Have fun bij Bluespoon in Amsterdam

Restaurant Bluespoon bestaat al sinds de opening in 2012 van het Andaz Hotel, een vijfsterren-designhotel aan de Prinsengracht in Amsterdam. Nieuw is dat sinds de zomer van 2017 Sander Bierenbroodspot de scepter zwaait in dit hotel-restaurant. Harmke ging er eten en was onder de indruk van de complete ambiance. Wat een dynamiek heerst er binnen de muren van het Andaz!

Keuken met Hollandse twist

Sander Bierenbroodspot is in de zomer/herfst van 2017 aangesteld als head chef van restaurant Bluespoon. Hoewel hij ooit begon in een keuken waar vooral schnitzels en frietjes aan de orde van de dag waren, werkte de jonge chef (die nu begin dertig is) na de weinig glamoureuze start van zijn carrière onder meer bij Ciel Bleu, La Rive, Villa Joya en Vrienden Van Jacob. Niet de minste namen! Nu voert hij bij Bluespoon zijn eigen keuken. zoals hij zelf zegt:

“Europese gerechten met een Nederlandse twist”

Sander Bierenbroodspot: “Bluespoon staat voor mij voor openheid en eigenheid, die vrije Amsterdamse manier van denken. Dat zie je alleen al aan de open opzet van de bar en het restaurant. Ik krijg hier de vrijheid om te doen wat ik wil.” Licht, fris en kleurrijk moet het zijn, zo vindt hij. Uiteraard met lokale producten, goede smaken en vooral: fun!

Cocktails met Italiaanse flair

Het zal mij benieuwen. De ontvangst bij het Andaz is in elk geval alvast weergaloos. Mijn jas wordt netjes opgehangen en ik word meteen voorzien van een drankje. Daarna ben ik welkom in de lobbybar waar met Italiaanse flair de meest interessante cocktails worden geshaked, terwijl de gastheren uit alle winstreken gezellig een praatje aanknopen, zoals de manager uit Berlijn die de hele wereld over is gezworven. Ondertussen kijk ik mijn ogen uit naar het interieur van Marcel Wanders. Wat een stijl, wat een dynamiek, wat een schwung… Het is zo’n plek waar je je onmiddellijk op je gemak voelt en voorlopig niet meer weg wilt. Zeker als er voor je neus ineens zo’n charmante cocktailshaker zijn kunsten vertoont… Hij bereidt een Smoked Manhattan. Er komt veel stoom, citroenschil en zelfs een gasbrander aan te pas. Spectaculair!

Amuse van yoghurtcrème

Terwijl ik aan de bar ‘hang’ krijg ik alvast een voorproefje uit restaurant Bluespoon geserveerd op, hoe kan het ook anders, een blauwe lepel. Het is een amuse van crispy tapioca, mozzarella, basilicum en yoghurtcrème, matcha-poeder en gemarineerde tomaat. Ik verzwelg het in één hap. De combinatie is zacht en crunchy tegelijk. Dat smaakt naar meer… We schuiven aan en worden voorzien van een voorgerecht. Wij culinaire schrijvers krijgen vanavond drie gangen voorgeschoteld, ‘normale’ gasten hebben de keuze uit maximaal zes gangen en kunnen zelf bepalen hoeveel gangen ze bestellen van het tasting menu. Het voorgerecht is vandaag vegetarisch: rode biet met avocado, mierikswortel, dille en yoghurt. Erbij drinken we een pinot noir 2015 van Weingut Wolf uit de Pfalz in Duitsland. Laat ik nu net terug zijn uit Portland, Oregon, met zijn geweldige pinot noirs uit Willamette Valley, maar deze mag er ook zijn.

 

 

 

 

Stijl van Marcel Wanders

Het voorgerecht zelf bevalt me ook goed. Sander Bierenbroodspot vertelt: “Hier bij Bluespoon is er veel ruimte voor creativiteit en daar houd ik van. Voorheen was het restaurant meer rustiek, ik krijg nu de kans hier mijn eigen verhaal te vertellen.” Dat hij creatief is, mag niet verwonderlijk heten. Een deel van zijn familie is ‘artistiek, onder wie kunstenares Gerti Bierenbroodspot. Sanders creativiteit is niet alleen terug te vinden op de borden, maar ook in de manier waarop hij zijn team wil leiden en samenstelt. ‘Creatief’ en ‘probleemoplossend’ zijn daarbij de sleutelwoorden. Dat zal wel moeten, want de gasten kunnen letterlijk op de voet volgen wat er in de keuken gebeurt! In het open interieur van Marcel Wanders is de keuken namelijk volstrekt ‘muurloos’. Er wordt dus gekookt waar je bij staat (zit). Sander: “Mensen verwachten dat het er hard aan toegaat in de keuken, maar dat hoeft helemaal niet. We laten de gasten in alles delen en daarnaast zoek ik ze ook nog graag aan tafel op.”

Proeverij van desserts

Er volgt zeebaars met spinazie, waterkers, venkel, sugar snaps en saus van gerookte paling. Belangrijk vindt Sander immers ‘lokale producten’ en dit hoofdgerecht klinkt inderdaad op-en-top Hollands, vooral die palingsaus. De witte Italiaans wijn Roero Arneis ‘vigna renesio’, azienda malvira, Piemonte, uit 2015 verleent er de nodige flair en frisheid aan wat mij betreft. Tot slot worden we verrast met een proeverij van desserts. Achter een gordijntje staat een tafel voor ons klaar overladen met een zoet buffet. Ik weet werkelijk niet waar ik moet beginnen… Het resulteert in een complete chaos op mijn bordje. Van chocolademousse en crème brûlée tot appelcrumble en frambozen. Hum, misschien heb ik iets te gulzig opgeschept. Beter had ik me kunnen beperken tot een selectievere keuze. Enfin, de extra kilo’s sporten we er wel weer af, dus die Spaanse dessertwijn van Bodega Javier Sanz (rueda pain 2014) kan er ook nog wel bij. Al met al een avond vol culinaire verrassingen en vooral: good fun!

Adres: Bluespoon (Andaz Hotel), Prinsengracht 587, 1016 HT Amsterdam, tel. +31 20 5231234, bluespoon-restaurant.nl

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.