Via Dinarica: 1200 km wandelen op de Balkan

Op de Balkan is een nieuw lange-afstand-wandelpad (LAW) in ontwikkeling; de Via Dinarica. Deze ‘Via’ is vernoemd naar de Dinarische Alpen, een bergketen die van Slovenië door Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Montenegro tot in Albanië loopt. Contributor Claire gaat vanaf juni deze nieuwe, 1200 kilometer lange tocht wandelen.

Wandelen in de bergen

Een veelbelovende bestemming

Alle ingrediënten voor een must-hike LAW zijn in dit gebied aanwezig; prachtige, wilde en onontdekte natuurgebieden, dramatische vergezichten, af en toe een (berg)hut, klimmetjes naar bergtoppen, vergeten bergdorpjes en soms is er een restaurant of guesthouse waar het eten goed en de gastvrijheid groot is!

 

ZIE OOK: Genoeg te doen tijdens een dag in Tirana, Albanië

 

De Via Dinarica begint in lieflijke en groene heuvels van Slovenië. Daarna komt Kroatië met een mediterraan klimaat en de kenmerkende witte bergen die uit karst en kalksteen bestaan. In Bosnië zijn in Prenj grillig gevormde en besneeuwde pieken te vinden die zich afwisselen met groene dalen en afgelegen dorpen met houten huizen die je terug in de tijd brengen. Daarna komt Montenegro met spectaculaire berglandschappen en diepe kloven. De bergen van Noord-Albanië zijn het sluitstuk van de tocht met bergdorpjes in vergeten valleien.

Klooster in de bergen

Duurzaam toerisme

Voor de oorlog in het voormalig Joegoslavië was er een-soort-van-LAW; de Transversale. Deze liep van Triglav (Slovenië) naar het meer van Ohrid (Montenegro/Albanië), waarbij wandelaars naar eigen inzicht allerlei losse wandelpaden aan elkaar knoopten.

Sinds een paar jaar hebben enthousiastelingen en belanghebbenden in de verschillende landen elkaar gevonden en werken samen aan het project Via Dinarica, dit om wandelaars naar deze wilde uithoek van Europa te trekken en het toerisme in de afgelegen gebieden te ontwikkelen.

Naast het ontwikkelen van een LAW is het de bedoeling dat er allerlei kleinschalige, op natuurbeleving-gerichte projecten ontstaan. Denk hierbij aan mogelijkheden voor korte wandeltochten van bijvoorbeeld een week of accommodaties vanwaaruit toeristen allerlei (dag)tochten te voet, met mountainbike of per paard kunnen maken. Hierdoor worden er in de kleine, arme en afgelegen gemeenschappen inkomsten gegenereerd.

Paarden op de Balkan

Een goed in kaart gebracht netwerk aan wandelpaden en routes zijn de basis voor het trekken van meer wandelaars. Dat is waar het tot voor kort op grote delen van de route aan ontbrak, maar waar nu hard aan gewerkt wordt! Sinds kort staan de meeste belangrijke informatie en de GPS-gegevens van de drie mogelijke LAW-routes online. Er is keuze uit de blauwe route welke de kust volgt, de groene route gaat door het binnenland en de witte route gaat door de bergen. Ook is het mogelijk om etappes van de route te downloaden.

 

 

Een LAW in ontwikkeling

Omdat de route nog in ontwikkeling is, is deze verre van ‘af’, zo gaan delen over afvalwegen, dirtroads en MTB-paden – ooit zal dit beter worden. Deze zomer ga ik de witte route lopen en ik weet bijvoorbeeld nu al dat ik een aantal van deze stukken zal overslaan – dertig kilometer wandelen over een afvalweg in de brandende zon is geen goed idee. Gelukkig is er op de Balkan een goed netwerk aan bussen, deze gaan niet vaak en het kost wat uitzoekwerk… Maar dan blijkt er zelfs over een weg van niets naar nergens een bus te rijden!

Dit zijn uitdagingen die bij de charme van reizen op de Balkan horen, mijn ervaring is dat mensen behulpzaam zijn en er voor alles een oplossing te vinden is.

Herder op de Via Dinarica

Korte tochten op de Via Dinarica

Niet iedereen heeft de tijd en ambitie om 1200 kilometer te wandelen. Op de Via Dinarica zijn verschillende mogelijkheden voor korte tochten en ik verwacht dat deze zich de komende jaren flink zullen uitbreiden. Enkele suggesties:

Lees meer over de Via Dinarica op www.viadinarica.com.
Volg Claire tijdens haar voorbereidingen en avonturen op de Via Dinarica via haar blog www.reiske.nl.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *