Vervoer in Spanje

vervoer-icoon-verkeersbureausDe mogelijkheden om je te verplaatsen in Spanje zijn eindeloos. Denk aan de fiets, een scooter, de auto en het uitstekende openbaar vervoer. Ook kun je er voor kiezen om met een boot naar een van de eilanden van Spanje te varen. Geniet van de verborgen schatten op de fiets en of scooter en leer het land beter kennen.

 

 

Autoverhuur

Een auto huren in Spanje is handig en vaak voordelig. Houd wel in gedachte dat je bij de meeste verhuurders minimaal 2 jaar je rijbewijs moet hebben om een auto te mogen huren en vaak ouder dan 21 moet zijn.

Milieusticker

In sommige Spaanse steden moet je in het bezit zijn van een milieusticker wil je die zone met de auto in rijden. Deze maatregels zijn genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren en om ervoor te zorgen dat er meer ruimte in steden komt. Borden met het opschrift Area de prioridad residencial geven deze autosluwe zones aan. Het is verboden om deze gebieden in te rijden zonder milieusticker. Wanneer je dit wel doet kan je een fikse boete verwachten.

Uitzonderingen

Als gehandicapten vervoersmiddelen deze gebieden in willen rijden moeten ze aan plaatselijke regels voldoen die verschillen per regio. Voor meer informatie kan je terecht bij de plaatselijke autoriteiten.

Scooterverhuur

In Spanje moet kan je op vertoon van je auto of brommer rijbewijs een scooter huren. Een scooter huren is een van de beste opties in de grote steden Barcelona, Madrid of Valencia. Daar zijn voldoende parkeerplaatsen voor scooters en je kan makkelijk de hele stad verkennen in een korte tijd. Scooterverhuur bedrijven zijn er genoeg, maar laat je, voordat je reis begint, informeren over de prijzen, de locaties waar ze verhuurd worden en de voorwaarden.

Fietsverhuur

Er zitten talloze lokale en internationale fietsverhuurbedrijven. Deze kun je vervolgens ook op heel veel plekken weer inleveren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de fiets wordt gestolen en je kunt na het inleveren ook gelijk de fiets weer opnieuw huren. Dit systeem zorgt ervoor dat je makkelijk een flink aantal bezienswaardigheden kunt bekijken. Houd er rekening mee dat je in Spanje niet de fietspaden hebt zoals die we in Nederland zijn gewend. Maar aan de andere kant kun je wel vaak overal fietsen waar je wilt. Ga je stage lopen in Barcelona? Dan kun je op vertoon van een NIE nummer een openbare fiets huren.

Bicing fietsen in Barcelona

Bicing fietsen in Barcelona

Tips

Let op dat mobiel bellen, ook met een (draadloze) headset, verboden is in Spanje. Het kan je een boete opleveren van €200. Ook met de fiets is het niet toegestaan om te bellen of muziek te luisteren.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Spanje is uitgebreid en overzichtelijk om te gebruiken. Vrijwel alles in Spanje is te bereiken met het openbaar vervoer zoals bus, metro, trein en tram. De metro rijdt in Spanje meestal onder de grond. De kaartjes die hiervoor nodig zijn, zijn vaak te koop bij de ingang van de ondergrondse stations. Als je met de bus wilt reizen kun je vaak een kaartje kopen in de bus zelf. Er zijn ook tickets voor het OV voor 10 ritten, of een 1, 2 3, of 4 dagen ticket waarmee je onbeperkt kan reizen voor een vast bedrag. Vaak gelden deze in een bepaalde zone voor voor bus, metro, trein en tram. Laat je van te voren goed informeren bij een informatiebalie of de automaat over welk kaartje het beste bij jouw past.

Het metro netwerk van Valencia is handig

Hop-On Hop-Off bus

In veel Spaanse steden en zelfs in sommige regio’s rijden er Hop-On Hop-off bussen. Dit zijn dubbeldekkers met een open dag die je naar de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden van de stad of regio brengen. Met deze bussen kun je de stad of regio in één dag verkennen. Je kan bij elke stop uitstappen en op dezelfde plek of een andere bus stop weer instappen. Zorg dat je je kaartje goed bewaart want deze heb je nodig om weer in de bus te komen.

Neem een hop-on hop-off bus tour langs alle hoogtepunten van Benidorm

Neem een hop-on hop-off bus tour langs alle hoogtepunten van Benidorm