Sport & Vrije tijd in Essen

sport-icoon-verkeersbureaus Essen biedt verrassende mogelijkheden voor fietsers, wandelaars en mensen die heerlijk willen sporten. Met 3 golfbanen en watersport opties trekt Essen elk jaar meer sportieve vakantiegangers aan.

Wandelroutes in Essen zijn goed aangegeven met deze herkenbare stickers

Wandelen in Essen

Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Essen. Zowel in de stad als in de natuur van Essen. Vooral rondom de Baldeneyer See, het grootste (stuw)meer van Essen is het heerlijk wandelen. Tijdens je wandeling rondom het meer kun je een uitstapje maken naar Villa Hügel, de voormalige woning van de staal familie Krupp. Het meer ligt op het grondgebied van Villa Hügel. Tijdens de wandeltocht bij de Baldeneyer See heb je plekken met uitzicht op het meer en de stuw. Ook in onderstaande video zie je hoe mooi groen Essen is.

 

De BaldeneySteig is een wandeltocht tocht die in 2017 opgezet is. Van pittige klims tot sterke afdelingen brengt deze hike je langs pittoreske punten van de Ruhr vallei. Bij het S-bahn station Werden in de wijk gelijknamige wijk beginnen 2 wandelroutes:

  • De BaldeneySteig van 26 km
  • en de Kettwiger Panoramasteig van 34 km

Onderweg kom je veel kunst tegen, Essener Aussichten, die geplaatst werd toen Essen in 2017 de Groene Hoofdstad van Europa was.

Uitzicht vanaf de BaldeneySteig

 

 

Wil je nog meer leuke plekken in Essen zien?

Je kunt nog meer Essen tips, die niet op de site staan via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Essen plattegrond bij.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Fietsen in Essen

Fietsers genieten in Essen. Of je nu in de natuur wilt fietsen, het industriële erfgoed wilt zien of het stadsleven. Met je e-bike zie je alles. Er is maar liefst 260 kilometer aan fietspaden dus mogelijkheden genoeg. Wil je een dagtocht maken? Op de site van de VVV Essen vind je mooie fietstochten. In Essen hebben ze ook nagedacht over pech met de fiets. Overal vind je deze handige stations met gereedschap en bandenpompen.

Pech met de fiets is in Essen geen probleem

Een deel van de fietspaden is aangelegd op de voormalige spoorlijnen waar kool en staal over werd vervoerd in het verleden. Een deel van de RuhrtalRadweg en de Ruhr Valley Cycle Route lopen door Essen.

 

Routebordjes zijn er genoeg

 

Fietsen bij de Baldeneyer See

Een fietstocht rondom de Baldeneyer See is met de e-bike een aangename activiteit. De route is redelijk vlak en daardoor voor elk niveau geschikt. Rondom het meer staan vaak plekjes met banken waar je heerlijk kunt picknicken. Visit Essen heeft op Komoot mooie routes uitgestippeld.

Baldeneyer See

Baldeneyer See

 

Fietsen over de Esscher-weg

De Emschergenossenschaft heeft niet alleen tot doel om het rioleringssysteem aan te leggen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor vrije tijd in Essen. Zo hebben ze samen met de overheid de Emscher Radweg aangelegd. Een fietsroute die loopt van het uiterst westelijke puntje bij de Nederlands-Duitse grens helemaal naar het oosten gaat naar Holzwickede. De fietsroute gaat grotendeels langs het water en onderweg leer je veel over hoe het bedrijf ervoor zorgt dat de Essen regio leefbaar is geworden. Zo wordt een industriestad een natuurstad.

Van Grijs naar Groen

Een mooie fietsroute brengt je langs de hoogtepunten van de werkzaamheden van de Emschergenossenschaft. Wat eens een Köttelbecke was wordt stukje bij beetje een plek waar mensen kunnen ontspannen, picknicken en genieten van de natuur zonder een indringende rioollucht. De oevers van de Emscher nodigen uit tot recreatie. Stop tijdens je fietsrit voor een picknick, zie de konijntjes die over dijk huppelen en ontdek de kunstwerken langs de route.

Emscher Radweg

Carbon Obelisk van Rita McBride

 

Watersport in Essen

Wie graag het water opgaat kan in Essen kiezen uit:

  • Roeien/ kano
  • Rondvaart in Essen
  • Suppen
  • Windsurfen
  • IJszeilen in de winter
  • Zeilen
Zeilles voor kinderen

Kinderen krijgen zeilles in Essen

 

Geen behoefte om te sporten maar om lekker aan het strand te liggen? Bij Seaside Beach kun je de hele zomer lang genieten van echt een stadsstrand langs de Baldeneyer See. Met hangmatten en ligbedden de ideale plek om je terug te trekken van het stadsleven met een boekje onder de parasol. Ook aan de kinderen is gedacht. In de verschillende wijken van Essen en bij de Baldeneyer See zijn omheinde speeltuinen voor de kleintjes.

Speeltuinen zijn er ook in Essen.

Waar kun je golfen in Essen?

Wil je golf spelen in Essen? Essen kent maar liefst 3 golfbanen die binnen de gemeentegrenzen liggen. Dat zijn Golfclub Essen Heidhausen en de Essener Golf Club. Ook Schwingolf vind je in Essen bij Rutherhof Glücklich.

Par 3 baan

 

In Nederland is dit ook wel bekend als boerengolf. Met slechts 1 stok en een grotere gekleurde golfbal speel je 18 holes. Er zijn weinig regels zoals bij professioneel golf, dus het spel is voor bijna iedereen geschikt. Een leuke activiteit voor de ochtend met daarna een heerlijke lunch.

Heerlijke lunch na golf

 

Pretparken in Essen

In Essen zelf ligt geen pretpark. Op korte afstand van Essen vind je Movie Park Germany waar attractiepark fans hun vrije tijd goed kunnen besteden.