Miramar
Paladar La Cocina de Lilliam: Dit restaurant heeft een heerlijke tuin en het eten is er erg goed: van kreeft en inktvis tot lam. www.lacocinadelilliam.com
Jazz Club La Zorra y el Cuervo: Elke avond treden hier bekende jazzmusici uit de hele wereld voor het voetlicht. Avenida 23, La Rampa
Salon Parisien bij Hotel Nacional: Dansers met verentooien geven hier een Vegas-achtige show ten beste. www.hotelnacionaldecuba.com
Las Terrazas: Op een uur van Havana bij voormalige koffieplantages ligt dit mooie natuurgebied waar je kunt varen op het meer. www.lasterrazas.cu

Reizen naar Cuba en je visum

Voor je reis naar Cuba heb je een geldig visum nodig. Je kunt dit Tarjeta del Turista online aanvragen en eenvoudig online met iDeal betalen. Vraag je Cuba visum aan en bereid je reis goed voor. Wil je een complete reis naar Cuba boeken? Mail voor boekingen en bijzondere & persoonlijke begeleiding naar: boazcorp2001@yahoo.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

 

Comments are closed.