UNESCO Werelderfgoed vlak over de grens in Nedersaksen

De steden Goslar en Hildesheim verrassen met vier keer UNESCO Werelderfgoed vlak over de grens in Duitsland.

dommuseum-hildesheim-Florian-Monheim

Goslar: boven- en ondergronds fascinerend

De keizerstad Goslar nodigt met gezellige middeleeuwse steegjes uit om rond te slenteren en te genieten. Dankzij de goede staat van de meer dan 1500 vakwerkhuizen uit verschillende tijdperken werd het oude centrum van Goslar in 1992 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Rammelsberg

In datzelfde jaar werd ook de nabijgelegen voormalige ertsmijn, Erzbergwerk Rammelsberg, erkend als werelderfgoed. Deze mijn is wereldwijd de enige ertsmijn die 1000 jaar lang onafgebroken in bedrijf is geweest. Een bijzonder stukje geschiedenis dus. Bovendien herbergt de mijn één van de meest bijzondere industriële cultuurmusea van Europa.

Rammelsberg

 

ZIE OOK: 5 bijzondere uitstapjes tijdens de meivakantie in Nedersaksen

 

Hildesheim: rijk aan geschiedenis en cultuur

Hildesheim telt vele bezienswaardigheden op korte afstand van elkaar. Het stadsbeeld wordt vooral bepaald door de prachtige kerken.

dommuseum-hildesheim-rlorian-monheim

Sinds 1985 zijn twee monumenten van Hildesheim, inclusief hun kunstschatten, in de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen: St. Michaelis, één van de mooiste vroegromaanse kerken in Duitsland, heeft samen met het Mariendom en de Domschatz een unieke verzameling middeleeuwse inrichtingskunst in bezit. Verder is ook de 1000 jaar oude rozenstruik aan de apsis van de dom erg bekend. Hierover zijn vele sagen in omloop. In het ‘Besucherzentrum Welterbe Hildesheim’ in het historische tempelhuis kunnen de bezoekers een multimediapresentatie bekijken over het UNESCO Werelderfgoed in Hildesheim en omgeving.

 

 

Tip: de Duitse Welterbetag op 5 juni

Jaarlijks op de eerste zondag van juni wordt in heel Duitsland het werelderfgoed gevierd met een gevarieerd programma voor jong en oud.

welcome-center-hildesheim

De 9 steden van Nedersaksen

Goslar en Hildesheim vormen samen met de steden Braunschweig, Celle, Göttingen, Hameln, Hannover, Lüneburg en Wolfenbüttel het samenwerkingsverband de_9 steden Nedersaksen. Allemaal steden met een prachtige middeleeuwse sfeer, net over de grens en daarmee een ideale bestemmingen voor een weekendje weg. Meer informatie op www.9cities.de.

Rammelsberg

 

 

Comments are closed.