Lille, de stad die je niet kunt missen

“Incontournable” zoals de Fransen het zeggen: je kunt er niet omheen. De rondweg die 24 jaar geleden is geopend, geeft je sindsdien echter wel de mogelijkheid om de grote stad te ontwijken. Maar dan mis je wel het een en ander. Lille is namelijk een stad waar je eigenlijk een hele dag in door zou moeten brengen vindt Royan.

De verdedigde stad

De stadsmuren rondom deze noordelijke hoofdstad zijn allang verdwenen. Sommige plekken herinneren echter nog wel aan de voormalige ommuring, waaronder de zuidelijke Porte de Paris. Lodewijk XIV, de grootse Zonnekoning, liet aan het eind van de 17e eeuw deze poort in de vorm van een triomfboog bouwen ter vervanging van de oude poort van de zieken.

Porte de Paris

Porte de Paris

Ten noordwesten van Lille liet de Zonnekoning de koningin van alle citadellen bouwen: een enorm verdedigingswerk met een doorsnede van twee kilometer. De toegangspoort, met de naam Porte Royale, is een kunstwerk op zich, opgericht ter ere en ter glorie van de Zonnekoning. De citadel is nog steeds in gebruik door het leger maar kan incidenteel worden bezocht. Voor een rondleiding dien je je wel tijdig aan te melden bij het toeristenkantoor.

Ingang citadel

Ingang citadel

Geschiedenis en heden

Lille heeft in de geschiedenis onder verschillende invloeden gestaan, zowel Vlaamse als Franse. Dit verklaart de tweede naam “Rijsel” en de veelal Vlaams ogende architectuur in de stad. Deze zie je onder meer terug in het centrum, op de Grand’ Place. Het opvallende beursgebouw stamt uit de tijd dat de handel floreerde en Vlaanderen het hier voor het zeggen had. Vlak in de buurt van dit markante plein omgeven door historische gebouwen, liggen ook de opera en de karakteristieke toren van de kamer van koophandel.

Grand' Place

Grand’ Place

Het plein is een vertrekpunt voor lange wandelingen in alle richtingen, door gezellige winkelstraten die van alles te bieden hebben, van antiekzaken en kledingboetiekjes tot bars en restaurants. Een aan te bevelen eetgelegenheid vlakbij is de Brasserie de la Paix, waar je voortreffelijk kunt lunchen of dineren in een prachtige art deco sfeer.

Interieur van Brasserie de la Paix

Interieur van Brasserie de la Paix

 

Opera

Opera

Winkelen

Winkelen kan flanerend door de eeuwenoude straatjes van het oude Lille, maar ook in het dichtbij gelegen Euralille, een zakelijke en wat futuristisch ogende wijk. In het winkelcentrum aldaar bevinden zich maar liefst 66.000 vierkante meters aan winkeloppervlak. Shoppen wordt in de stad één keer per jaar extra bijzonder, en wel tijdens de jaarlijkse Braderie van Lille. In het weekend van de 1e zondag van september verandert de hele binnenstad in één grote vlooienmarkt. Overal worden dan naast alle curiosa ook frites en mosselen verkocht, en in een grandioze sfeer komen ontelbare mensen vanuit binnen- en buitenland op de stad af. Ze komen kijken, ze komen kopen, of ze komen gewoon voor de gezelligheid.

Flaneren door de stad

Flaneren door de stad

Cultuur

Cultuur is er ook meer dan voldoende in deze voormalige culturele hoofdstad van Europa (2004). Het Hospice Comtesse museum laat de inrichting van een Vlaamse woning uit de 17e eeuw zien en geeft tevens een overview van de geschiedenis van Lille.

Binnen in Hospice Comtesse

Binnen in Hospice Comtesse

Het Palais des Beaux-Arts, aan de Place de la République, is één van de grootste musea van Frankrijk en stamt uit de 19e eeuw. Je kunt er zowel schilderingen als sculpturen ontdekken van grote meesters, waaronder Monet, Rafaël, Rembrandt, Rubens, Van Gogh en Rodin. In de kelders staat een verzameling van plan-reliefs, maquettes uit de 17e eeuw van grote steden, waaronder Maastricht. Aan hetzelfde plein ligt ook de indrukwekkende Préfecture, een soort provinciehuis. Ook met dit 19e eeuwse gebouw laat Lille zien hoe voornaam de stad is.

Palais des Beaux-Arts

Palais des Beaux-Arts

 

Maquette van Maastricht

Maquette van Maastricht

Slapen in het klooster

Wanneer je tijd tekort komt, is overnachten in deze hoofdstad van het noorden geen enkel probleem. Er zijn meer dan voldoende hotels in het gezellige centrum. Een tip is de Couvent des Minimes. Dit voormalige monnikenklooster niet ver van de citadel werd aan het eind van de vorige eeuw verbouwd tot hotel. In de binnenplaats is een zwevende vloer aangebracht die dienst doet als bar, en het geheel is overdekt met een glazen dak om zoveel mogelijk authenticiteit te behouden. Hier heb je de kans om te slapen in de geschiedenis.

 

 

Couvent des Minimes

Couvent des Minimes

Je kunt Lille aandoen wanneer je en route bent van Parijs naar huis, maar vanuit Utrecht ben je ook binnen tweeëneenhalve uur rijden in het centrum van deze stad. Shoppen, gastronomie of cultuur: je vindt het allemaal binnen loopafstand. Lille is zoveel meer dan een dagje uit.

Préfecture

Préfecture

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.