Essen

Essen en grenzende steden in de Ruhr regio zoals Gelsenkirchen en Bottrop vormen een interessante basis voor een stedentrip of weekje vakantie. Het Ruhrgebied beeld dat vele mensen nog hebben maakt de stad klaar voor een hernieuwde kennismaking. Industrie ontdek je er nog steeds, maar wel in een historische setting.

Essen heeft zijn oorspring in de 12e eeuw (1282) als Kettwig. Later is het onderdeel geworden van Essen. Als wijk bestaat Kettwig no steeds.

Reizen naar Essen

De reis naar Essen duurt niet lang. Essen ligt op ongeveer 175 km rijden vanaf Nederland. Met de auto ben je iets meer dan 2 uur onderweg. Er rijdt ook een FlixBus die er 2,5 uur over doet.

Transport in Essen

Essen kent een zeer goed metro netwerk (U-bahn). Deze staat ook in verbinding met andere steden in de regio. Met 1 ticket kom je door de hele regio. Kaartjes koop je bij een ticketautomaat en betalen doe je met bankpas of creditcard. In Essen Hauptbanhof kom je deze handige blauwe krukjes tegen. Zo kun je even uitrusten tussen de bedrijven door.

De metro stations zijn bijzonder. Je vindt er kunst zoals bij U-bahn station Hirschlandplatz. Of je voelt een innerlijke rust als je boven de sporen langs loopt bij station Philharmonie.

Metro station Philharmonie

Vliegtickets naar Essen

Zowel KLM als Lufthansa vliegen naar de luchthaven Düsseldorf bij Düsseldorf. Op verkeersbureaus.info vind je voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar DUS. Vanaf DUS Airport sta in minder dan 30 minuten op Essen Hbf. station. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Hoe kom je met de trein in Essen?

Met een overstap op Duisburg Hbf brengt de trein je in iets meer dan 1,5 uur van Arnhem naar Essen Hbf (centraal station). Je koopt een ticket bij de automaat of online.

Beste tijd om te reizen naar Essen

Het hele jaar door is Essen prima te bezoeken. Het klimaat is hetzelfde als bij ons, in zowel zomer als winter.

Bezienswaardigheden in Essen

De stad Essen biedt een keur aan attracties en bezienswaardigheden. Dit is de top 5 die je gezien moet hebben tijdens je citytrip Essen:

  • Museum Folkswang
  • Fietsen over de Esscher-weg
  • Philharmonie bezoeken
  • Zeche Zollverein mijnen bezoeken
  • Villa Hügel

Emschergenossenschaft

De Emschergenossenschaft is het rioolbedrijf van de stad Essen en die hebben een langlopende opdracht. Zorg dat Essen een goed functionerend rioolsysteem krijgt en maak de rivier de Emscher weer tot leven. Vroeger was er geen riool omdat sommige delen van de stad tot wel 3 meter zonken doordat er actieve mijnbouw was. Daardoor was het niet mogelijk om een ondergronds rioleringsstelsel te bouwen. De rivier de Emscher, een zijrivier van de Nederrijn, werd hier toen voor gebruikt. Doordat al het afval(water) in de Emscher werd geloosd was het water nagenoeg zwart en vies. In de volksmond ook wel de Köttelbecke (pompwater) genoemd. Om voor een goede afwatering te zorgen is de rivier destijds kunstmatig uitgegraven.

De stroming is hoog en het is levensgevaarlijk als je in het water komt. Elk waar verdrinken er nog mensen in de Emscher, ondanks alle borden en waarschuwingen.

Fietsen over de Esscher-weg

De Emschergenossenschaft heeft niet alleen tot doel om het rioleringssysteem aan te leggen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor een stuk vrijetijd. Zo hebben ze met de overheid de Emscher Radweg aangelegd. Een fietsroute die van het uiterste westelijke puntje bij de Nederlands-Duitse grens helemaal naar het oosten gaat naar Holzwickede. De fietsroute gaat grotendeels langs het water en onderweg leer je veel over hoe het bedrijf ervoor zorgt dat de Essen regio leefbaar is geworden. Zo wordt een industriestad een natuurstad.

Van Grijs naar Groen.

Een mooie fietsroute brengt je langs de hoogtepunten van de werkzaamheden van de Emschergenossenschaft. Wat eens een Köttelbecke was wordt stukje bij beetje een plek waar mensen kunnen ontspannen, picknicken en genieten van de natuur zonder een indringende rioollucht. De oevers van de Emscher nodigen uit tot recreatie. Stop tijdens je fietsrit voor een picknick, zie de konijntjes die over dijk huppelen en ontdek de kunstwerken langs de route.

Emscher Radweg

Carbon Obelisk van Rita McBride

Een speciale stop is het Bernepark in buurgemeente Bottrop. Hier kun je overnachten in het dasparkhotel. Eenvoudige hotelkamers gemaakt van rioolbuizen. Het is een project van architect Andreas Strauss uit Linz en biedt een unieke mogelijkheid om hier slapen. Het lijkt spartaans maar de kamers zijn voorzien van een zacht matras. Een unieke ervaring. Boeken kan hier.

Zeche Zollverein

Zeche Zollverein is een UNESCO werelderfgoed locatie in Essen. Het heeft en belangrijke rol heeft gespeeld in de industriële geschiedenis van Duitsland en het Ruhrgebied in het bijzonder. Het complex staat bekend om de opvallende industriële architectuur. Het omvat een reeks gebouwen, waaronder de indrukwekkende kolenwasserij en de imposante cokesfabriek. Die tonen de technologische vooruitgang en de evolutie van de mijnbouw en de staalindustrie in Duitsland. In 1986 werden hier voor het laatste kolen bewerkt tot cokes. Tegenwoordig is Zeche Zollverein een cultureel centrum waar bezoekers genieten van tentoonstellingen, evenementen en gastronomie. Tegelijkertijd krijg je een fascinerend inzicht in het industriële verleden van Noordrijn-Westfalen.

Heb je ooit zo’n grot blok steenkool gezien?

De architectonische schoonheid en historische betekenis van Zeche Zollverein maken het een must-see bestemming voor zowel geschiedenis- als architectuurliefhebbers. Het complex is een symbool geworden van de transformatie van het Ruhrgebied van een zwaar geïndustrialiseerde regio naar een bloeiend cultureel centrum. De combinatie van oude industriële gebouwen en moderne toevoegingen, zoals het Ruhrmuseum en het Red Dot Design Museum, creëert een boeiende en inspirerende omgeving.

Esthetische gebouwen. Perfect gespiegeld.

Kunst & cultuur in Essen

Het Museum Folkwang is het 1e modern art museum in Duitsland. Sinds 2015 is toegang tot het Museum Folkwang in Essen gratis voor iedereen. Het adres van het museum? Museumsplatz 1 in Essen. In 2006 kreeg de Britse architect David Chipperfield opdracht tot het ontwerpen van een nieuw pand voor Museum Folkwang.

In deze stilteruimte kun je in alle rust de kunst op je laten inwerken

 

Wil je nog meer leuke plekken in Essen zien?

Je kunt nog meer Essen tips, die niet op de site staan via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Essen plattegrond bij.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Fietsen en wandelen in Essen

In Essen en de regio kun je heerlijk wandelen en fietsen. Huur een fiets of e-bike en ontdek de de groene longen van de stad. Het rioolwater systeem dat jarenlang vervuild en biologisch dood was wordt weer tot leven gewekt.

Hotels in Essen

Volgens Booking.com zijn er meer dan 230 hotels en accommodaties in Essen te vinden. Ontdek de accommodatie mogelijkheden met onze tips. Voor elk budget is er een hotel beschikbaar in Essen. Ook voor zakenreizigers die Essen bezoeken voor een beurs en in Essen centrum een hotel zoeken.

 

 

Nachtleven in Essen

Binnenkort vind je hier alle tips om het nachtleven van Essen te ontdekken. Essen staat bekend om techno muziek en clubs.

Eten en drinken in Essen

Als je in Essen bent mag een origineel curryworst met pommes niet ontbreken. Bij Pommes Pervers serveren ze een goede curryworst, naar keuze pittig of extra pittig (scharf).

Rosemarie Garten & Bar

Rosemarie Garten & Bar aan de Kettwiger Str. 36, heeft een uitgebreide kaart. Geïnspireerd door echte vriendschap en de culinaire invloeden uit New York, Parijs en oma’s landelijke keuken is er keuze voor iedereen. De schnitzel is in een kalfsversie als een varkensvlees versie beschikbaar. Gedurende het seizoen worden er asperges geserveerd.

 

Gezond op reis naar Essen

Voor Essen gelden geen speciale regels m.b.t. gezondheid of inentingen.

3 tips van het verkeersbureau van Essen

Om je verblijf in Essen goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau jou de volgende 3 tips

  • Op booking.com vind je voordelige en goede hotels
  • in Essen in Duitsland is de lokale valuta euro. Creditcards en bankpassen worden goed geaccepteerd maar zorg dat je altijd contant geld bij je hebt
  • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Essen

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Essen om in de vakantiestemming te komen!

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Essen

Essen Marketing GmbH

Kettwiger Str. 2-10
45127 Essen
Duitsland


Twitter: twitter.com/Essen_Ruhr
Facebook: facebook.com/VisitEssen
YouTube: youtube.com/user/visit.essen
Pinterest: pinterest.com/VisitEssen
Instagram: instagram.com/visit.essen/

 

Neem contact op met Essen Marketing GmbH

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Geef je direct op om lokale tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Essen ontvangen*

 

Kaart van Essen

Op de kaart van Essen zie je alle bezienswaardigheden. De plattegrond van Essen geeft een duidelijk beeld van de afstanden in de stad.