Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Tibet wordt ook wel het dak van de wereld genoemd en is een unieke bestemming. Het is wel een bestemming die een goede voorbereiding vereist. Chris W. laat je een reisroute en praktische tips zien waarbij dagelijks trips worden gemaakt vanuit hoofdstad Lhasa. Ideaal voor 6 – 7 volle dagen vol natuurschoon en cultuur.

Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Tibet heeft zich in 1912 onafhankelijk verklaard van China maar daarna is het nooit echt onafhankelijk geworden. Sinds 1951 is het Tibet dat wij kennen als Tibet een speciale autonome regio in China: de Tibetaanse Autonome Regio (TAR). Het oude Tibet was een veel groter rijk en omvatte het gehele Tibetaanse hoogland. Andere delen behoren nu tot andere provincies van China waarvan Yunnan en Sichuan de bekendste zijn. In deze provincies leven nog vele Tibetanen die ook de pelgrimstocht maken naar Lhasa. Om kennis te maken met de echte Tibetaanse cultuur is een bezoek aan de TAR een must. De meest belangrijke attracties zijn vanuit Lhasa te bezoeken. Neem bij een bezoek wel de praktische tips in 8 vooral in verband met mogelijke hoogteziekte. Onderstaande dagtrips vanuit Lhasa zijn de meeste efficiënte manier om Tibet te leren kennen in een korte tijd. Wil je meer vrije tijd splits dan bijvoorbeeld de 2e dag op in 2 dagen. Een heus tropisch zwembad is te vinden in het Intercontinental Lhasa Paradise Hotel, 1 van de meest luxe hotels in Tibet.

Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Dag 1 – Lhasa: Jokhang Tempel

De Jokhang Tempel is het centrum van de Tibetaanse cultuur en een goede start voor de 1e dag. Wat opvalt in de tempels in Tibet is dat men boter kaarsen gebruikt. Dit geeft de lucht in de tempels een speciale geur die eigenlijk best aangenaam is. Net voor de Jokhang Tempel is een ruimte met 1000 kaarsen. Vraag hier aan een van de locals of je even binnen mag kijken. De Jokhang Tempel is al meer dan 10 eeuwen oud en gedurende 7 eeuwen telkens vergroot tot in de 17e eeuw hij zijn huidige vorm kreeg. De tempel is een wirwar van gangen en kleine nissen met daartussen grote gebedsruimtes. Overal staan Boeddhabeelden maar het mooiste beeld is toch het Darma wiel met bokken op het dak. Zoals bij alle tempels in Tibet zijn de kleuren vooral wit, rood en goud. Als je klaar bent kan je de straat die loopt om de tempel ontdekken, eventueel zonder gids. Je ziet hier de vele pelgrims die uit alle uithoeken van Tibet komen en vaak de hele afstand te voet afleggen. Het beste is de tempel te bezoeken in de morgen en de rest van de dag Lhasa te ontdekken en niet te veel inspanning te doen i.v.m. de hoogte. Hoogteziekte kan zomaar toeslaan dus hou hier rekening mee.

Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Dag 2 – Lhasa: Drepung en Sera klooster

Het Sera en Drepung klooster liggen in de buitenwijken van Lhasa op een berghelling. Omdat deze liggen op dezelfde hoogte als Lhasa zelf zijn ze een goede keus voor de 2e dag. Ze zijn samen met het Ganden klooster de belangrijkste in Tibet. Het Drepung klooster was de thuisbasis van de Dalai Lama totdat het Potala Paleis klaar was. Het fungeert nog steeds als een universiteit voor de monniken. Slechts 1 kamer is origineel en dat is de kamer van de Dalai Lama, alle andere gebouwen zijn reconstructies. Vergeet vooral niet de keuken te bezoeken en maak veel foto’s binnen. Foto’s zijn toegestaan na betalen van een kleine donatie; per kamer helaas. Het Drepung klooster is het best te bezoeken in de morgen omdat bij het Sera klooster in de middag een debat is van de monniken.

Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Het Sera klooster is vergelijkbaar met het Drepung klooster maar mag absoluut niet overgeslagen worden. Het hoogtepunt is het debat van de monniken buiten in de tuin. Ze doen dit elke dag van het jaar in weer en wind. Het idee hierachter is dat de ene een stelling geeft of vraag stelt aan de ander en dat deze hierover in discussie gaat met hem. Ze proberen elkaar af te leiden en degene die het uiteindelijk goed heeft wint de discussie. Ze leren hier de ideeën van het Boeddhisme en delen hun visies met elkaar. Het is een interessant spektakel en ook een goed moment om foto’s van de monniken te maken. Het duurt ongeveer 90 minuten maar je hoeft er niet continue bij de blijven. Daarna is het waarschijnlijk wel tijd voor het avond eten met jak vlees! Probeer rauwe jak sashimi: een aanrader.

Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Dag 3 – Yamdrok meer, Karola Gletsjer en Samding klooster

Het Yamdrok meer is één van de 3 grote heilige meren van Tibet. Vanuit de lucht ziet het eruit als een draak echter is dit snel aan het veranderen door opdroging. De rit naar het meer duurt circa 2 uur waarna je over een pas komt op grote hoogte en het uitgestrekte meer ziet liggen. Besneeuwde bergtoppen omringen het meer waarvan de hoogste ongeveer 7000 meter. Ze lijken klein omdat het meer zelf al op een hoogte van meer dan 4000 meter ligt. De rit langs het meer duurt een dik uur en er zijn vele locaties voor een korte wandeling. Na het meer gaat de weg omhoog tot aan de Karola gletsjer. Dit was de enige plek met erg opdringende souvenir verkopers. Gelukkig was een strenge nee was voldoende en ze dropen af. Afhankelijk van de tijd kan je voor of na de gletsjer gebruik maken van een lunch in een Tibetaans tentje maar maak duidelijk aan de gids dat je niet naar een toeristisch tentje wilt. Nog leuker is het om bij een lokale winkel inkopen te doen voor een picknick.

Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Na de lunch gaan de meeste tours terug, maar ik raad je aan naar het Samding klooster te gaan. Het is een klein mooi klooster aan de rand van het Yamdrok meer. Er komen weinig toeristen en ik kreeg er een privérondleiding door een van de monniken die erg nieuwsgierig waren naar de Westerling die hen kwam bezoeken. Na het klooster is het nog 3 uur rijden terug naar Lhasa, maar wel met mooie uitzichten.

Dag 4 – Ganden klooster en Drak Yerpa klooster

Het Ganden Klooster staat aan het hoofd van de Gelukpa stroming binnen het Boeddhisme. Het is een dik uur rijden ten noorden van Lhasa op een hoogte van meer dan 4000 meter. De tombe van de oprichter van de stroming is hier te vinden. Compleet verguld. Indien open kan ik je aanraden om naar de print pers te gaan in het klooster. Je kan hier zien hoe de scrollen worden geprint met Boeddhistische teksten. Drak Yerpa is de oudste meditatie plek in Tibet en dateert van voor het Boeddhisme. De plek bestaat uit diverse grotten waar monniken mediteren. Het is niet een klooster zoals de andere kloosters. In dezelfde vallei is het ook mogelijk traditionele kleine Tibetaanse dorpjes te bezoeken. Het is een lange dag trip, maar zelfs in de auto zal je je niet vervelen met de diversiteit in landschappen die je passeert.

Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Dag 5 – Namtso Meer

Het Namtso Meer is een van de andere grote heilige meren. De lange rit van circa 4 uur is het zeker waard. Bij het Namtso Meer is het mogelijk te overnachten of verder te reizen naar de binnenlanden van Tibet. Ik koos er zelf voor om het meer te bezoeken gedurende een dag trip. De rit is de moeite waard op zich, omdat hij door valleien gaat en over bergen met vergezichten die telkens veranderen. Net voor het meer is een pas op een hoogte van 5190 meter waar de lucht erg ijl is. Dit is te merken want een kleine test sprint resulteerde in snelle ademhaling en hartslag. Geen hoogteziekte maar alles gaat gewoon langzamer; rustig aan doen is het advies. Na de lunch in een van de restaurants was het tijd om het meer eens van dichtbij te bekijken. Let op: zwemmen is niet toegestaan omdat het meer heilig is, ook geen koude snelle duik. Er is een kleine heuvel vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het meer. In de winter is het bevroren en gaan monniken naar een eilandje voor meditatie. Ze blijven daar totdat het meer weer bevroren is en ze het eiland weer kunnen verlaten. Op deze hoogte is het erg koud dus trek meerdere lagen aan. Ik zelf maakte de fout door alleen een shirtje aan te hebben. In Lhasa was het zonnig bij het Namtso Meer rond de 5 graden en een strenge wind. Let op bij het fotograferen van de jaks, omdat hiervoor vaak een vergoeding wordt gevraagd. Na het bezoek restte nog een lange rit terug naar Lhasa.

Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Dag 6 – Potala Paleis

Het Potala Paleis is het icoon van Tibet. Iedereen heeft gedurende zijn leven zeker een foto ervan gezien of heeft er over gelezen. De bouw begon in de 17e eeuw op de funderingen van een eerder bouwwerk uit de 7e eeuw. Het is binnen niet toegestaan foto’s te maken. Je kan de verblijven van de monniken bezoeken, de diverse gebedshallen, de Dalai Lama verblijven en meer. Alles is tot in detail gedecoreerd met veel goud. Je moet met een gids naar binnen en het aantal plekken per dag is beperkt. Aan te raden is direct in de morgen te gaan. De rest van de dag heb je dan tijd andere tempels in Lhasa te bezoeken en rond te struinen. Ga zeker langs bij de nunnery voor een glaasje botermelk en lokale dumplings.

Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Praktische informatie voor een bezoek aan Tibet

Om Tibet te bezoeken heb je een speciale toestemming nodig van de overheid. Aangezien het niet mogelijk is zelf vrij door Tibet te reizen zal je moeten boeken via een touroperator. Deze regelt ook alle papieren voor het bezoeken van Tibet. Daarnaast is er een Chinees visum nodig. Het boeken van een hotel is perfect zelf te doen los van de tours. Zo boekte ik zelf het Intercontinental Lhasa Paradise wat een luxe 5 sterren hotel is met een tropisch indoor zwembad. In Lhasa is het mogelijk zelf rond te dwalen echter het bezoeken van de Jokhang Tempel en Potala Paleis kan niet echt zonder gids. Verder ben je vrij te doen wat je wilt maar respecteer de lokale gebruiken en praat niet over de politieke situatie tussen Tibet en China.

Tibet: een 10-daagse rondreis naar het dak van de wereld

Houdt bij een bezoek aan Tibet rekening met de hoogte, die begint bij 3600 meter in Lhasa. Indien je direct arriveert vanaf zeeniveau neem dan zeker een dag of beter 2 vooraf om te acclimatiseren. Ik zelf maakte een reis door de Yunnan provincie in China waar de hoogte langzaam op liep naar 2600 meter en ik dus verder geen last had van problemen bij aankomst in Tibet. Hoogteziekte kan echter een serieus probleem zijn. Bij langdurige erge hoofdpijn, bloedneuzen, duizeligheid en andere klachten is het het best een arts te raadplegen. De touroperators en hotels hebben, als het goed is, zuurstof voor acute gevallen. Neem klachten serieus!

De bovenstaande reisroute is een redelijk compleet overzicht van plekken in Tibet die vanuit Lhasa te bezoeken zijn. Tibet was voor mij een van de hoogte punten tot nu toe en ik kan iedereen aanraden die van natuur en cultuur houdt hierheen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *