Goslar

Goslar is een sprookjesachtige stad in Duitsland die je moet zien. Deze verrassende parel in de regio Niedersachsen herbergt niet alleen vele UNESCO schatten. Het is ook een stop voor je culinaire reis door de Harz.

De tijd lijkt te hebben stilgestaan in de 1.500 vakwerkhuizen tellende binnenstad. Een statig plein, pittoreske steegjes en historische gebouwen weerspiegelen de rijke geschiedenis van de stad. Wat de meeste mensen niet weten is dat deze streek in de middeleeuwen een belangrijk politiek centrum was; de Kaiserpfalz uit de 11e eeuw was een van de belangrijkste residenties in Noord-Duitsland. Goslar was namelijk zo belangrijk dat Koning Hendrik II, die later tot Rooms-Duitse Keizer werd gekroond, er in de 11de eeuw een Palts liet bouwen, een keizerlijke residentie.

Standbeelden voor de Kaiserpfalz in Goslar

Standbeelden voor de Kaiserpfalz

Zijn rijkdom dankte Goslar aan de bodemschatten en de mijnbouw in de nabijgelegen zilver- en kopermijn Rammelsberg, de oudste mijn van de Harz en een UNESCO bezienswaardigheid. Een bezoek aan het complex geeft een goed idee van meer dan 1.000 jaar mijnbouw.

Mijnen van Rammelsberg

Goslar werd gelukkig niet vernietigd tijdens WOII omdat het donker was en de daken van donker gekleurd leisteen. De geallieerden konden de stad daardoor niet vinden.

 

Reizen naar Goslar

Eind 2021 is een nieuwe 73 km lange autoroute van Goslar naar Walkenried geopend, die de verschillende werelderfgoedlocaties met elkaar verbindt. Langs de route liggen verschillende kortere en langere wandelroutes naar de bezienswaardigheden. Om naar Goslar te reizen heb je verschillende opties. In Goslar zelf is prima openbaar vervoer. In Goslar rijdt een Bimmelbahn/CityTrain die je langs bezienswaardigheden rijdt in 35 minuten.

Goslarer Bimmelbahn

Goslarer Bimmelbahn

Vliegtickets naar Goslar

Zowel KLM als Lufthansa vliegen naar de luchthaven Flughafen Hannover-Langenhagen bij Hannover. Op verkeersbureaus.info vind je voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar HAJ airport. Bekijk de ticket aanbiedingen.

Met de trein naar Goslar

Met de internationale IC trein reis je vanaf Amsterdam-Amersfoort-Deventer-Hengelo naar Hannover. Vanaf Hannover pak je een regionale trein naar het station van Goslar: Bahnhof Goslar. Die trein doet er ongeveer een uur over.

Paspoort vereisten voor reizen naar Goslar

Voor reizen naar Goslar
 is geldig reisdocument verplicht. Dit kan een paspoort of een ID-kaart zijn.

Beste tijd om te reizen naar Goslar

Het hele jaar door is Goslar een goede bestemming om te bezoeken. In het voorjaar is het schitterend groen en in de winter is het er romantisch met de kerstmarkten in Goslar en regio.

Welkom in keizerstad Goslar

Welkom in keizerstad Goslar

Met de bus alle UNESCO in Goslar zien

Handig om te weten is dat buslijn 809 (De World Heritage Shuttle) 13 keer stopt bij een UNESCO plek. Dit zijn o.a. het Imperial Palace, De Rammelsberg Mijnen, Brede toeren en de Sint-Jacobikerk. Het World Heritage informatie punt ligt vlakbij de busstop Brusttuch. De bus rijdt elke dag, elke 30 minpunten, ook op zon- en feestdagen. Er is een audio guide beschikbaar in Goslar. In de kelder van het VVV Goslar kantoor is een expositie over de geschiedenis van de Harz en innovaties in de bergbouw en mijnbouw.

Gezond op reis naar Goslar

Voor Goslar gelden geen gezondheidsvoorschriften. Ga je wandelen in Goslar? Zorg voor goede zonnebrandcrème voorkom insectenbeten en tekenbeten en zorg voor een goede reisverzekering mocht je toch ziek worden in Goslar.

