Ontdek het Noord-Franse Metz ook in de winter

Het Noord-Franse Metz is een gastronomische stad en zeker ook in de feestmaanden het bezoeken waard. In de binnenstad zijn dan overal kerstmarkten. Dus reed Harmke naar Frankrijk om de kerstsfeer te proeven en van culinaire specialiteiten te genieten: van chocola en oesters tot champagne en winterse glühwein.

Kerstmarkten

Overal in de binnenstad van Metz zijn er eind van het jaar kerstmarkten, meer dan acht in totaal. De grootste is die op Place Saint Louis. Een nostalgische carrousel, Pyramide de Noël, draait hier vrolijk rondjes en houten chalets, een soort ‘Hans en Grietje’-huisjes, fungeren als marktkramen. Er worden kerstdecoraties verkocht en er is snoepgoed in overvloed te krijgen, maar ook culinaire specialiteiten zoals oesters en slakken. Ik drink een glas winterse glühwein bij de kraam Chez Mathilde. Ook op Place Saint Jacques is er een bijzondere kerstmarkt. Op dit plein hebben alle stalletjes traditiegetrouw uivormige koepels zoals je op Russische kerken ziet.

 

 

Eerste kerstbal

Op genoemde kerstmarkt op Place Saint Jacques staat Chalet Moselle Passion, waar traditionele kerstballen van glas worden verkocht. Vroeger werden kerstbomen met appels en andere vondsten uit het bos versierd. Toen de appeloogst een keer schaars was, blies een vader uit het naburige dorpje Meisenthal glazen appels voor zijn kinderen om in de boom te hangen. Zo is de eerste kerstbal ontstaan! Over de geschiedenis van deze handgeblazen kerstbal bestaat een kinderboek: Anton et Lotti (door Séverine Vidal en Amandine Meyer). De kerstmarkten starten elk jaar eind november en gaan door tot Oud en Nieuw.

Glas-in-lood

De kathedraal (1225-1525) is dé blikvanger van Metz. Hij staat op Place d’Armes en in kersttijd prijkt op dit plein een kermis met reuzenrad. De façade is bezaaid met beelden die zijn gehouwen uit de lokale kalksteen. ‘Lantaarn van God’ wordt de kathedraal ook wel genoemd, vanwege de enorme hoeveelheid glas-in-loodramen. Een aantal ervan is ontworpen door Marc Chagall. Al wandelend door de smalle straten van de gerenoveerde Middeleeuwse wijk zie ik de toren van L’Église St-Maximin (Rue Mazelle 66) opdoemen. Ook deze kerk heeft schitterend glas-in-lood, ontworpen door Jean Cocteau. Nog meer prachtig glas-in-lood (en een fraaie kerststal) tref ik aan in L’Église St-Eucaire (Rue Saint-Eucaire). De glas-in-loodportretten lijken wel van olieverf. Ze dateren uit de negentiende eeuw en zijn gemaakt door kunstenaar Laurent-Charles Maréchal.

Gele kalksteen

De oude binnenstad van Metz is Middeleeuws met elementen uit de Gotiek en de Renaissance. De huizen zijn van gele kalksteen. Het is een steensoort uit Jaumont, een plaatsje vlak bij Metz. Met de jaren kleurt hij steeds geler. Het is dezelfde zachte kalksteen als die van de beelden op de kathedraal. Huizen uit latere perioden zijn van andere steensoorten. Ook zijn er veel Duitse invloeden in Metz. De Duitsers overheersten van 1871 tot 1918. Daarna werd de stad weer Frans. De huizen aan de bomenrijke Avenue Foch zijn gebouwd tussen 1903 en 1914 en hebben Jugendstil-details.

Straatmuziek

Het leuke van kerst in Metz is dat er overal op straat verrassende muziekoptredens zijn. In de kerken zijn natuurlijk veel concerten, maar ook op straat kun je zomaar in een optreden belanden, bijvoorbeeld bij het hypermoderne winkelcentrum Saint-Jacques, dat schuilgaat achter de historische gevels. Liever even ontsnappen aan de drukte? Maak een wandeling langs de rivier. Door Metz stromen zelfs twee rivieren: de Moezel en de Seille. Bezoek de burcht Ponte des Allemands aan de Seille. Een wenteltrap voert naar een uitkijkpost boven het water.

