Doen in Dubai! 6x tips van reisjournalist Harmke

Harmke reisde af naar Dubai, waar het altijd zonnig en warm is. In de zomer kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot boven de vijftig graden, maar de rest van het jaar is het goed toeven in deze welvarende woestijnstad. Dubai is een van de zeven emiraten behorend tot de Verenigde Arabische Emiraten, naast onder meer Abu Dhabi en Fujairah. Dit kun je in Dubai doen!

Loungen op het strand  Dubai

Loungen op het strand

1. Jumeirah Beach & The Walk

Jumeirah Beach is de perfecte plek om te ontbijten. Tussen de skyscrapers door – met hotels als Sheraton, Hilton en Radisson – loop ik de boulevard op die bekendstaat als The Walk. Het is een wandelpad langs de kust vol leuke eettentjes. Er is een surfshop en er zijn kramen met strandmode, tassen en schoenen. Op het strand staan verleidelijke rode loungebedden en op een kunstmatig eiland voor de kust prijkt het reuzenrad Dubai Eye. De meeste ontbijtbars bieden een westers menu, maar ik kies vandaag voor Arabisch. Dus neem ik plaats op het terras van Almaz by Momo met Oosterse menukaart. Na de maaltijd krijg ik een geurig opfrisdoekje aangereikt.

2. Old Town & Gold Souq

Een must see in Dubai is de Old Town. Hier is het leven zoals je in een Midden-Oosterse stad verwacht: een web van nauwe straatjes vol winkeltjes. Bij de eerste de beste boetiek word ik letterlijk door een pretty boy naar binnen getrokken. Hij drapeert een shawl om mijn hoofd en staat erop dat ik een abaya pas, een jurk. Ik bezwijk voor zijn charmes en pas de abaya, maar kopen doe ik niets. Ik dwaal verder door de souk en drink Arabische koffie bij een lokaal barretje. Op een traditioneel houten bootje kun je voor 1 dirham de rivier oversteken naar de Gold Souq, de wijk waar de juweliers zijn gevestigd.

Gold Souk Dishdasha

3. Woestijnsafari

De chauffeur is een Indiër en rijdt in een witte Toyota Land Cruiser. Hij haalt mijn vrienden en mij op bij het hotel en dan gaan we naar de woestijn om te Dune Bashen: we crossen zandheuvel op, zandheuvel af en worden flink door elkaar geschud. De chauffeur maakt er een spektakel van. Tegen zonsondergang worden we ontvangen met koffie en dadels bij een safarikamp. Op de barbecue liggen maïskolven te roosteren, die heerlijk smaken met kaneel en kurkuma. Daarna volgt een Arabisch buffet. Intussen kijken we naar de acts op het podium. Een soefiedanser wervelt rond en ook een vuurspuwer en buikdanseres vertonen hun kunsten.

In de woestijn

4. Shopping malls

Dubai Mall

Deze enorme mall ligt naast de Burj Khalifa, vooralsnog de hoogste toren in Dubai. Het is een luxe-mall met winkels van Hermès, Tiffany’s en Cartier, naast minder high-end merken. Er is uiteraard een foodcourt, met een eindeloze keuze uit de wereldkeukens. Mijn favoriet is de sushi-bar. En wie van macarons houdt, vindt ook die in de Dubai Mall in overvloed. Handig is de verbinding binnendoor van de Dubai Mall naar het metrostation. Met de rode lijn kom je in de Old Town.

 

 

Mall of the Emirates

Mall of the Emirates is al net zo gigantisch. Het meest opmerkelijk is wel de complete skipiste die er te vinden is. Achter een glazen wand is een sneeuwlandschap met dennenbomen gecreëerd, waar skiërs van de pistes suizen. En hoewel deze mall een foodcourt heeft, is mijn tip het Perzisch-Afghaanse restaurant in de winkelstraat buiten: Absolute Shinwan Wakha Restaurant. De lamsbout, in eigen bouillon gegaard, is malser dan mals: Fresh meat cooked to perfection.

 

 

Ibn Battuta Mall

Minder Westers oogt Ibn Battuta Mall. Luid en duidelijk schalt de oproep tot het gebed op gezette tijden door de mall. Toch is er ook hier een foodcourt met restaurants uit alle uithoeken van de wereld. Lunchen kan bijvoorbeeld met een salade Caprese bij de Italiaan en thee uit Sri Lanka proeven doe je bij de Dilmah-winkel. Ondertussen valt er flink op los te shoppen. Van luxueuze koffersets tot een simpele eiersnijder en van sportkleding tot avondkleding.

Kroonluchter in Battuta mall

Kroonluchter in Battuta mall

5. Global Village

Global Village is een cultureel park annex pretpark met paviljoens uit alle werelddelen, met het accent op de Arabische landen. Er zijn restaurants en kermisattracties. De paviljoens geven de sfeer van de verschillende landen en werelddelen weer, van Oman tot Bahrein en van Europa tot Zuid-Amerika. In de paviljoens is er veel koopwaar uit het betreffende land. ’s Avonds zijn de paviljoens in neonkleuren verlicht en gaat er prachtig siervuurwerk de lucht in.

Global Village

Global Village

Tip: Expo 2020

Dubai is aan het expanderen met het oog op de Expo van 2020. Er zijn compleet nieuwe wijken verrezen en eind 2017 werd Dubai Safari geopend, een safaripark met olifanten, leeuwen, tijgers en andere wilde dieren. Ook is in Dubai een toren in aanbouw die nog veel hoger zal zijn dan Burj Khalifa. Deze Creek Tower wordt naar verluidt meer dan een kilometer lang.

Burj Khalifa

De Burj Khalifa

Tip: Ghaya Grand Hotel

Dit vijfsterrenhotel ligt een eind uit het centrum bij de golfcourse maar biedt een shuttle-service naar de stad. Mijn suite heeft een kingsize bed, een bureau en zithoek en een badkamer met regendouche. Prettig is het zwembad, waar het fijn baantjes trekken is, en de 24/7 gym. Het hotel heeft diverse inpandige restaurants en in de lobbybar komt de pizza vers uit de oven. Op loopafstand van Ghaya Grand ligt de mall City Centre Me’aisem, met bakker Paul en Libanees restaurant Leila.

Meer informatie: www.visitdubai.com/nl of neem contact op met Verkeersbureau Dubai.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.