Ammarnäs: wandelen door de bergen van zuidelijk Lapland

Ammarnäs in het zuid-westelijke deel van Zweeds Lapland is de perfecte uitvalsbasis voor wie te voet de pracht van het land van de Sami en hun rendieren wil leren kennen. Je vindt er dagwandelingen van verschillende afstanden, maar kunt er ook beginnen aan een trektocht op de Kungsleden, het beroemde langeafstandspad door Lapland. Paul neemt je mee.

003

In alle gevallen zal je verrast worden door de overweldigende grootsheid, ruimte, stilte en uitzichten. En als je er eenmaal geweest bent, wil je terug. De plannen voor 2017 zijn gemaakt!

005

Overal groen

De tocht naar Ammarnäs is al een cadeau op zichzelf. Vanaf het kleine vliegveld in Lycksele volgen we de rivier Vindelälven in westelijke richting. In deze soms snel stromende rivier is nergens een waterkrachtcentrale gebouwd, zoals wel is gebeurd op zoveel andere plaatsen in Zweden. Daardoor heeft de rivier zijn natuurlijke schoon- en snelheid behouden. De omliggende bergtoppen worden hoger naarmate we westelijker komen. Groen en glooiend lijken ze op het eerste oog best begaanbaar. De hoogste toppen reiken hier tot iets boven de 1.000 meter.
003

Afwisselend

Oogt de rivier in het begin lieflijk en rustig, met op meerdere plaatsen heerlijke plaatsen om te pauzeren, naarmate we westelijk komen, wordt hij steeds ‘wilder’. Het verval wordt groter en op sommige plaatsen stort het water zich ruisend naar beneden, een flinke nevel verspreidend. Niet iets om je als ongeoefende kanoër in te storten. Wat wildwater-rafting ervaring is welkom. Wij richten onze blikken naar boven, waar de fjäll – het landschap boven de boomgrens – op ons ligt te wachten. De wandelschoenen trekken we aan, de rugzakken gaan achterop en lopen maar!

 

 

De herfst is rood


Leken de hellingen vanaf beneden een groen, glooiend tapijt, hogerop kunnen we de kleurnuances van dichtbij bekijken. Dan merk je dat de herfst inmiddels toch echt in aantocht is. De hoogst groeiende berken hebben al gele bladeren en de bessenstruiken tooien zich met een betoverende rode pracht, die zich voor ons uitstrekt als een tapijt. Dat geeft nog eens kleur aan het leven! En hoewel de lucht begint te bewolken, kunnen we nog steeds ver om eens heen kijken. Nergens een mens te bekennen, wat een ruimte en wat een stilte. Alleen een rendier in de bosrand die ons aandachtig bekijkt.

001

Sami-cultuur

In de cultuur van de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland die leven van het houden van hun rendieren, spelen tradities en de natuur een grote rol. Het imposante landschap van zuidelijk Lapland nodigt beslist uit tot mijmeringen en overpeinzingen. Ongetwijfeld ga je hier – als je je leven doorbrengt in deze uitgestrekte en afgelegen wildernis – anders tegen het leven aan kijken. Druk, druk, druk lijkt hier heel ver weg. Allicht gaat spiritualiteit een grotere rol spelen en leef je meer afgestemd op het ritme van de seizoenen, in harmonie met moeder natuur.

Kungsleden


We hebben maar 2 dagen om te kunnen genieten van al dit moois. We maken een fantastische wandeling door de bergen en lopen zo zelfs een klein stukje van de Kungsleden. Het Koningspad is zo’n 425 kilometer lang en loopt van Abisko in het noorden naar Hemavan in het zuiden. Van Ammarnäs naar Hemavan kun je in een dag of zes lopen en onderweg overnachten in de hutten die langs de route staan. Zullen we een weekje bijboeken en ….??

 

 

Dat zit er nu niet in, maar we zijn zo onder de indruk van het landschap dat we ter plekke ‘besluiten’ dat we die zesdaagse tocht in september 2017 gaan maken. Nu is het de kunst om dat goede voornemen vast te houden. Als dat lukt, lees je er hier volgend jaar meer over!

Meer informatie over dit gebied vind je op Västerbottens län.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.