Genieten van Oudenaards bier tijdens het fietsrondje van maart

Zondag 3 april barst het grootste sportspektakel van Vlaanderen weer los. Dit jaar is het precies de 100e editie van de Ronde van Vlaanderen. De finish van deze voorjaarsklassieker ligt in Oudenaarde. Het stadje aan de Schelde heeft nog meer cultuurgoed: hun Oudenaards bier. Plan Bier verbindt het fietsen met hun gegiste specialiteit.

De Tissenhovemolen in het vizier.

De Tissenhovemolen in het vizier.

Het is weer eens feest op de Markt van Oudenaarde. Het plein is gevuld met lange tafels en banken vol bierdrinkend publiek. De vrolijke deuntjes vanaf het podium voor het stadhuis brengen de stemming erin. Heksen, die tussen de tafels springen, zorgen voor extra vermaak. Maar zodra we een zijstraat pakken, is de feestvreugde voorbij en rollen onze banden in alle rust richting Schelde. Brouwerij Liefmans lijkt ons vanaf de overkant van de Schelde tegemoet te kijken. Het massieve uit baksteen opgetrokken gebouw staat er nog net zo bij als toen het 100 jaar geleden werd gebouwd. Hier krijgt het edele vocht maandenlang rust om te rijpen en volledig op smaak te komen.

Dolle pret tijdens de rust.

Dolle pret tijdens de rust.


Het lijkt een makkie: fietsen langs de Schelde, maar bij de archeologische site van Ename sturen de knooppuntenbordjes ons de Katteberg op. Met een stijgingspercentage van slechts 8% en strak asfalt is dit natuurlijk een eitje voor de profs tijdens de Ronde van Vlaanderen.

De Katteberg.

De Katteberg.

Ename kerk.

Ename kerk.

Voor ons betekent deze eerste helling van vandaag dat we toch wel even stevig in de pedalen moeten gaan. Met een sneltreinvaart zijn we vanaf de Wolvenberg weer beneden, maar onmiddellijk wacht ons de Volkegemberg met 12%. Ook deze helling nemen de jongens en de meisjes op hun snelle racekarretjes fluitend.

Brouwerij Liefmans.

Brouwerij Liefmans.

Uitzicht langs de Schelde.

Uitzicht langs de Schelde.

Wat opvalt aan de Vlaamse Ardennen is dat je nooit alleen fietst. Je ziet hier niet alleen sportievelingen, maar ook veel recreatieve fietsers en ook hier rukt de e-bike op. De berijders van deze karretjes nemen nu ook met gemak de gemeenste hellingen. Kinderen vinden de klimmetjes stoer. Je ziet ze genieten.

Kinderen op de fiets in Oudenaarde.

Kinderen op de fiets in Oudenaarde.

De horeca van Mater probeert het bonte fietsvolk te verleiden tot een bezoek. In Vlaanderen is het heel normaal dat fietsers even afstappen voor een kelk zware trappist. Brouwerij Smisje blijkt verstopt in een achterafstraatje. Uitbater Johan praat honderd uit over zijn roerige loopbaan als brouwer:

“Mijn kracht is het heilige water waarmee ik brouw. Dat bestaat uit een mix van bronwater en water dat ik op 169 meter diepte uit de grond pomp. De betekenis van water voor de smaak van het bier onderschatten jullie in Nederland.”

Uitzicht op de torens van Gent en de Geuzenhoek

Na een scherpe bocht komt de Tissenhovemolen in ons vizier. Een lint van fietsers voor ons reikt tot aan de fier draaiende wieken van de houten molen op de top van de heuvel. Met haar 105 meter hoogte is het een prachtig punt om even af te stappen en te genieten van het uitzicht. Zelfs de historische torens van Gent zijn met het blote oog waarneembaar. Ook zien we het kerkje van Korsele met de naam Geuzenhoek.

Genieten van het uitzicht.

Genieten van het uitzicht.

Opmerkelijk genoeg is dit een protestantse kerk in een overwegend katholieke regio. Door de heuvels zijn de Vlaamse Ardennen altijd een wat geïsoleerd gebied gebleven met slechts nietige dorpjes verborgen in het groen.

Geisoleerde Ardennen.

Geisoleerde Ardennen.