 

Bezienswaardigheden in Goslar

Binnenkort vind je hier alle interessante dingen die je kunt bezoeken in Goslar zoals het Brusttuch, de Lohmühle en de Kaiserpfalz, onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar ook over de Marktplatz, het Rathaus en de wereldberoemde Rammelsbergmijn zul je meer informatie krijgen.

 

 

 

Kaiserpfalz

Het Kaiserhaus op het terrein van de Kaiserpfalz in Goslar is een halgebouw van 2 verdiepingen, het grootste seculiere gebouw uit de 11e en 12e eeuw. Het is versierd met muurschilderingen in de Kaisersaal, die ontworpen zijn als een cyclus. De muurschilderingen zijn echter niet de enige kunstwerken in de Kaisersaal. Er zijn ook grote olieverfschilderijen die tussen 1877 en 1897 zijn geschilderd door Hermann Wislicenus. Het centrale beeld van deze schilderijen toont Wilhelm I te paard met een ensemble van mensen uit de geschiedenis die zijn rijk ondersteunen en verheffen.

 

Goslar is zowel boven- als ondergronds fascinerend

De keizerstad Goslar nodigt met gezellige middeleeuwse steegjes uit om rond te slenteren en te genieten. Dankzij de goede staat van de meer dan 1.500 vakwerkhuizen uit verschillende tijdperken werd het oude centrum van Goslar in 1992 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. In datzelfde jaar werd ook de nabijgelegen voormalige ertsmijn, Erzbergwerk Rammelsberg, erkend als werelderfgoed. Deze mijn is wereldwijd de enige ertsmijn die 1.000 jaar lang onafgebroken in bedrijf is geweest. Een bijzonder stukje geschiedenis dus. Bovendien herbergt de mijn één van de meest bijzondere industriële cultuurmusea van Europa,. Met meer dan 100.000 bezoekers per jaar is het een van de meest bezochte musea van Duitsland.

Tinnen figuren museum

In een 18e eeuwse watermolen vind je het Zinnfiguren Museum van Goslar. De expositie toont het leven van alledag, gevormd door de mijnbouw in de regio. Tip: laat een tinnenpoppetje van jezelf maken. Een leuk aandenken voor thuis.

Zinnfiguren-Museum

 

Kunsthandwerk im Großen Heiligen Kreuz

In dit voormalige ziekenhuis voor arme mensen en voor dakloze mensen zijn nu winkels gevestigd waar je ambachtswerken en handwerk kunt kopen. Dit was het oudste ziekenhuis van Duitsland sinds 1200. In 1983 trokken de laatste 2 vrouwen pas uit het huis. Je vindt Kunsthandwerk goslar op de Hoher Weg 7, 38640 Goslar.

 

Brusttuch gebouw

De Brusttuch (het sjaalhuis) is gebouwd in 1521. Het is een van de mooiste patriciërshuizen in Goslar. Je vindt nauwelijks een rechte hoek in dit trapeziumvormige huis. bij de bouw moesten de timmermannen al hun vakmanschap inzetten voor het houtskelet en de dakconstructie. Een houtsnijder liet zijn fantasie de vrije loop bij het decoreren van het houten raamwerk op de bovenverdieping.

het Bruststuch huis

 

Mijnen van Rammelsberg

500 jaar lang werd de kracht van water gebruikt om de emmers met erts uit de Rammelsberg mijn te halen. De mijn is 500 meter diep. Per dag werd er met de hand vroeger maar 1 cm per dag afgebikt met hamer en beitel. Maar liefst 5.000 liter water stroomde er per minuut vanuit het kunstmatige stuwmeer richting de mijn om het enorme waterrad van water te voorzien.

Stuwmeer voor de Rammelsberg mijn

 

Via een ingenieus systeem kon dit systeem 2 kanten op draaien. Daarmee konden de bakken vol erts naar boven worden getransporteerd en de lege karren weer naar beneden. In de Rammelsberg mijn werden geen kolen gedolven zoals op veel plekken in Duitsland. Bij Goslar zat veel erts in de grond. Maar liefst 60 elementen uit het Periodieke Systeem van de elementen werden hier gevonden. Het meest gedolven was koper, lood en tin. Tijdens de rondleiding met een gids waarschuwt hij ook om de muren niet met je handen aan te raken. Mocht je daarna contact met je mond krijgen dan kun je buikpijn krijgen voor de metalen. Door de oxidatie krijg je mooie kleuren op de muren.

 

Je kunt verschillende rondleidingen boeken. Let op dat je stevig schoeisel draagt en warme kleding. Tijdens de wandeling door de mijnen draag je een gele helm. Voor kinderen zijn er speciale rode helmen. Op sommige plekken moet je een stukje gebukt lopen. De beste ervaring om te zien onder welke omstandigheden de mijnwerkers vroeger werkten in de mijnen.

Bukken!

Rood: voor kinderen

Er is ook een tour door de Rammelsberg Mijnen met een gele trein. Daarbij blijf je zitten en leer je via een audioguide over de geschiedenis en van de mijnen. Er wordt ook gestopt en dan zijn er demonstraties van het werktuig van vroeger.

Met een trein door de mijn

Met een trein door de mijn

 

Siemenshaus

Een van de vakwerkhuizen in Goslar is het huis van de familie Siemens. Van het Duitse Siemens concern. Hun hoofdkantoor, dat gebouwd werd in 1693, staat in de Schreiberstraße. De oprichter Hans Simens liet het huis bouwen. Later is de naam verbasterd naar Siemens. Het is best bewaard gebleven huis uit die periode. Het was zowel als woonhuis als bedrijfspand voor de familie in gebruik. Dat is goed te zijn aan de brede toegangspoort waar karren doorheen konden rijden.

Siemenshaus

Het Siemenshaus is groot, 2.000 m2 oppervlakte en het staat middenin de stad. Dat alleen gaf al de rijkdom aan van deze industriële familie. Elke ochtend zijn er tours met een gids door het Siemens huis in Goslar.

St. Jacobikerk

De St. Jacobikerk kan niet alleen zelf bezocht worden. Het is ook mogelijk om de toren te beklimmen. Na 232 treden bereik je de top. Maar ook de weg naar de top van de St. Jacobikerk is interessant. Onderweg naar de top leer je meer over de kerktoren en de geschiedenis.

St. Jacobikerk

Korting in Goslar met de Harzcard

Met de HarzCard krijg je korting op de entreeprijs van attracties. Ook zijn er bezienswaardigheden in Goslar en omstreken waar je gratis toegang krijgt met de HarzCard. Denk aan:

  • Kastelen en kloosters
  • Musea en tentoonstellingen
  • Thermaal baden
  • Dierentuinen en parken

En nog veel meer. In Goslar krijg je toegang tot o.a. de Kaiserpfalz, de Weltkulturerbe Rammelsberg en het Mönchehaus Museum. De HarzCard is er in 2 varianten. Een voor een bezoek van 48 uur aan de Goslar & Harz regio. En een kaart voor een bezoek van 4 dagen. Voor kinderen tot 4 jaar is de kaart gratis. Kinderen van 5-14 jaar oud betalen een lager bedrag. Er geldt geen 65+ korting op de HarzCard. Je kunt de HarzCard online aanschaffen.

Toegang tot Rammelsberg - Museum und Besucherbergwerk is inbegrepen de HarzCard

Toegang tot Rammelsberg – Museum und Besucherbergwerk is inbegrepen de HarzCard

 

Goslar met Kerst

Uniek in Duitsland is het kerstbos in de stad Goslar. Meer dan 40 dennenbomen met tienduizend brandende lichtjes geven de kerstmarkt op het historische marktplein een feestelijke uitstraling. Een belevenis is een bezoek aan de voormalige ertsmijn Rammelsberg, die samen met de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De oude mijnen vormen in de kerstperiode het decor voor een bijzondere ondergrondse kerstmarkt.

Kerstmarkt in Goslar

 

Hotels in Goslar

Volgens Booking.com zijn er meer dan 275 hotels, pensions & Bed&breakfasts in Goslar. Ontdek de Goslar accommodatie mogelijkheden met onze tips.

 

 

Hotel Zur Börse

Het Zur Börse hotel in Goslar is in renaissancestijl gebouwd. Het is een typische Duitse bouwstijl voor deze regio. Het hotel ligt op slechts 5 minuten lopen van het historische marktplein van Goslar. Bekijk de tarieven hier.

