Genieten van het Kreta dieet op het Griekse platteland

Contributor Cor was op Kreta om het eiland Kreta eens van een andere kant te bekijken. Geen strand maar het platteland rondom het dorpje Archanes stond op zijn agenda.
Hij is ervan overtuigd dat hij nu al langer zal leven door het plaatselijk dieet waar hij zich een week lang tegoed aan heeft gedaan.
DSC_3834

Wij verbleven gedurende de week in een villacomplex geheten Eliathos in het plaatsje Archanes op het schitterende eiland Kreta. Het was tijdens de reis de bedoeling om de geheimen van het dieet van Kreta te ontdekken.

Plukken van olijven

De eerste dag werd dit ingevuld door samen met de plaatselijke eigenaar van een olijfboomgaard olijven te gaan plukken. Aangekomen bij de boomgaard was alles al in gereedheid gebracht om te gaan plukken. Mede door het stralende weer bleek dit achteraf geen straf voor ons. Eerst kregen wij uitgelegd hoe in het verleden door de landarbeiders de olijven uit de bomen werden gehaald. Zoals je wel zult begrijpen gebeurde dat met de hand en wel met een soort grote hark, waarmee je de olijven uit de bomen haalt. Tegenwoordig gaat het meer machinaal, met een lange stok waaraan een aantal plastic uiteinden ronddraaien die de olijven uit de boom halen. Onze leermeester vertelde dat er per boom tussen de 50 en 70 kilogram aan olijven wordt geplukt. Voor een liter olijfolie wordt tussen de 4 en 5 kilo olijf gebruikt. De koffie en de lunch hebben wij gebruikt tussen de olijfbomen, zittend op de grond. Het was een hele leuke belevenis om te zien hoe een en ander bij de olijfoogst in zijn werk gaat.

DSC_3865

Traditioneel persen van olijfolie bij Koronekes.S.A

De middag hebben wij besteed aan bezoeken aan twee locaties waar olijfolie werd gemaakt. De eerste betrof een fabriek waar het produceren van olijfolie volledig machinaal wordt uitgevoerd. De olijfolie werd verpakt in grote plastic kannen om vervolgens te worden vervoerd naar inkopers die ze verder gingen bottelen in flessen met een kleinere hoeveelheid. De tweede plaats waar wij zijn geweest betrof een bedrijf waar olijfolie op de traditionele manier wordt vervaardig. Dit familiebedrijf, genaamd Koronekes S.A produceert ongeveer 25.000 kg olijfolie per jaar. Bij olijfolie wordt niet gesproken over liters of halve liters, maar over kilo s. Een liter olijfolie komt overeen met ongeveer 0,92 kilogram olijven. Alle olijven die worden verwerkt in deze fabriek worden in eigen beheer verbouwd, en geplukt. De olijfolie wordt niet alleen verkocht in Griekenland maar wordt naar vele andere landen in de hele wereld geexporteerd.

 

ZIE OOK: Ontdek de top 5 in Noord Griekenland

 

Na een heerlijk diner in een van de plaatselijke restaurants, waarbij de Griekse wijn niet ontbrak, was het goed rusten. De volgende ochtend was het weer vroeg dag. Wij reden door het prachtige landschap van Kreta naar een hoog in de bergen gelegen locatie waar een bedrijf was gevestigd waar door een herder een grote hoeveelheid schapen werden gehouden. Deze van traditionele stenen gebouwde Shepherd  Shelter (Mitato) is gebouwd op een hoogte van 848 meter boven de zeespiegel. Omdat deze reis vooral bedoeld was om te leren hoe de plaatselijke bevolking omgaat met haar werkzaamheden, moesten uiteraard ook hier de handen uit de mouwen worden gestoken. Wat te denken van het melken van geiten, het zorgen voor volle drinkbakken en voederbakken en het zoeken naar voedsel voor de andere dieren die ter plaatse aanwezig waren. Door de herder werd binnen in het gebouw (Shelter) ook nog uitgelegd hoe de geitenkaas wordt gemaakt.

DSC_3897

Voederbakken voor de geiten

Na de lunch welke ter plaatse werd genuttigd werden wij naar een sinaasappel boomgaard gebracht waar wij de eigenaresse hebben geholpen met het plukken van de sinaasappels. Aan het einde van de dag kregen wij een barbeque aangeboden in een fabriek waar Raki wordt gestookt. Dit restaurant is opengesteld voor een ieder. Het is wel de bedoeling dat iedereen zijn eigen eten meebrengt. Een aantal van de bloggers hebben zich tijdens het eten uitstekend vermaakt met dans lessen die zij kregen van de aanwezige Grieken. Aan het einde van de avond hadden zij dan ook de Sirtaki goed onder de knie.

 

 

De laatste dag in Griekenland kregen wij van de chef kok van restaurant Kritamon in Archanes een kook cursus. De eigenaar vertelde ons in eerste instantie de uitslag van een wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat inwoners van het eiland Kreta, door het eten van een dieet van het eiland, langer leven dan personen die dat dieet niet tot zich nemen. In de jaren 60 van de vorige eeuw werden ongeveer 700 mannen uit Kreta gevolgd. Ook mannen uit zeven andere landen, die niet het dieet van Kreta volgenden werden onderzocht. Uit het onderzoek is gebleken dat bij de mannen uit Kreta het minst aantal hartaanvallen en kankersoorten voorkwamen, dit in vergelijking met de andere bevolkingsgroepen die mee deden aan het onderzoek.

 

DSC_3970

Bereiden van de salade

Het dieet op Kreta bestaat uiteraard uit olijfolie, granen, peulvruchten, groenten en fruit en in mindere mate kaas, melk eieren en vis en tenslotte bij iedere maaltijd een glas wijn.

De chef kok trekt iedere ochtend de heuvels in om daar verse ingrediënten te zoeken die hij gaat gebruiken bij het bereiden van zijn maaltijden. Hij heeft dat geleerd van zijn vader. Als het kan neemt hij tegenwoordig zijn eigen zoon mee om hem te leren welke plantensoorten geschikt zijn om te bereiden. Tijdens de kook cursus mochten wij hem helpen bij het bereiden van een pasta. Ook het mengen van de soorten ingrediënten voor het maken van een heerlijke salade werd ons uitgelegd. Uiteraard mochten wij na het werken in de keuken proeven van de voortreffelijke maaltijd die ons werd voorgeschoteld. Ik kan jullie wel vertellen dat het eten van uitzonderlijke klasse was. Het advies om slechts 1 glas wijn bij de maaltijd te gebruiken werd echter door een aantal van ons in de wind geslagen.

Terugkijkend op een week redelijk intensief werken heb ik veel waardering gekregen voor het leven op het platteland van het eiland Kreta. Door de duidelijke uitleg van alle Grieken die wij hebben gesproken, heb ik meer inzicht gekregen in het leven en welzijn op dit schitterende eiland. Ik kan dan ook iedereen aanraden om bij een bezoek aan dit eiland niet alleen de stranden te bezoeken maar ook het binnenland met zijn heuvels met een bezoek te vereren. Een speciale dank aan de voortreffelijke begeleiding door Kiriakos, van PRMediaco en de plaatselijke gids Victoria.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *