Voordat je het weet zit je op een terras in Parijs

Tijdens de lockdowns en de oranje reisadviezen werd mij regelmatig gevraagd waar ik het eerste naartoe zou reizen als het weer kon. Al die tijd keek ik enorm uit naar Parijs. Ik had dan ook exact berekend wanneer ik mijn langverwachte QR-code in mijn bezit zou hebben. Op de eerste dag dat de QR-code geldig was, zat ik in de trein naar Parijs. De Thalys was al een feestje op zich. Geen gedoe, geen lange rijen, comfortabel en vooral supersnel. Het is als reizen met een tijdsmachine.

 

Genieten op een terras in hartje Parijs

Na een aantal uurtjes zat ik volop te genieten van een lunch op een terras in het centrum van Parijs. Van het ene op het andere moment genoot ik van een andere sfeer en deed ik eindelijk weer nieuwe indrukken op. Paris, je t’aime! En nu nóg een beetje meer.

Ik was niet de enige die uit een te lange winterslaap was ontwaakt. De Parijzenaren genoten ook met volle teugen en dat werkte aanstekelijk. Overal was iedereen vriendelijk en belangstellend. Bruisende terrassen, drukke boetieks en volle musea. Te vol soms. Dus mocht je een tentoonstelling of museum willen bezoeken – je kunt tenslotte niet de hele dag op een terrasje zitten – boek je entreeticket online voordat je naar Parijs vertrekt. Het was alweer 2 jaar geleden sinds mijn laatste bezoek. Hoogste tijd dus om mijn lijstje met persoonlijke tips bij te werken en te delen.

 

Cultuur

Bourse de Commerce – Pinault Collection

Parijs is weer een museum rijker en wát voor een. In Bourse de Commerce, de oude handelsbeurs van de stad, opende in mei 2021 het museum van de Franse miljardair François Pinault. Deze verzamelaar heeft in zijn omvangrijke privécollectie werken van onder anderen Damien Hirst, Jeff Koons, Piet Mondriaan, Picasso en Andy Warhol. 2 Rue de Viarmes

Dit historische gebouw is volledig gerestaureerd en omgevormd tot een museum door de beroemde Japanse architect Tadao Ando. Hij creëert met het ontwerp een dialoog tussen erfgoed en hedendaagse creatie, tussen verleden en heden. Een werkelijk uniek monument met een bijzondere collectie in het hart van Parijs, naast de hallen.

Atelier des Lumières

In het 11de arrondissement bevindt zich sinds 2018 het Atelier des Lumières; een digitaal kunstcentrum gevestigd in een gerenoveerde gieterij uit de 19de eeuw. Digitale tentoonstellingen die grote namen in de kunstgeschiedenis onder de aandacht brengen, worden groots geprojecteerd op de vloer en op de ruim 10 meter hoge wanden van de hal van het Atelier. Zo zag ik een hele indrukwekkende tentoonstelling van Dali. Ook de vele kinderen en jongeren in de zaal waren zeer onder de indruk. 38 Rue Saint-Maur

Drankjes en hapjes

La Halle aux Grains

Dit is het nieuwe café-restaurant van de sterrenchefs in museum Bourse de Commerce. Ik genoot hier van een voortreffelijke lunch. Het getalenteerde vader-zoon duo Michel en Sébastien Bras hebben samen met hun team iets prachtigs neergezet. Om hier te eten hoef je het museum niet te bezoeken, maar dan mis je wel iets. Bourse de Commerce

 

La Perle

Dit café in de wijk Le Marais blijft enorm populair bij de locals en bij mij. Overdag kun je er redelijk rustig zitten en de diversiteit van de stad ervaren. Later op de avond stroomt het vaak vol en is het een ware ontmoetingsplaats. 78 Rue Vieille du Temple

Le Mary Celeste

Sinds de opening in de Haute Marais in 2013 is Le Mary Celeste een echte hotspot geworden voor zowel buurtbewoners als bezoekers die zowel voor het goede eten als voor de mooie cocktails komen. 1 Rue Commines

 

Le Voltigeur

Een goede plek in Le Marais voor ontbijt, brunch, lunch en voor een goede kop koffie of thee. 45 Rue des Francs Bourgeois

Boulangerie Murciano

Lastig kiezen tussen al die versgebakken lekkernijen, van zoet tot hartig. Ideaal als je een appartementje hebt geboekt en natuurlijk ook prima om van te smullen tijdens een wandeling door het hart van Le Marais of in een mooi park. 16 Rue des Rosiers

 

 

The French Bastards Boulangerie

Nog zo’n verrukkelijke verse bakker. Een minder traditioneel, hip concept met echte vakmensen. Ook hier loopt het water je in de mond. 61 Rue Oberkampf & 181 Rue Saint-Denis

 

Lees ook dit artikel: Lees meer Parijs tips van Fred

 

 

Pierre Sang in Oberkampf

Hier opende Pierre Sang, de finalist van het TV-programma Top Chef France, zijn eerste restaurant en deze bloeiende buurt ontving hem hartelijk.

Zijn credo: totale transparantie.

Een open keuken in het midden van het restaurant verwent gasten met culinaire ontdekkingen. De unieke menu’s, die elke dag veranderen voor de lunch en elke maand voor het diner, vormen een lawine aan smaken en texturen. Franse traditie vermengt zich met Koreaanse technieken en invloeden. Een alliantie gebaseerd op de culturele mix van de chef. Verse seizoensproducten van lokale ambachtslieden krijgen een prominente plaats. 55 Rue Oberkampf

La Buvette

Ik ben zo blij met mijn nieuwste ontdekking! Een intieme en zeer sfeervolle wijnbar met goede en uiterst vriendelijke service, uiteraard goede wijnen en zalige, met liefde gemaakte hapjes. Een knus paradijsje op een klein aantal vierkante meters. 67 Rue Saint-Maur

 

ÉTIENNE MARCEL

Een terras waar het zalig mensen kijken is en een goede plek om tijdens het shoppen even te “droppen”. 34 Rue Étienne Marcel

Le Blainville

Zo’n fijn klein wijnbarretje om even op adem te komen en de tijd stil te laten staan met een goed glas en een lekker stukje kaas. 183 Rue Saint-Denis

 

Kuccuni

Kakelverse Italiaanse pasta’s en gerechten. Gezellige sfeer en zeer betaalbaar. 165 Rue Saint-Denis


 

Op instagram.com/fredvaneijk_travelstyling vind je meer foto’s van Fred’s Parijs trip en andere reizen die hij maakt.

 

 

 

 

Comments are closed.