 

Eten en drinken in Goslar

Zoek je een leuk plekje om te eten in Goslar? Of een lekkere ijssalon? Alle tips binnenkort op Verkeersbureaus.info.

 

Glas & Holz Studio Pfeifer

Een interessant bezoek in Goslar is die aan de Glas & Holz Studio van de familie Pfeifer en hun team. In een kleine glasblazerij maken ze kunstwerkjes die geliefd zijn bij klanten van over de hele wereld. De kunst werd meer dan 40 jaar geleden geleerd in Murano en is nog steeds te zien in Goslar. Een idee voor een schitterend geschenk voor de thuisblijvers. Je vindt Glas & Holz Studio Pfeifer op de Hoher Weg 7a.

 

De natuur gaat zijn gang in de Harz

De Letterzetter kever eet de bomen op van binnenuit. Daardoor verdwijnen veel fijnspar bomen in deze regio. Omdat er niet genoeg water is kan de spar zich niet verdedigen tegen dit fenomeeen. Normaal maakt hij meer hars aan door genoeg water op te zuigen uit de bodem en voorkomt dat de larve zich naar binnenvreet . Maar met de droogte van de afgelopen jaren kon de spar niet genoeg water uit de bodem halen. Ongeveer 240 jaar geleden werd deze kever ook al ontdekt door de mijnwerkers en gebeurde hetzelfde in het bos. Maar het beestje helpt ook om de bomen te laten verjongen door oude bomen op te ruimen. De natuur zorgt hiermee goed voor zichzelf. Echter door de zogenaamde mono-cultuur in dit gebied in de Harz staat er 1 soort boom en die gaan allemaal dood door de kever. En omdat 10% van de Harz een Nationaal Park is, is er geen ingrijpen door de mens. Het lijkt dus op het 1e gezicht een troosteloos dor bos. Maar de natuur herstelt zichzelf en over een aantal jaren zal er op deze plek een zeer divers bos ontstaan met veel vegetatie. Nu is al zichtbaar dat er kleine boompjes en struiken groeien. Dit trekt wilde dieren aan zoals zwijnen die zich graag verstoppen in het struikgewas.

90% van de Harz is een beheerd gebied met geplante bomen. Deze werden aangeplant in het verleden omdat er voor de mijnbouw veel hout nodig was. Als je door het Harz National Park rijdt en je ziet allemaal dode en omgezaagde bomen kan dat in eerste instantie vreemd overkomen. Maar de natuur gaat hier zijn gang en dat is goed.

Het Harz-gebergte nabij Goslar

Van Goslar is het slechts 20 kilometer naar de hoogste vakantieregio in het Harz-gebergte, de Oberharz. Omringd door prachtige bossen, zacht glooiende bergruggen en romantische valleien word je uitgenodigd om Goethe’s voetstappen te volgen op weg naar de Brocken. Geniet van een heerlijke gourmettour en proef de hoogtepunten van de regionale keuken. Voor de meest romantische wandelroute van Nedersaksen moet je naar de Liebesbankweg. Dit wandelpad, dat van Hahnenklee de Bocksberg oploopt, is 7km lang. Aan beide kanten van het pad staan 25 romantische banken. Ga op zoek naar de Hochzeitsbank waarop al verschillende koppels elkaar officieel het jawoord gaven.

5 tips van het verkeersbureau van Goslar

Om je verblijf in Goslar goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau jou de volgende 4 tips

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Goslar om in de vakantiestemming te komen!

Vakmanschap

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Goslar

Goslar marketing GmbH

Markt 1
38640 Goslar
Duitsland
Telefoon: +49532178060

Twitter: twitter.com/meingoslar

Facebook: facebook.com/UNESCO.Weltkulturerbe.Goslar
YouTube: youtube.com/user/GOSLARmarketinggmbh
Instagram: instagram.com/meingoslar

 

Neem contact op met Goslar Marketing

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Geef je direct op om lokale tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Goslar ontvangen*

Kaart van Goslar

Op de plattegrond van Goslar vind je alle bezienswaardigheden en de genoemde activiteiten.