Dit terrein was ideaal voor de bosgeuzen, die net als onze watergeuzen, in 1568 in opstand kwamen tegen de Spanjaarden. Deze bosgeuzen waren protestant en nog altijd kent het buurtschap Korsele een protestantse enclave in het voornamelijk katholieke België. Ruim twee eeuwen moest de gemeenschap gebruik maken van een schuilkerk, maar onder het bewind van de Nederlandse koning Willem I van 1813-1830 kregen de protestanten eindelijk toestemming om een echte kerk en een school te bouwen. Koning Willem I had weinig vrienden in België. Na de Belgische onafhankelijkheid verdween zijn naam overal uit het straatbeeld, maar in Korsele leeft zijn naam voort in de Koning Willemdreef. In de kerk vindt nog iedere zondag een dienst plaats, maar de school is nu een protestants historisch museum. Rond 15 augustus viert Korsele de geuzenfeesten.

tissenhovemolen-fietsen-1

Dit moet je ervaren

De weg naar Brouwerij Roman is niet te missen, want de indringende geur van kokend mout komt ons van verre tegemoet. In een levend industrieel monument tussen de heuvels, worden Romy pils en speciaalbiertjes van Roman gebrouwen.

Brouwerij Roman.

Brouwerij Roman.

brouwerij-roman-kokend-mout-2

Tussen de groene heuvels hangt overduidelijk de sfeer van de Ronde van Vlaanderen. “Dit kun je niet beschrijven, dat moet je ervaren. Dit moet je proeven,” had Tieneke van het Centrum van de Ronde van Vlaanderen ons meegegeven. Hoe slechts één wedstrijd op de eerste zondag in april de mensen hier het gehele jaar bezighoudt! Bijna iedereen heeft hier een kassei van de Muur van Geraardsbergen in huis. Toen de klim in 2004 werd voorzien van nieuwe keitjes, zijn de oude kasseien per stuk en bij opbod verkocht. De totale voorraad ging er binnen een paar dag erdoorheen. Helaas zit de gevreesde Muur niet meer in het parcours van de Ronde sinds de finish naar Oudenaarde is verplaatst. In Oudenaarde zelf is men daar niet rouwig over; er heerst duidelijk rivaliteit tussen het stadje aan de Schelde en Geraardsbergen.

De beroemde Kaseien.

De beroemde Kaseien.

We bereiken de vallei van de Maarkebeek. We verbazen ons over het feit dat dit nietige stroompje na een fikse regenval veel wateroverlast kan veroorzaken. De kracht van het water bracht ook voorspoed, want langs de beek werden talloze watermolens gebouwd die voor bedrijvigheid zorgden. Voor de zwaarste klim van vandaag met 15% nemen we even een pauze voor een blik op de Ladeuzemolen uit het jaar 1500. Zo moet Valerius de Saedeleer het ook gezien hebben. Vanuit zijn Villa Tynlon hoog boven het Maarkebeekdal legde deze schilder tussen 1921 en 1937 de fraaiste beelden van de Vlaamse Ardennen op het doek vast.

De rust van de Vlaamse Ardennen.

De rust van de Vlaamse Ardennen.

Heilige plek op de heuvel

De inwoners van Oudenaarde kozen de Ommelozen Boom uit als het fraaiste plekje van hun omgeving. Eenzaam staat de geknotte esdoorn op de top van een heuvel. Al in 1783 werd er melding gemaakt van deze boom. De plek heeft iets heiligs, want in de gloriedagen van het Rijke Roomsche Leven trokken hier tijdens een ommegang rijen bedevaartgangers langs de minikapelletjes bij de boom.

Schelde dal.

Schelde dal.

Voor onze voeten ligt nu het brede dal van de Schelde. Even afdalen van de Achterberg en we staan weer in het centrum van Oudenaarde. Het feest op de Markt is nog altijd in volle gang, maar op het terras van de Carillon vinden we zowaar een vrij tafeltje.

Het feest op de markt in Oudenaarde.

Het feest op de markt in Oudenaarde.

Om in de stemming te blijven van de Ronde van Vlaanderen kiezen we voor de Graal Gember: het favoriete bier van niemand minder dan wielerlegende Peter van Petegem. Hij komt uit deze streek en schreef twee keer de Ronde op zijn naam. Dat gaan wij ‘m niet meer nadoen. Wel delen we zijn enthousiasme voor de Graal Gember. Santé!

 • Route informatie
 • De Amstel
 • De Rondehoep
 • Horeca onderweg
 •  

   

  Routeinformatie

  Fietsroute: Oudenaards bier
  Land: België
  Provincie: Oost-Vlaanderen
  Lengte: 32 km
  Beginpunt: Markt Oudenaarde
  Eindpunt: Markt Oudenaarde

  In Oudenaarde zijn fietsen te huur. Op de Markt is in het stadhuis de Dienst Toerisme. Oudenaarde ligt op 235 autokilometers van Utrecht. De fiets kan ook mee in de trein met de Internationale Intercity van Amsterdam naar Brussel. Op station Brussel-Zuid overstappen naar Oudenaarde. Aan de uiteinden van de perrons van Brussel-Zuid zijn liften. Een internationaal fietskaartje is noodzakelijk. Dit betrek je bij de gele kaartjesautomaten op de stations.

  Het Scheldedal.

  Het Scheldedal.

  Je kunt ook op de fiets komen. Volg vanaf Antwerpen het fietspad langs de Schelde. Je komt o.a. door de stad Gent. In de route zitten een aantal hellingen: voornamelijk vrij kort. Het zijn niet de gemene kuitenbijters uit de Ronde en het wegdek is meestal goed.

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Routebeschrijving

  De start is op de Markt voor het Centrum Ronde van Vlaanderen. Knooppunten 96, 93, 92, 86, 79, 85, 99, 78, 94, 33, 37, 5, 30, 35, 39, 41, 40, 8, 96.

  Knooppunten 39, 41 en 25.

  Knooppunten 39, 41 en 25.

   

   

  Oudenaarde

  In stadje aan de Schelde kwam in het jaar 1605 Adriaen Brouwer ter wereld: de Vlaamse volksschilder van landschappen en kroegtaferelen. Enkele van zijn bekendste schilderijen, die de vijf zintuigen (smaak, gehoor, zicht, reuk en gevoel) uitbeelden, kun je bewonderen in het Oudenaardse stadhuis op de Markt. Brouwer kende een bewogen leven, waarin zijn vrije zeden, zijn avontuurlijk karakter en zijn belangstelling voor de zelfkant van het leven centraal stonden. De meester deed zijn naam wel eer aan, want hij hield van een biertje.
  Ieder jaar, in het laatste weekend van juni herdenkt Oudenaarde de schilder met de Adriaen Brouwer Bierfeesten op de Markt.

  Het marktplein in Oudenaarde.

  Het marktplein in Oudenaarde.

  Het 16e-eeuwse stadhuis is een van de fraaiste van België, mede door de esthetische eenheid en ongekend zuivere verhoudingen. Een stadhuis, zoals een stadhuis moet zijn: prominent op de Markt! Een ander opmerkelijk monument op de Markt is de Sint Walburgia-kerk. De toren priemt al geruime tijd boven het landschap voordat je Oudenaarde nadert. De geschiedenis van de kerk van Doornikse en Brabantse gotiek gaat terug tot 1150. De kerk is nadien vaak verbouwd. Tijdens de beeldenstorm van 1566 werd het middeleeuwse meubilair verwoest. Het interieur is nu vooral barok. Ook de torenspits uit 1620 is in de barokke stijl.

  De toren van Sint Walburgia.

  De toren van Sint Walburgia.

  Rumoer rond de Markt

  De Markt is nu voor het grootste deel gevuld met parkeerplaatsen, maar tijdens de vele evenementen moeten de automobielen plaats maken. Oudenaarde voert al jaren discussie om dit plaatsmaken permanent in te voeren en de Markt en een aantrekkelijke verblijfsfunctie te geven. De middenstand was fel tegen. De ondernemers verzamelden 8.000 handtekeningen tegen de plannen. De jeugdraad deed een onderzoek onder jongeren. Zij wensten juist een autovrij plein.

  De markt.

  De markt.

  Uiteindelijk nam het gemeentebestuur een compromisvoorstel aan. Tweederde van de Markt wordt autovrij en wordt ingericht als verblijfsruimte. De 120 parkeerplaatsen die verdwijnen worden elders gecompenseerd. De ingrijpende werkzaamheden starten na de zomer van 2016.

