De georganiseerde chaos van Hanoi

Gun jezelf even de tijd om Hanoi, de hoofdstad van het veelzijdige Vietnam, in je op te nemen en je te laten verwelkomen. Na een aantal uren je te hebben afgevraagd wat je er nou eigenlijk van vindt en hoe je het hier een aantal dagen gaat volhouden, overweeg je om langer te blijven en ben je de authenticiteit enorm gaan waarderen. Fred is in Vietnam!

Dit is dé plek om te verblijven

Het oude stadsdeel, the Old Quarter, is dé plek om te verblijven. Een wirwar van straatjes met druk bevolkte stoepen, vol met winkeltjes en eettentjes waar scooters kriskras door heen racen en zebrapaden meer ter decoratie zijn. De truc is gewoon oversteken, ook al lijkt het onmogelijk. Maar loop in een rustig tempo en alle naderende verkeersdeelnemers ontwijken je. Je zult zien, na een paar keer dit getrotseerd te hebben, ben je helemaal gewend aan de chaos.

 

 

Dat geldt ook voor het lokale straateten. Zittend op de stoep en balancerend op een plastic stoeltje die voor een Hollands peuterkamertje al te klein is, verorber je de lekkerste Vietnamese gerechten. Zin in een broodje? Banh Mi 25 is razend populair met zijn stokbroodje en de smakelijkste vullingen, en dat voor minder dan een euro. Meestal staat er een rij voor het piepkleine eetstalletje – de werking van social media – maar ook dit is georganiseerder dan je zou denken en de service is heel efficiënt.

 

 

Een avond geen zin in straateten, hoe lekker het ook allemaal is? Sfeervol dineren doe je bij restaurant Home in een prachtige villa uit de Frans koloniale tijd. Of bij Madame Hien, tevens gevestigd in prachtige villa. Het is er minder sfeervol, maar heeft een fantastische traditioneel Vietnamese keuken. Zo’n avond sluit je af met een cocktail en live jazzmuziek bij Polite Pub. Cocktails zoals de Venetian Merchant of Rose Garden worden geserveerd in porselein theeservies en modieuze Vietnamese obers dragen witte getailleerde shirts met zwarte bretels.

Bewust geef ik niet te veel tips. Oké dan, eentje nog, omdat de koffie beroemd is. In de oude wijk kom je een aantal koffietentjes tegen met de naam Cong Caphe, een Vietnamese keten die zichzelf een hipster café en lounge noemt. Het is er inderdaad hip aangekleed en ingericht en naast de koffie zijn de smoothies ook lekker.

Hanoi moet je zélf ontdekken. Wandel rond, proef, ervaar en beleef. De chaos is niet wat het lijkt. Je wordt er vanzelf onderdeel van en gaat er volledig in op.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Comments are closed.