Quiche Lorraine

Lunchen doe ik bij de Marché Couvert, een overdekte markt in het voormalig bisschoppelijk paleis. Het grote gebouw zit vol delicatessenzaken, lunchgelegenheden en een vismarkt. Ik neem plaats bij de kraam van Chez Mauricette en proef er producten uit de regio Lorraine, waar Metz onder valt. Quiche, rauwe ham, Elzas-worst, blauwe en andere lokale kazen, wijn…! Een ander fijn adres in Metz is theesalon Buttner (En Fournirue 18), het is tevens een patisserie. Hier word ik verleid door tal van lekkernijen, zoals de eclairs en millefeuille-deeg met pistache.

Chocola

Voor alle chocoholics, in Metz is er chocola in overvloed, bijvoorbeeld bij patisserie Bourguignon (Rue de la Tête d’Or 31), patisserie Fresson (Rue du Grand Cerf 17) en chocolaterie Thuriès in een schattig pand (Rue de la Tête d’Or 28). Yves Thuriès is de man achter de chocola van het Thuriès. In heel Frankrijk zijn er vestigingen van dit beroemde label. De handgemaakte creaties ogen beeldschoon en zijn onweerstaanbaar.

Knallende champagne

Een fenomeen in Metz in de kersttijd is lampionnenoptocht La magie du sentier des Lanternes. Deze start aan de overzijde van de rivier de Moezel bij Hôtel du Département (Rue du Pont Moreau 1). De route voert langs levensgrote verlichte sprookjesfiguren, poppen en teddyberen en is vooral leuk met kinderen. Na de optocht strijk ik neer bij wijnbar La Quille (Place de Chambre 27) bij weer een kerstmarkt. Een lichtsculptuur van een knallende champagnefles geeft aan waar het op deze markt om draait: gastronomie.

 

 

Tips: kunst

> Musée de la Cour d’Or (Rue du Haut 2, musees.metzmetropole.fr) is het belangrijkste museum van Metz. Het is uniek en veelzijdig met veel archeologische vondsten, kunsthistorie en Romeinse overblijfselen.
> L’Église de Trinitaires (Rue de Trinitaires) is een expositieruimte waar wisselende tentoonstelling zijn voor het goede doel. De prachtige hoge expositieruimte is, zoals de naam al zegt, in een voormalig kerkgebouw.
> Centre Pompidou (Parvis des Droits de l’Homme 1, centrepompidou-metz.fr) is een opvallend bouwwerk van de Japanse architect Shigeru Ban en de Fransman Jean de Gastines. Estelle: Het is een satellietmuseum van het Centre Pompidou in Parijs en toont objecten uit de enorme Parijse collectie.

Tips: restaurants

> Maison Baci (Place Saint Louis 21-23): écht Italiaans eten, maar dan lekker licht.
> El Theatris (Place de la Comédie 2): modern-klassiek, met op het menu onder meer dorade, risotto, goede wijnen en een kaasplankje. Bij de koffie komen mini-madeleines.
> l’Épicurien (Rue Vigne Saint Avold 33) betekent lekkerbek. Het restaurant zit verstopt in een stil straatje en heeft een creatieve Franse keuken.

Hoe kom je er?

In zo’n 4 uur rijd je van Utrecht via Maastricht of Antwerpen naar Metz. Per trein is er een verbinding via Parijs. Of reis vanaf Maastricht via Luxemburg.

 

Wat is de beste kerstmarkt van 2017?

Wat is de beste kerstmarkt van 2017? Waar drink je de lekkerste glühwein? Waar vind je de mooiste kerststal en verkochten ze de beste cadeaus voor onder de kerstboom? Laat het ons weten in de poll. Laat het ons weten in de poll. Doe mee en kies jouw favoriet. De kerstmarkt met de meeste stemmen van het publiek wint de Kerstmarkt Award 2017.

 

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.