   

   

  De Ronde van Vlaanderen

  Oudenaarde is onlosmakelijk met de Ronde van Vlaanderen verbonden. Ook dit jaar trekt deze wielerkoers eerst dwars door de stad om via een gecompliceerde lus door de Vlaamse Ardennen weer terug te keren naar Oudenaarde voor de finish, of de meet zoals men in Vlaanderen zegt.
  De wielersport leeft bij onze zuiderburen. Het is een onderdeel van de Vlaamse identiteit. Waar ook ter wereld een koers ook plaats vindt: er staan altijd Vlamingen langs het parcours met hun leeuwenvlaggen. Nu staat de agenda bol met belangrijke wielerrondes op de agenda, maar voor de Vlaming is de Ronde van Vlaanderen onbetwist de koning der wielerwedstrijden. Het hele jaar leeft Vlaanderen toe naar deze eerste zondag van april. De climax neemt naar mate de grote dag nadert: vooral in de Vlaamse Ardennen, waarin de ronde meestal wordt uitgevochten in een man tegen man gevecht. Massasprints komen zelden voor. Langs het parcours volgen bijna 1 miljoen toeschouwers het wielerspektakel. De Vlaamse Ardennen kent gemene hellingen en het wegdek op deze kuitenbijters is slecht. Een moment van onoplettendheid en een renner verliest de aansluiting.

  Het marktplein in Oudenaarde

  Het marktplein in Oudenaarde

  Het hele jaar door kun je de ronde Vlaanderen meebeleven in het Centrum Ronde van Vlaanderen op de Markt van Oudenaarde. Mieke van het centrum corrigeert ons:”Ons Centrum Ronde van Vlaanderen is geen museum maar een belevingscentrum. Je krijgt de kans om in de huid te kruipen van bijvoorbeeld Eddy Merckx. Onze aanpak is multimediaal, met prachtig beeld- en geluidsmateriaal. Op een computergestuurde fiets beklim je virtueel de gemene Oude Kwaremont in het wiel van niemand minder dan streekheld Peter van Petegem.”

  Oudenaards bier

  “Oudenaards bier! Donker en stralend, gesmolten brons…”

  Gaf de befaamde meester der Vlaamse letteren Felix Timmermans weer. Oudenaarde staat van oudsher bekend om de bruine bieren. De smaak wijkt af van andere bruine bieren in Vlaanderen. Oudenaards bruin is niet zuur. Het drinkt gemakkelijk weg, maar het alcoholpercentage is net als pils 5%. Het traditionele bier is van gemengde gisting. De oudste methode is de spontane gisting. Dit brouwsel gist in open kuipen. Al meer dan 5.000 jaar laat men het bier op deze wijze gisten. Ook de Egyptenaren deden dat zo in hun gloriejaren. Helaas is deze methode niet meer erg efficiënt in de huidige tijd. Een brouwsel kan op deze wijze ook mislukken. De bruine bieren kregen te maken met nog een handicap: de Oudenaardse bieren zouden niet meer trendy zijn en moesten plaats maken voor pils.

  Maar inmiddels neem de vraag naar traditionele brouwsel weer toe. Voor veel brouwerijen in Oudenaarde kwam dit te laat, maar in de gemeente staan nog altijd vier brouwerijen. De Grote Markt van Oudenaarde aan de voet van het karakteristieke stadhuis biedt een unieke ambiance om te nippen aan een klassiek bier dat Felix Timmermans zo fraai omschreef. Inmiddels zijn er ook nieuwe ambachtelijke bieren bij gekomen.

  De vier brouwerijen in de gemeente Oudenaarde

  Gemeente Oudenaarde telt de volgende 4 brouwerijen:

  1.Roman

  Het was Joos Roman die in 1545 met brouwen begon. De brouwerij is nog altijd een familiebedrijf. Met Carlo en Lode Roman staat inmiddels de 14e generatie aan het roer.

  Roman op de markt.

  Roman op de markt.


  De grootste brouwerij van de vier heeft na de Tweede Wereldoorlog een concessie gedaan: Roman brouwt ook pils. Daarmee is de brouwerij uitgegroeid tot een middelgrote brouwerij. Romy pils is een begrip in de wijde omgeving, maar de brouwerij produceert ook andere bieren met natuurlijk een Oudenaards Bruin onder de toepasselijke naam Adriaen Brouwer. Alleen in de winter is er het Adriaen Brouwer wintergold met een alcoholpercentage van 10%. Onder de naam Ename brouwt Roman een aantal zwaardere bieren zoals een tripel, maar wat dacht je van Mater Witbier, Sloeber of Gentse Strop? Brouwerij Roman ligt aan het fietsrondje.

  2.Liefmans

  Deze brouwerij aan de Schelde dateert uit 1679, maar heeft de laatste decennia zware tijden achter de rug. Gezicht van de brouwerij is nog altijd Rosa Merckx, de eerste vrouwelijke brouwmeester van België. In 1946 begon zij als secretaresse, maar de heer Liefmans vroeg Rosa om haar om het nieuwe brouwsel voor de Gouden Band te proeven. Haar advies leidde tot succes.

  brouwerij-liefmans-1

  Toen heer Liefmans in 1972 overleed kwam de brouwerij in handen van een Engelse bankier en Rosa nam de dagelijkse leiding over, totdat de brouwerij in handen kwam van een andere brouwerij: Riva. Rosa kon vertrekken en Riva had geen Liefmans-gevoel. Het ging snel bergafwaarts met Liefmans, maar ook bij Riva zelf liep het niet florissant. Het bedrijf ging in 2007 failliet. Duvel Moortgat nam Liefmans over. Voor het eerst sinds jaren betrad Rosa Merckx weer de brouwerij. Zij kreeg een waardig eerherstel. Op het etiket van Liefmans Fruitesse prijkt haar profielfoto en in het bezoekerscentrum van de brouwerij heeft de legendarische Rosa ook een wall of fame waarop ze te zien is met onder andere Koning Albert en bierpaus Michael Jackson. Rosa hoopt dit jaar de leeftijd van 92 jaar te bereiken.

  brouwerij-liefmans (1)

  De bieren van Liefmans zijn gemengd: oud en jong bier. Dat geeft de bieren de kenmerkende smaak. De naam jong bier is betrekkelijk, want bij Liefmans rijpt zelfs jong bier vele maanden.
  Natuurlijk heeft Liefmans een Oud bruin, maar de brouwerij staat vooral bekend om de Gouden Band: een zurig bier in combinatie met zoet. Ook Liefmans Kriek-Brut is een combinatie van zuur en zoet. Iedere liter bier bevat ruim 100 gram kersen. Het trendy bier van Liefmans is Fuitesse met een frisse en intense smaak van aardbeien, frambozen, krieken, vlierbessen en bosbessen. Brouwerij Liefmans ligt aan het fietsrondje.

  3. Cnudde

  Deze brouwerij heeft haar naam niet mee, maar het bier is verre van knudde. De al veel oudere brouwerij kwam in 1919 in handen van de familie Cnudde. Met Lieven, Steven en Pieter Cnudde aan de roerstok is nu de vierde generatie van de familie aan het bewind. De drie broers doen dit in deeltijd naast andere werkzaamheden: meer eigenlijk om de trots van de familie hoog te houden. De brouwerij is klein en de productie is gering. De afzet van de bieren van Cnudde was ooit aanzienlijk groter, maar de familie moest tol betalen voor het handhaven van het traditioneel brouwproces. De brouwerij oogt meer als een museum. Tot 2009 was het bier alleen verkrijgbaar in vaten, maar sinds dat jaar worden ook flesje met Cnudde op de markt gebracht. Cnudde brouwt slechts twee bieren, Cnudde Oudenaards Bruin heeft de bijnaam Kerkhof bier, omdat de brouwerij naast het kerkhof ligt. Sinds 2000 brouwt Cnudde ook Bizon: een rood fruit bier. Voor de brouwerij moet je even van de route af naar het stadsdeel Eine aan de Schelde ten noorden van de kern van Oudenaarde. Cnudde heeft géén website.

  4. Smisje

  De kleinste van de vier, maar ook verreweg de jongste. Johan Brandt was oorspronkelijk drukker, maar werd amateur-brouwer. Zijn hobby groeide uit en in 2008 startte hij Smisje. Het brouwerijtje heeft iets alternatiefs. Hoewel Smisje een van de kleinste brouwerijen van Vlaanderen is, wordt 50% van het bier geëxporteerd.

  brouwerij-smisje-drukke-zondag

  Smiske Bruin bier heeft een alcoholpercentage van 7%. Ook de Smiske Natuur-Ale en de Smiske Extra Ale zijn zwaar met 7%. Smiske Winter heeft zelfs en alcoholpercentage van 11%. Pas op met daarna nog op de fiets te stappen, want voor het centrum van Oudenaard moet je ook nog een helling af!

  simsje-niet-meer-dan-een-schuur
  Bij de brouwerij is een proeflokaal met simpel ingericht terras, maar dat is alleen open op de zondagen van 15 tot 19 uur in de maanden mei tot oktober.

  Advies van Sofie

  Iedere bierliefhebber in Vlaanderen kent Sofie Vanrafelghem als dé biersommelier van onze zuiderburen. De bierkenster reist naar uithoeken op onze aardbol om Belgisch speciaalbier op de kaart te zetten. Sofie is opgeleid als brouwster en ze brouwt zelf ook graag een biertje.

  Sofie Vanrafelghem doet een biertest op de markt.

  Sofie Vanrafelghem doet een biertest op de markt.

  Als Sofie in een sterrenrestaurant de wijnkaart krijgt gepresenteerd, dan is steevast haar beleefde reactie:

  “Dank u, maar mag ik van u de bierkaart?”

  Van de Oudenaardse Bruine Bieren beveelt Sofie Oud Bruin van Liefmans aan. “Bijzonder verfrissend, Oud Bruin gaat uitstekend samen met een traditionele Vlaamse Stoverij. Dat wordt smikkelen en smullen!” Aldus Sofie Vanrafelghem.

  sofievanrafelghem-biertest-markt

  Bekende etablissementen op de Markt

  De Carillon

  De oudste bruine kroeg van Oudenaarde. De twee huisje aan de voet van de Walburgia-kerk fungeerden als decor in de eerste Bakelandtstrips van Hec Leemans. De gelagzaal werd in 1921 verrijkt met Art-Deco lambriseringen. Later kwamen de kunstwerken aan de muren.

  De Carillon.

  De Carillon.


  de-carillon-2

  De Carillon heeft een groot terras. Ideaal voor een snikhete zomeravond, want de kerk zorgt dan voor schaduw. De Carillon heeft een uitgebreid assortiment streekbieren. Het is een echte dagzaak. Het café sluit al om 21 uur. Op de maandagen gesloten. Adres: Markt 9.

  De Carillon, de oudste bruine kroeg van Oudenaarde.

  De Carillon, de oudste bruine kroeg van Oudenaarde.

  De Carillon bij Sint Walburgia.

  De Carillon bij Sint Walburgia.

  Adriaen Brouwer

  Het meer trendy interieur van Adriaen Brouwer is volgens de Franse café-stijl: strak met authentieke toetsen. De houten balken en gekapte stenen muren creëren een rustige en ontspannen sfeer. Die tinten verwijzen naar de gelijknamige Vlaamse kunstschilder die zich in de jaren 1600 specialiseerde in barok.

  Ontspannen fietsen.

  Ontspannen fietsen.

  Het publiek is een afspiegeling van alle leeftijden, maar op de vrijdag- en zaterdagavonden domineren de jongeren, want dan is de zaak een danscafé. Ook voor dit café is een ruim terras. Adriaen Brouwer kent een leuk assortiment bieren. Adres: Markt 20.

  Fietsen door het Roerdal.

  Fietsen door het Roerdal.

  Brasserie De Flandrien

  Deze brasserie hoort bij het Centrum Ronde van Vlaanderen. Als je binnen stapt ervaar je meteen dat je midden in de wielerwereld zit. De muren zijn behangen met wielershirtjes en nostalgische foto’s. Aan het plafond hangen racefietsen en op een plank achter de bar staat een collectie bidons. Tijdens wielerwedstrijden zit het hier vol met mensen die vanaf een groot scherm de koers volgen. Door hun reacties ervaar je hoe wielrennen hier leeft! De Flandrien is open tot 18 uur en op de maandagen gesloten. Adres: Markt 20.

  Plan Bier

  Dit rondje is onderdeel van Plan Bier van de Vlaamse Ardennen. Plan Bier bevat nog drie andere rondjes langs brouwerijen in de Vlaamse Ardennen. Als deze rondjes staan op een handige kaart. De routes zijn van vrij eenvoudig tot pittig. Je ziet het aan de pijltjes en de percentages van de hellingen die op de kaart staan aangegeven. Op de kaart staan 72 cafés aangegeven met sprekende namen als de Hellekapelle, de IJzerkotmolen of ‘t Genot op den berg. Daarnaast toeristische informatie. De kaart Plan Bier is gratis en ligt in cafés, brouwerijen en toeristische diensten in de Vlaamse Ardennen. Ook gratis thuisgestuurd via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen.

  Voor overnachtingen: www.toerismevlaamseardennen.be
  Fietsenverhuur in Oudenaarde: www.asfra.be
  Toerisme Vlaanderen en Brussel
  www.toerismevlaanderen.nl
  Tel. 070-416 81 10

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *