Geniet van de natuurlijke rijkdom op Madagascar

Het stond al heel lang op haar bucket list: Madagaskar. De baobabs, de dansende halfapen, de vanille. Dit fascinerende eiland voor de kust van Afrika heeft een unieke natuur.

Aziatische kenmerken

Hoewel Madagaskar voor de kust van Zuid-Afrika ligt, heeft het veel Aziatische kenmerken. De eerste bewoners zouden uit Azië afkomstig zijn geweest. Er zijn smaragdgroene rijstterrassen en hutten gevlochten van palmbladeren. Madagaskar wordt wel het achtste continent genoemd wegens de grote rijkdom aan flora en fauna. Op Madagaskar leven unieke halfapen (lemuren). De grootste is de zwart-witte indri. Het mooist vind ik de Verreaux-sifaka, een witte halfaap die zich zijwaarts voortbeweegt met balletachtige sprongen en zich ophoudt in het stekelwoud.

 

 

In hoofdstad Antananarivo heerst een gezellige bedrijvigheid. Het is een uitgestrekte stad met zo’n twee miljoen inwoners. Ik logeer in hotel Belvedère, hooggelegen, ergens halverwege de boven- en benedenstad. De entree van het hotel ligt verborgen in een steegje. De vriendelijke jongens van Belvedère wachten me op en dragen de koffers. Frans is de voertaal in dit land. De meeste mensen spreken echter Malagasy, een dialect. Franse invloeden zijn echter nog volop aanwezig in de voormalige kolonie. Zo zie ik in de straten met marktkramen manden vol met stokbroden.

 

 

Princesse Bora

Ten oosten van Antananarivo ligt Andasibe-Mantadia National Park. Met een gids ga ik in de jungle op zoek naar de lemuren. Tot mijn grote geluk zien we indri’s. Ze komen alleen op Madagaskar voor, de zwart-witte indri’s zelfs alleen in dit gebied. Ook verbljf ik op het langgerekte eilandje Sainte-Marie. Vroeger hielden zich hier piraten schuil. Ze brachten Sainte-Marie welvaart. Ik logeer in het prachtige Princesse Bora Lodge & Spa. Vanuit mijn villa loop ik over het strand naar de pier met een terras boven zee. Een heerlijke plek voor een cocktail. Van juli tot september is het walvisseizoen en zijn er whale watch-excursies. Soms zijn de walvissen zelfs vanaf het strand van Princesse Bora te zien.

Jungle lodge Manafiafy

Een ander bijzonder adres is Manafiafy Beach & Rainforest Lodge, te bereiken over een lange zandweg vanaf Fort Dauphin in het zuiden van Madagaskar. In de bushbar van Manafiafy flakkert een houtvuur; eromheen staan banken met geborduurde kussens en een bordspel van palissanderhout, Solitaire, het is op Madagaskar zeer geliefd. De exclusieve lodge bestaat verder uit vijf bungalows verspreid over het bos. De paden zijn ’s nachts amper verlicht. Gelukkig loopt een van de medewerkers met een lampje mee. De staf van Manafiafy bestaat voornamelijk uit locals. Mijn bungalow heeft een dak van palmbladen en er staat een hemelbed met muskietennet. Het strand en de zee liggen letterlijk voor mijn deur. Vanuit mijn bed kan ik het rollen van de golven horen.

Boottocht bij zonsopkomst

Voor dag en dauw sta ik op en ga ik mee met een boottochtje. Bij zonsopkomst varen we over een spiegelend meer. Verderop zien we de vissers in hun kano’s van holle boomstammen. We meren aan en wandelen dwars door de jungle naar het ongerepte strand van Ten Mile Beach om te zwemmen en te picknicken. Terug bij Manafiafy is het tijd voor een spabehandeling. Het spahuisje bevindt zich op de rotsen aan zee en ik krijg een behandeling met jlang-jlangolie, een stevige, ontspannende massage. Ook neem ik een kijkje bij de Whale Tower van Manafiafy. Deze hoge houten toren geeft uitzicht op de kust. In het walvisseizoen is dit de ideale plek om de bultrugwalvissen te spotten. ’s Avonds komt er in de bushbar kreeft op tafel, de catch of the day, en vanillemousse.

Zwevende halfapen

De reis sluit ik af bij Mandrare River Camp. Een jeep brengt me vanuit Fort Dauphin naar dit luxe-kampement, het is een flinke rit. Het regenwoud maakt plaats voor halfwoestijn met cactussen en Octopus trees, surrealistische bomen die alleen op Madagaskar groeien. Mandrare ligt in de schaduw van tamarindebomen. Het kamp startte ooit met eenvoudige legertenten. Inmiddels is het er een en al weelde. Bij zonsondergang neem ik een kijkje bij de baobabs oftewel apenbroodbomen. Deze kolossale bomen kunnen duizend jaar worden. Bij zonsopgang loop ik door het Spiny forest, een bos met Octopus trees waar halfapen leven. Dan zie ik ze: Verreaux-sifaka’s! Sierlijk zweven ze van boom naar boom.

Meer informatie: moratravel.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

 

 

Comments are closed.