Kunst & Cultuur in Essen

cultuur-icoon-verkeersbureaus Cultuur ontdek je in Essen. Van industriële cultuur van de mijnen en staalbouw tot hedendaagse cultuur en kunst in de musea van Essen.

Zeche Zollverein

Elk jaar bezoeken 200.000 mensen het UNESCO werelderfgoed gebied Zeche Zollerverein. Een gebied met een oppervlakte van 100 hectare. Er staan 110 gidsen klaar voor de bezoekers die in 8 talen meer dan 30 verschillende tours aanbieden.

Heb je ooit zo’n grot blok steenkool gezien?

De architectonische schoonheid en historische betekenis van Zeche Zollverein maken Essen een must-see bestemming voor zowel geschiedenis- als architectuurliefhebbers. Het complex is een symbool geworden van de transformatie van het Ruhrgebied van een zwaar geïndustrialiseerde regio naar een bloeiend cultureel centrum. De combinatie van oude industriële gebouwen en moderne toevoegingen, zoals het Ruhrmuseum en het Red Dot Design Museum, creëren een boeiende en inspirerende omgeving.

De stijl van de gebouw is geleend van Bauhaus. Er is zo gebouwd dat de gebouwen van voor-naar-achteren steeds hoger worden. Zodat het optisch mooi is. De stenen zitten vast in de staalstructuur waardoor het vroeger eenvoudig bouwen was. De ingang heet, net als vroeger, Ehrenhof. Dit was het “schone gedeelte”. Hier kwamen geen mijnwerkers, slecht de directie en bezoekers op wie indruk gemaakt moest worden in het industriële tijdperk. Het terrein van de mijnen was feitelijk een stad in een stad. Eigenlijk wist niemand hoe het er vroeger van binnen uitzag. Want niemand behalve de mijnwerkers mochten het immens grote terrein betreden.

 

Wil je nog meer leuke plekken in Essen zien?

Je kunt nog meer Essen tips, die niet op de site staan via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Essen plattegrond bij.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Start van de mijnbouw in Essen

In 1851 ging de eerste mijnbouw in werking. Er waren 9.000 mensen in dienst in Essen op dit complex van de Zeche Zollverein, op het hoogtepunt in 1914. Bovengronds was dit de grootste mijnbouw ter wereld. Tijdens WOI werdt echter 50% van de mensen naar het front in Frankrijk gestuurd. Daarom was er onvoldoende kennis en mensen beschikbaar om de machines te repareren, tot ver na de oorlog. Reparatie van apparaten werd daardoor te duur. Daarom is toen besloten om schacht XII te bouwen, dat was goedkoper. Vier grote bedrijven werkten daarin samen in de Stahlwerke AG.

‘De machine was belangrijk. Niet de mens’

Tot 1955 werden paarden ingezet voor het vervoer van de treinen. Die konden 3 wagons tegelijkertijd trekken. Voorheen deden mijnwerkers dat en daarvoor waren 2 mannen per wagon nodig. Paarden bleven 4 jaar onder de grond. Na die 4 jaar gingen ze geblinddoekt naar boven en werden beetje bij beetje aan het daglicht gewend. Die paarden waren geen eigendom van de Zeche Zollverein. Ze werden gehuurd. In de jaren “60 werd begonnen met afsluiten van delen van de mijnen en werden grotere machines ingezet bij het delven van de kolen. Een machine kon 100 man vervangen. In 1986 werd de mijnbouw in Essen volledig stilgelegd.

4 jaar bleef dit paard onder de grond werken in de mijnen

Het Ruhrgebied is 15 meter gezakt door de mijnbouw en zolang er mensen wonen moeten de pompen draaien. Als er niet meer gepompt wordt zal er binnen 5 dagen een groot meer ontstaan door de stijging van het grondwater. Het water heeft ook een voordeel. In de winter bevriest het water bij de Kokerij en ontstaat de grootste ijsbaan van Duitsland. Hier kan naar hartenlust geschaatst worden. In de zomer is op dezelfde plek een zwembad aangelegd in oude containers waar je gratis een duikje kunt nemen. Ook vind het Stone techno muziek festival elk jaar plaats in het gebied in en rondom de Kokerei. Een uniek festival locatie.

In de winter wordt dit de grootste ijsbaan van Duitsland

Het blauwe zwembad is door de kunstenaars Dirk Paschke en Daniel Milohnic bedacht en vormt een mooi contrast met de bruine stalen omgeving.

In de zomer neem je een duik bij de mijnen van Essen

Krijg je zin in een drankje na het zwemmen? Naast het zwembad ligt het Kokerei Cafè waar je een heerlijk koud biertje bestelt of de populaire Fritz-Kola.

Red Dot Design Museum

Binnenkort meer over het Red Dot Design.

Esthetische gebouwen. Perfect gespiegeld.