Aanschouw de schatten van Sichuan

Tijdens een rondreis door de provincie Sichuan in China ontdekte Harmke betoverende tempels, gouden boeddha’s, de Sichuan Opera en ander cultureel erfgoed. Ze begon en eindigde haar reis in miljoenenstad Chengdu, een van China’s welvarendste steden. Ook nam ze een kijkje bij de reuzenpanda’s.

Reuzenpanda

Reuzenpanda

1. Tempels in Chengdu

De provincie Sichuan ligt in het zuidwesten van China. De vele rivieren maken de streek vruchtbaar en de bijnaam luidt dan ook ‘land van overvloed’. De Chinezen uit Sichuan staan bekend om hun ‘joie de vivre’. Ze houden van picknicken en theehuizen. Midden in de metropool Chengdu staat de Wuhou-tempel, een boeddhistisch complex waarvan de fundamenten dateren uit de derde eeuw. Binnen de eeuwenoude muren heerst betrekkelijke rust. We lopen door tuinen met lotusvijvers. Een andere boeddhistische tempel in Chengdu is de Daci-tempel. Deze sierlijke oude tempel ligt naast het hypermoderne winkelgebied Tai Koo Li. Terwijl monniken in bruine gewaden rituelen uitvoeren, drentelen iets verderop Chinese dames met Gucci-tassen.

2. Mount Emei & Golden Summit

We gaan op weg naar Mount Emei, de heilige berg met de tienkoppige boeddha, zuidwestelijk van Chengdu. Door mistvlagen meanderen we omhoog over de smalle bergweg tot we niet verder kunnen. Vanaf dit punt gaat de tocht verder per gondel en te voet. Langs de wandelroute zien we Tibetaanse apen door de bomen slingeren. De top van Mount Emei heet Golden Summit en ligt op zo’n 3000 meter hoogte. We bevinden ons letterlijk tussen de wolken. In de diepte ontvouwt zich een mystiek landschap. Terwijl de zon doorbreekt, kijken we op de mistflarden die tussen de kliffen hangen. Op de top staan een gouden, een zilveren en een bronzen tempel en de tienkoppige Gouden Boeddha. Bezoekers steken fakkels aan en buigen eerbiedig voor het beeld.

Tienkoppige buddha

Tienkoppige buddha

3. Black Bamboo Valley

Na een urenlange rit over stille landwegen naderen we een blauwzwarte poort, de toegangspoort tot Hei Zhu Gou oftewel Black Bamboo Valley. Achter de poort volgt weer een niemandsland totdat Midy Hotel opdoemt. Het bestaat uit een stenen gebouw en houten chalets in het bos. We zijn de enige buitenlanders in deze verre uithoek. De Chinese gasten zijn mensen uit de stad die naar Black Bamboo Valley komen om te genieten van de natuur en de rust. Ook wij genieten van de natuur en de rust. We maken een wandeling door het dichtbegroeide bamboebos. Traptreden leiden naar een waterval en aan de overzijde van een smal riviertje bevindt zich een lieflijke vallei. Het is de paradijselijke plek Ma Li Leng Jiu, waar wilde bloemen bloeien en paarden grazen.

 

Lees ook dit artikel: Eilandhoppen in Indonesië

 

4. Leshan’s Giant Buddha

Leshan is een vriendelijke stad met goed onderhouden stadsparken en gezellige winkelstraten. Leshan betekent Happy Mountain. Dé bezienswaardigheid in Leshan is de Giant Buddha. Het boeddha-beeld dateert uit de achtste eeuw na Christus (Tang-dynastie) en is gehouwen uit rode bergsteen. Deze zittende boeddha van 71 meter hoog staat op het kruispunt van drie rivieren en moest Leshan beschermen tegen overstromingen. Vanaf de boulevard in Leshan kunnen we de Giant Buddha al ontwaren. Hij ‘zit’ tussen twee rotsen in die hem beschermen tegen de elementen. Daardoor is hij al die eeuwen zo goed geconserveerd gebleven. Met een vissersbootje varen we erheen en vanaf het water kijken we met ontzag naar deze Giant Buddha die mild glimlacht.

5. Waterstadje Dujiangyan

Het stadje Dujiangyan is rijk aan historie. Platanen flankeren de pittoreske winkelstraatjes. In een atelier zien we een kalligraaf geconcentreerd aan het werk en op een pleintje beoefenen vrouwen in de vroege morgen tai chi. Ook worden er voorbereidingen getroffen voor een parade. We zien mensen in kleurrijke kostuums. Dujiangyan is een beroemd irrigatiestadje. Twee-en-een-halve eeuw vóór Christus werd hier een dam aangelegd om de Minjiang-rivier die de stad deed overlopen te bedwingen. Tegelijk met dit project werden irrigatiekanalen aangelegd om de omliggende rijstvelden van water te voorzien. Een verbluffend staaltje watermanagement uit de oudheid. Dujiangyan staat op de Werelderfgoedlijst, net als Mount Emei en de Giant Buddha.

Kostuums

Kostuums

Waterstadje

Waterstadje

6. Sichuan Opera

Sichuan is ook bekend om de Sichuan Opera. Het beroemdste theater voor deze muziekvorm is Fu Rong Guo Cui in Chengdu. Elke avond zijn er voorstellingen en ook wij wonen een optreden bij. Sichuan Opera heeft maar weinig gemeen met de opera zoals wij die in het westen kennen. Naast zang, dans en schitterende kostuums zijn de optredens vooral doorspekt met acrobatiek van een ongekend hoog niveau. Dat merken we niet alleen in Chengdu, maar ook in het neonverlichte stadje Emei Shan City, waar we in het Sheng Xiang Emei-theater een voorstelling van de Sichuan Opera bijwonen. De betoverende show is van een Cirque du Soleil-achtig gehalte. Een van de verrassingseffecten is de face changing, waarbij de artiesten razendsnel van masker wisselen.

Opera

Opera

 

 

Reuzenpanda’s

Chengdu Research Base of Giant Panda Breading (kortweg Chengdu Panda Base) ligt in een bamboebos ten noorden van Chengdu. Bamboe is wat de reuzenpanda het liefst eet. De Panda Base bestaat uit pandaverblijven verspreid door het bos. We zien er reuzenpanda’s in alle soorten en maten: van volwassen panda’s die op een bamboestengel kauwen of luieren in een boom tot jonge panda’s die speels over elkaar heen buitelen. Ook sluiten we aan in de rij om te zien hoe babypanda’s de fles krijgen. Chengdu Panda Base wil via een fokprogramma de pandapopulatie weer vergroten. In het wild – onder meer in Black Bamboo Valley – leven nog slechts tweeduizend panda’s. Ouwehands Dierenpark kreeg twee panda’s in bruikleen: Wu Wen en Xing Ya.

Met dank aan: qatarairways.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.