Suis van de skipistes in Valle d’Aosta

In het Italiaanse Valle d’Aosta klikte Harmke de ski’s onder en daalde de brede pistes af. Vooral Cervino bleek een mooi en uitgestrekt gebied. Skiën met de Matterhorn als decor! Het skigebied is verbonden met dat van Zermatt in Zwitserland. En als je toch in Valle d’Aosta bent, proef dan ook culinaire specialiteiten als Bleu d’Aoste-kaas en Torette-wijn!

Genieten op de piste

Genieten op de piste

1. Skiën in La Thuile

Valle d’Aosta ligt in het uiterste noordwesten van Italië vlak bij de grens met Frankrijk en Zwitserland. Het eerste skigebied dat we bezoeken is La Thuile. La Thuile zelf is een vriendelijk dorpje, bekend om de chocola, onder meer van patisserie Chocolat van Stefano Collomb. De rit vanaf ons hotel in Courmayeur naar La Thuile voert door een waar kerstlandschap van besneeuwde naaldbomen. Het skigebied van La Thuile is verbonden met dat van La Rosière in Frankrijk. Met een-en-dezelfde pas kun je zowel in Italië als Frankrijk skiën. Er is hier zo’n 160 km aan pistes, veel afwisseling dus. www.lathuile.it

Besneeuwde bergen La Thuile

Besneeuwde bergen La Thuile

 

 

La Thuile

La Thuile

2. Skiën in Pila

Vanuit de plaats Aosta gaat er een gondel naar het hooggelegen Pila. Met stoeltjesliften kunnen we nog verder naar boven. Ik begin, om erin te komen, op een blauwe piste. Skilerares Charlotte let erop dat ik mooi parallel ski en dat gaat perfect. De sneeuw is goed, de pistes breed en lang. Pila is een zeer populair gebied, dus is het nogal een drukte bij de gondel en de liften. Pila biedt voor elk wat wils: er zijn heel veel (diep)rode, een aantal zwarte en voor de minder ervaren skiër/snowboarder kortere en langere blauwe pistes. pila.it

Skilift Pila

Skilift Pila

3. Skiën in Cervino

In het skigebied Cervino blijkt dit jaar de meeste sneeuw te zijn gevallen. Alleen al de rit erheen is prachtig. We meanderen over een bergweg omhoog tussen muren van sneeuw. Eenmaal in het dorp Cervino zelf zien we dikke pakken sneeuw op de daken liggen. Als we met de kleine witte gondels verder omhooggaan, merken we hoe weids het berglandschap hier is. De hemel boven de Matterhorn en andere pieken is bovendien strakblauw.

Matterhorn

Matterhorn


Bij de skiverhuur krijg ik heerlijk comfortabele schoenen aangemeten en wendbare ski’s waar ik goed mee uit de voeten kan. De sneeuw is fantastisch en het panorama adembenemend. We maken de ene lange afdaling na de andere op steenworp afstand van de Matterhorn. Aan de andere kant van de Matterhorn ligt Zermatt in Zwitserland. Het Italiaanse en Zwitserse gebied zijn met elkaar verbonden en met één skipas toegankelijk. www.cervinia.it

cervino

 

 

3x restauranttips

Bistrot des Glaciers bij Courmayeur

Vanuit Courmayeur gaat er een hypermoderne gondel naar boven: de Skyway, opgeleverd in 2015. De gondel is een grote bol die ronddraait. We stappen uit bij het middelstation op 2173 meter. Hier is Pavillon du Mont Fréty waar ook een wijnhuis is: Cave Mont Blanc. Wijnkelders op meer dan 2000 meter hoogte! We kunnen nog verder naar boven, naar Punta Helbronner op 3466 meter, waar we lunchen bij Bistrot des Glaciers. Vanaf het 360 graden panoramaterras is bij helder weer de Mont Blanc te bewonderen. Punta Helbronner is tevens het startpunt van off-piste skiroutes.

Lokale kazen als lunch

Bistrot des Glaciers

Bistrot des Glaciers

Lunch bij Courmayeur

Lunch bij Courmayeur

Lo Ratrak in La Thuile

Lunchen op de piste kan in La Thuile bij Lo Ratrak. Dit restaurant is een chalet-achtig huisje in de sneeuw op de piste van Les Suches. Lo Ratrak is dialect voor sneeuwkat. Ik kies voor een lekkere pasta met courgette en spek. Achter het etablissement verrijst de top van de Mont Blanc.

Lo Ratrak

Lo Ratrak

Le Bistrot de l’Abbé in Cervino

Naast het kerkje in het dorpje Cervino zit het Italiaanse restaurant l’Abbé en het bijbehorende pension met uitzicht op de Matterhorn. Het bord pasta dat we krijgen voorgeschoteld blijkt volgens goede Italiaanse traditie slechts een tussengerecht… Er volgt een stevig vleesgerecht met aardappel. Maar hét allerlekkerst is wel de rode Torette-wijn uit de Aosta-vallei erbij!

3x hoteltips

Hotel Astoria in Courmayeur

De ontvangst bij dit pension-achtige hotel in Courmayeur is hartverwarmend. Het is al laat op de avond, maar toch toveren de heren van het hotel een compleet buffet op de (salon)tafel: schalen vol lokale kazen als Fontina, Toma en Bleu d’Aoste, quiche, walnoten, amandelen, worst, gedroogde ham, abrikozentaart… een en al overvloed. De vriendelijke Italiaanse medewerkers blijven maar lachen en nieuwe schalen aanslepen… www.hotelastoriacourmayeur.com

Hotel Astoria

Hotel Astoria

Hotel Rendez-Vous in Aymaville

Vanaf dit hotel in Aymaville is er uitzicht op wijnvelden met lokale druiven en witbesneeuwde bergtoppen. Druiven als Torette, Petit rouge en andere lokale soorten worden hier verbouwd. De aardige medewerkers van dit familiehotel zorgen ook voor het vervoer naar de skigebieden. www.hotelrendezevous.it

Hotel Posta in Saint-Vincent

Hotel Posta is een piekfijn viersterrenhotel pal naast de kerktoren van het dorp. Er is een spa met jacuzzi, Finse sauna en Turks stoombad, en een relaxruimte met schommelende ligstoelen. Uit de restaurantkeuken komen heerlijke gerechten als gravad lax en een aubergineschotel. www.hotelpostavda.it

Hoe kom je in de Aosta-vallei?

Wij vlogen van Amsterdam naar Milaan Malpensa in anderhalf uur. Vanaf daar was het nog 2 uur rijden naar ons hotel in het plaatsje Courmayeur in Valle d’Aosta.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.