De bijzondere Cao Dai tempel in Tay Ninh

In 2011 en 2012 was contributor Ivonne 6 weken in het veelzijdige Vietnam, en reisde er met het openbaar vervoer van Hanoi tot aan het zuiden. Vietnam is een land dat haar hart heeft gestolen. Vandaag een post over de bijzondere Cao Dai tempel in Tay Ninh, een echte must see in het zuiden van Vietnam!

Cao Dai tempel

Het Caodaisme is een bijzonder geloof dat in 1926 ontstond in Tay Ninh in het zuiden van Vietnam. Aanhangers van het Caodaisme geloven in het bestaan van één God, het zogenoemd Monotheïsme, daarnaast heeft men geprobeerd om de ideale religie te creëren door uit meerdere geloven dingen samen te voegen. In het geloof vind je veel elementen van Aziatische religies als het Boeddhisme, Confucianisme en Hindoeïsme maar ook van de Islam en het Katholicisme. Het geloof is nog steeds het sterkst vertegenwoordigd in de Mekong Delta en kent tussen de 2 en 7 miljoen Vietnamese volgelingen, maar ook in bijvoorbeeld Australië, Noord-Amerika en Europa kun je het tegenkomen. Alle geestelijken zijn vegetariër en celibatair. Aan het hoofd staat een paus, hogere geestelijken zijn allemaal man maar onder de lagere geestelijken vind je ook veel vrouwen. Het ontwerp van de gebouwen is redelijk uniform en er wordt gebruik gemaakt van diverse symbolen. De tempel in Tay Ninh is één van de grotere van het land, wij zagen zelf nog een kleiner exemplaar op Phu Quoc.

Cao Dai tempel4

Een ceremonie bijwonen in een Cao Dai tempel

Iets dat ik je zeker aan kan bevelen is om zelf een ceremonie in een Cao Dai tempel mee te maken. In Tay Ninh staat men open voor het ontvangen van bezoekers en kun je de bijzondere sfeer zelf gaan proeven. Wij gingen er met een georganiseerde dagtrip vanuit Ho Chi Minh City naartoe en combineerden het met een bezoek aan de Cu Chi tunnels, een andere “must see” in deze regio.

 

ZIE OOK: Top 5 bezienswaardigheden bij een rondreis Vietnam

 

Een mis bijwonen kan op vaste tijdstippen; ‘s morgens om 6 uur en om 12 uur en later op de dag om 6 uur en middernacht. Voor de dienst kun je zelf rondlopen, tijdens de ceremonie mag je alleen op het balkon staan en bekijk je alles van bovenaf.

 

 

Foto’s maken mag, maar je moet wel stil zijn tijdens de dienst, fatsoenlijk gekleed gaan en je schoenen buiten achterlaten op een speciaal aangegeven plek. De drie kleuren die je ziet in de gewaden staan ieder voor een ander geloof: rood staat voor het Confucianisme,geel voor het Boeddhisme en blauw voor het Taoisme. Als je een portretfoto wilt maken vraag het dan altijd even, hoewel het in principe geen probleem is.

Cao Dai tempel2

Wil je echt ruim de tijd hebben om alles te bekijken dan raad ik je aan om op eigen gelegenheid te gaan. Met een georganiseerde tour kom je kort voor de mis aan (meestal die van 12 uur ‘s middags) en ga je vaak al weg tijdens de mis waardoor je beperkt de tijd hebt om zelf rond te lopen. Wil je op eigen gelegenheid richting de tempel reizen dan kun je dat ook met het openbaar vervoer goed doen. Er vertrekt ieder kwartier een minibus vanaf het An Suong Bus Station in Ho Chi Minh City naar Tay Ninh waarna het nog drie kilometer naar de tempel is. Vanaf daar kun je voor een klein bedrag een lokale (motor) taxi naar de tempel regelen (onderhandel over de prijs!) of eventueel gaan lopen. De hele rit per motortaxi of gewone taxi maken kan natuurlijk ook. In het dorp Tay Ninh zijn een aantal restaurantjes en hotels zodat je ook kunt blijven slapen als je dat wilt.

Cao Dai tempel1

Cao Dai tempel5

 

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.