Bezoek de Basiliek van Oudenbosch

Naar het buitenland op vakantie is op dit moment lastig. We missen er een hoop aan. Maar het is tegelijkertijd de gelegenheid om ook dichter bij huis op ontdekking te gaan. Royan bezocht ons katholieke Zuiden.

Een basiliek met een reusachtige koepel

Katholieke kerken

Moet je nu echt naar Italië, Frankrijk of Spanje om de pracht en praal van grote katholieke kerken te ontdekken? De enorme Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad bijvoorbeeld spreekt tot veler verbeelding. Met recht, want het is na de basiliek van Yamoussoukro de grootste kerk ter wereld. Die katholieke kerken kenmerken zich door rijkdom, prachtige beelden, schilderingen, weelderige façades en veel goud. Dat past helemaal bij het beeld van stedentrips in het buitenland. Of ook in Nederland?

Wanneer je door het Brabantse landschap toert kun je op enig moment verrast worden door iets wat je daar niet verwacht. In de buurt van Roosendaal en Etten-Leur zie je een enorme koepel verschijnen. Een ‘dome’ zoals ze dat in het buitenland noemen. De kerk die opdoemt hoort er eigenlijk niet thuis omdat je bij het naderen van het bouwwerk ontdekt dat het veel gelijkenissen vertoont met die befaamde Sint Pieter. Het is een stukje Rome in Brabant en het is maar liefst 63 meter hoog.

De binnenkant van de koepel

Agatha en Barbara

De basiliek staat in Oudenbosch en werd gewijd aan Heilige Agatha en Heilige Barbara. De kerk werd gebouwd tussen 1865 en 1892. In die tijd telde het dorp slechts 3.300 inwoners tegen 13.000 vandaag de dag. Als je de basiliek van voren nadert doet de voorgevel je meteen aan Rome denken en de basiliek Sint Jan van Lateranen aldaar. De verbondenheid met de paus blijkt uit diens wapen op de voorgevel.

81 meter lang

De binnenkant is zo groots als je het van een katholieke kerk van dit formaat mag verwachten. Met een lengte van 81 meter en een breedte van 55 meter is deze immense kerk toch nog een stuk kleiner dan het voorbeeld in Rome. Er zijn veel verwijzingen naar die Sint-Pieter. Ook hier staat de Pietà van Michelangelo, zij het dat dit een kopie is. Onder de koepels zijn schilderingen uit de Sixtijnse kapel gereproduceerd. De schoorsteen van de basiliek is een kopie van de schoorsteen van de Sixtijnse kapel en ook hier komt witte rook uit wanneer tijdens het conclaaf in Rome een nieuwe paus is gekozen.

Onder de koepel

De grote koepel heeft een doorsnede van 20 meter en via een smalle en steile trap kun je van daaruit de binnenkant van de basiliek op een adembenemende wijze overzien. De koepel zelf is geheel beschilderd. De trap leidt ook naar ruimtes onder de kerkvloer waar een uitgebreide winkel is ingericht. Daar worden liturgische voorwerpen aangeboden en ook tref je hier een uitgebreide collectie boeken over de basiliek en het christendom.

De basiliek van boven

Johannes Paulus II

Niet alleen in het verre verleden werd de verbondenheid met Rome in de basiliek getoond. Van de in 2005 overleden en later heilig verklaarde en zeer geliefde paus Johannes Paulus II staat in het wester transept een beeld. Het beeld werd in 2007 ingezegend.

De geliefde Johannes Paulus II

Stad of dorp?

Natuurlijk missen we de trips naar het buitenland. Nederland heeft echter ontzettend veel te bieden aan attracties en musea. Daarnaast staat Brabant er niet om bekend dat het er ongezellig is dus een bezoek aan de basiliek is beslist te combineren met een bourgondisch weekend in Oudenbosch. Een paar straten verderop worden op dit moment het oude jongensinternaat en de kapel van Saint-Louis gerestaureerd. Ook dit zijn monumentale panden die nog ouder zijn dan de basiliek.

Of Oudenbosch nu een stad is of een dorp is moeilijk te zeggen. Met een basilica minor en het prachtige Saint-Louis is het beslist een stad. Gelet op de gemoedelijke sfeer die er hangt is het eerder een dorp. Het is in ieder geval een plaats die het ontdekken waard is.

Indien je de hond kunt dragen mag hij mee naar binnen. Plouf dus eigenlijk niet.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.