Bezienswaardigheden in Skåne

bezienswaardigheden-icoon-verkeersbureaus
Malmö is de Zweedse toegangspoort van/tot Europa en heeft een sterke multicultisfeer. Noem een internationale keuken en je vindt het er vast. De derde stad van Zweden was misschien juist daarom dé perfecte plek voor het internationale Eurovisie Songfestival dat van 14 tot 18 mei in 2013 Malmö plaatsvond. Malmö (260.000 inw. in de stad) heeft zich de afgelopen kwart eeuw omgevormd van industriestad naar een cultuurhub, met de Malmö Opera als een traditioneel hoogtepunt.

Västra Hamnen

De continue drang van de stad om zich te vernieuwen is ten koste gegaan van het authentieke karakter van sommige wijken. Toch wist de stad een interessante mix van oud en nieuw te bewaren, met de Turning Torso uit 2005 als moderne visitekaart – 190 m uittorent over de Öresund ook uit Denemarken goed te zien. Västra Hamnen is dé groeikern van de stad, met een mengeling van verschillende architectuurstijlen en zogenoemde duurzame woningen om het milieu minder te belasten.

Möllevångstorget

Het oude centrum van Malmö heeft de afgelopen jaren concurrentie gekregen als bruisend middelpunt van het ten zuiden daarvan gelegen stadsdeel Möllevång. Möllevångstorget (2 km van centrale plein Stortorget in het oude centrum) en omgeving is het kloppend hart van smeltkroes Malmö. Ben je voor het eerst in Malmö en rijd je nietsvermoedend de stad in, dan zou je dit zelfs kunnen aanzien als hét centrum van de stad. Voor een snelle ontdekking van de omgeving: wandel van Möllevångstorget naar Folkets Park. Dit is het eerste volkspark van Zweden (1893). Noordelijker, op de hoek van Berggatan en Friisgatan, zit nu het culturele centrum Mazetti in een voormalige chocoladefabriek.

Strand in Malmö

Strand in Malmö

Op en rond Stortorget

Stortorget (het grote plein) kun je niet missen als je vanuit het station de Skeppsbron (brug) oversteekt en rechtdoor de Hamngatan inloopt. Het plein is een ideaal startpunt voor een stadswandeling. Het stadhuis (Rådhuset) aan dit plein heeft een gevel in Hollandse renaissancestijl gekregen. Steek door in de zuidwesthoek en wandel Lilla Torg (het kleine plein) op. Het plein is rijk aan restaurants en cafés met bijbehorende terrassen. De Hedmanska Gården is een binnentuin met deels uit hout opgetrokken huizen uit de 16e eeuw: in juli verrijkt met live muziek.

 

Dit zijn de leukste plekken in Zweden

Je kunt deze Zweden tips, die niet op de site staan, nu gratis in je e-mail ontvangen. Ook doen we er een plattegrond bij van Zweden.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Slottsträdgården en kasteel

De oude citadel kun je natuurlijk niet missen, maar vergeet niet de wandeling over de zuidwal te maken langs de tuinen van de Slottsträdgården. In het oog springend is de donkerbruine Hollandse molen uit 1851.Malmöhus Slott, met nu het Malmö-kunstmuseum, is het oudste renaissancekasteel van Scandinavië (1537-1542). Maak bij voorkeur een wandeling vanaf Stortorget naar het Malmöhus Slott, want dan kom je doorleuke oude straatjes.

Malmö Opera

Malmö Opera is een erg goede, klassieke tip voor entertainment. Het Gemaskerd Bal van Giuseppe Verdi en andere grote werken zijn hier op het toneel verschenen. De opera heeft jaarlijks verschillende voorstellingen van grote klasse. Door het theatrale element van de opera’s zijn ze doorgaans goed te volgen, ook al versta je geen Zweeds. Er zijn tevens operettes en muziekvoorstellingen.
Info: www.malmoopera.se

Veel interessante bezienswaardigheden in Skåne

Veel interessante bezienswaardigheden in Skåne

Ribersborg

Ribersborg is een twee kilometer lang zandstrand met pieren aan de westzijde van het stadshart waar de inwoners van Malmö in de zomer graag naar toe trekken om te zwemmen, te barbecuen, te zonnebaden of te sporten. Ook de omliggende groene zone is populair. Schrik niet als je in de winter mensen in het water ziet. Het in zee gelegen Kallbadhuset – verbonden met het vaste land via een 150 m lange steiger – met hete sauna maakt een traditie van het afwerpen van de warmte door in de Öresund te springen. In het westen liggen een jachthaven en een golfterrein.

Öresundsbron (Sontbrug)

De vaste oeververbinding over de Öresund (Øresund / Sont) van Denemarken naar Zweden begint bij Kopenhagen met een tunnel van ruim 4 km, gevolgd door een brug van bijna 8 km lang. De twee zijn met het 4 km lange kunstmatige eiland Peberholm aan Deense zijde met elkaar verbonden. De brug is een van de langste van Europa. Wegverkeer gaat over het bovendek, het treinverkeer op het onderdek. Ben je met de auto/motor, neem dan aan Zweedse zijde de laatste afslag vóór de tolstations en volg de Utsiktsvägen naarutsiktsplats Lernacken voor een prachtig uitzicht op het bouwtechnisch meesterwerk uit 2000. Je kunt vanuit het centrum van Malmö het uitzichtspunt ook bereiken door de Limhamsvägen en Kalkbrotsgatan naar de Utsiktsvägen te volgen. Dat is 8 km vanaf het Malmöhus Slott.

De indrukwekkende Oresund brug

De indrukwekkende Oresund brug

Ystad

Ystad is bezoekenswaardig. Zeker als je fan bent van de Zweedse krimi-serie Wallander. Ystad is de stad van Wallander. Maar verlaat de stad niet zonder Mariagatan te hebben bezocht. Een gewone straat net iets buiten het centrum. Onderweg daarnaar toe stuit je op enkele bijzonderheden: bijvoorbeeld het historische Pilgrändshuset. Dit huis is in een van de Zweedse Wallanderfilms gebruikt als achtergrond. Ook loop je tegen de Österportstorg aan. Op dit plein staat een middelbare school en een snackbar waar Wallander graag een hotdog of hamburger eet. Loop je nog iets verder dan kom je in de Mariagatan en hier woonde Wallander. Ondanks dat Wallander een stadsmens is, is hij ook vaak op het strand te vinden. Ten oosten van Ystad, in Sandskogen, vind je de stranden waar je in de voetsporen van Wallander kunt treden. Andere trekpleisters buiten Ystad zijn: Kadesjö, Fyledalen, het fraaie zeventiende-eeuwse kasteel in renaissancestijl Marvinsholm en Ales Stenar. Ales Stenar is het Zweedse Stonehenge, prachtig gelegen aan het water.

Helsingborg

Helsingborg is een charmante mix van het gemoedelijke van een provincieplaatsje en het gecultiveerde van een grote stad. Meest in het oog springende bouwwerk is het neogotische raadhuis aan het grote plein, ‘Stortorget’. Hier staat ook de van buiten sobere Mariakerk, met haar verrassend luisterrijke vleugelaltaar. Kom lekker winkelen in het eerste voetgangersgebied van Zweden, Kullagatan, voordat je de trappen beklimt naar de Kärnan. Deze 35 meter hoge toren is alles wat rest van de Middeleeuwse burcht die hier ooit stond. Van boven heb je prachtig zicht op de stad en de Sont tot aan de zusterstad Helsingör. Een bezoek aan het openluchtmuseum Fredriksdalen met zijn park mag niet ontbreken. Vergeet ook niet het architectonisch interessante ‘Dunkers Kulturhus’ te bekijken, evenals het slot Sofiero met zijn rododendrontuin.

Lund

In Lund valt genoeg cultuur te beleven. Binnen het beknopte stadscentrum vind je op korte afstand van elkaar diverse cultuurhuizen met veelal prachtige groene tuinen eromheen. Je kunt de diverse huizen binnenstappen om meer van het stadsleven van Lund en z’n omgeving op te snuiven, van de Middeleeuwen tot aan de jaren 30 van vorige eeuw. Of je kiest uit een van de meer dan 20 tentoonstellingen. Lund heeft meerdere interessante musea, waarvan Kulturen er een is. Een museum met zowel een collectie binnen als buiten. Zo is er een traditioneel boerenhuis uit Zuid-Zweden, een doorsnee Lunds middenklassehuisje dat nog op de originele plek staat en een houten kerk uit Småland uit 1652. Ook vind je er het huis van een wetenschapper, dat door zijn dochter aan Kulturen is geschonken en een paar honderd meter moest worden verplaatst om binnen de museumpoorten te vallen.

 

Dit zijn de leukste plekken in Zweden

Je kunt deze Zweden tips, die niet op de site staan, nu gratis in je e-mail ontvangen. Ook doen we er een plattegrond bij van Zweden.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Ben je meer van de moderne kunst ga dan naar Lunds Konsthall of het Skissernas Museum. Deze laatste is een schetsmuseum, waarbij het draait om het creatieve proces rond het ontstaan van een kunstwerk, van de schetsperiode tot het eindresultaat.