Balans in de Mai Chau vallei

Door een rustig rijdende chauffeur via een prachtige, landelijke route wordt Fred naar de Mai Chau vallei gereden, dat op nog geen 4 uur rijden van Hanoi ligt. Een tot 1993 nog volledig voor toeristen geïsoleerd gebied is nu een welkome en rustgevende afwisseling vergeleken met de drukte van Hanoi. Hier 2 dagen verblijven doet je helemaal tot rust komen.

Fietsen tussen de rijstvelden

Fiets of wandel tussen de rijstvelden door, van dorpje naar dorpje. Proef de lokale gerechten en laat de vriendelijkheid van de bevolking als een warme deken over je heen komen. Mocht je van plan zijn een souvenir te kopen, zoals een handgewoven sjaal, doe het vooral in Mai Chau en steun daarmee de lokale bevolking. Deze bestaat voornamelijk uit de White Thai en Black Thai stammen met hun eigen taal, houten paalwoningen en indrukwekkende klederdrachten. De White Thai dragen meestal kleurrijke kleding met veel roze en wit, terwijl de Black Thai meer kiezen voor bruin en zwart. De Thai zijn van generatie op generatie experts op het gebied van irrigatie van de rijstvelden en het is indrukwekkend om ze in hun eigen omgeving aan het werk te zien.

 

 

Logeren kan bij een homestay. Geen kamertje in een huis van een lokaal gezin, maar een speciaal hiervoor ontwikkelde ruimte – eigenlijk een slaapzaal – meestal boven de winkel of restaurant. Je kiest voor een Vietnamees matras of een westers matras, krijgt een klamboe en doet je ogen dicht. Een unieke ervaring, maar ik hoorde van veel toeristen, dat ze vanwege de warmte en de geluiden van de insecten weinig slaap kregen. Alles in Vietnam is relatief zó goedkoop, vooral het zalige eten, waardoor je gerust wat meer voor je accommodatie kunt betalen. Althans, dat is mijn excuus om leuke hotels te boeken.

 

 

In Mai Chau werd het de Mai Chau EcoLodge; een zalig hotel, geheel milieuvriendelijk opgebouwd, geen tv’s, een goed restaurant, een verkwikkend zwembad, gratis fietsen, een spa en slechts 19 smaakvol ingerichte bungalows. Niet alleen een plek om tot rust te komen, ook worden er allerlei activiteiten in de omgeving georganiseerd en meestal is er in de avond een dansvoorstelling van de lokale Thai bevolking. Vietnamees plattelandsleven in een prachtige vallei, een plekje op de wereld waar het lokale leven gebalanceerd samengaat met de bezoekers. Wat kan toerisme toch mooi zijn.

Wil je lezen hoe Fred de drukte van Hanoi vond? Lees dan hier verder.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Comments are closed.