Top 5 Noord Griekenland

Contributor Carolien ging naar Griekenland en elke keer kreeg zij de vraag naar welk eiland. Als zij dan vertelde dat ze een roadtrip op het vasteland zouden gaan maken, gingen er veel wenkbrauwen omhoog. Daar had nog nooit iemand van gehoord. Als je op vakantie naar Griekenland gaat, moet je blijkbaar naar een eiland. Carolien trok de stoute schoenen aan en ging naar Noord-Griekenland. Beleef met haar de top 5 activiteiten en bezienswaardigheden van het vasteland.

Zagoria boogbrug Griekenland Alcana.nl

Zagoria boogbrug Griekenland

1. Zagoria  / Pindosgebergte

Als je van bergen, kloven en vergezichten houdt, kan een bezoek aan de Zagoria niet ontbreken tijdens je reis door Noord-Griekenland. Je hebt voortdurend uitzicht op de hoge bergen van het Pindosgebergte met permanente sneeuw op de toppen. Er zijn veel leuke dorpjes, waarbij de daken van de huizen uit platte stenen ipv de gebruikelijke dakpannen bestaan. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Vikoskloof die in het Vikos – Aoös National Park ligt. Tot slot vind je nog een heleboel oude stenen boogbruggen in de Zagoria vallei. De bruggen zijn gemaakt om de verbinding tussen de diverse dorpen tot stand te brengen. De meeste bruggen zijn gebouwd met financiële ondersteuning van rijke inwoners en zakenlieden en dragen daarom vaak de naam van de financierders.

huis Zagoria Griekanland Alcana.nl

huis Zagoria Griekanland

Zagoria bergen Griekenland Alcana.nl

Zagoria bergen Griekenland

Vikoskloof Zagoria Griekenland Alcana.nl

Vikoskloof Zagoria Griekenland

2. Sivota

Sla Parga over en rij verder naar Sivota als je een ontspannen verblijf aan het water wilt hebben. Sivota stond in geen van onze reisgidsen benoemd, maar via internet had ik er ergens iets over gelezen. Aangezien Parga wel uitvoerig in beide gidsen stond beschreven, reden we daar eerst naartoe. Het zou een mooi dorpje aan het water zijn en gebouwd tegenaan een berg met veel sfeer en gezelligheid. Vol verwachting reden we erheen. Eenmaal daar aangekomen zaten we meteen al vast in het verkeer, wat een drukte en vooral wat een hoop toeristen (lees: touringcars). Het plaatsje zag er van bovenaf best leuk uit, maar al die touringcars verpesten voor ons toch de sfeer. We besloten door te rijden naar Sivota en wat was dat een leuk plaatsje. Totaal geen toeristen (behalve wat zeilers), geen touringcars, maar wel leuke terrasjes én Grieken. Zeker op 1 mei (feestdag) zaten de terrassen ineens helemaal vol met Grieken die vakantie vierden. Het is toch leuker om tussen de Griekse ‘toeristen’ te zitten dan tussen Hollandse. In Sivota kan je niet veel meer doen dan genieten van terrasjes, lekker eten en drinken, beetje wandelen langs de boulevard of je huurt een bootje en je vaart naar een van de drie eilanden die voor de kust liggen en je vermaakt je aan de strandjes in de verborgen baaien. Vraag bij hotel Filakas naar Mikos, hij verhuurt kleine motorbootjes. Echt een aanrader.

Sivota Griekenland Alcana.nl

Sivota Griekenland

Sivota Griekenland Alcana.nl

Sivota Griekenland


Sivota Griekenland Alcana.nl

Sivota Griekenland

3. Vergina / Pella / Edessa

Bij een bezoek aan Noord-Griekenland (Macedonië) mogen deze drie plaatsen niet ontbreken. Vergina en Pella vanwege de historie en Edessa voor de mooie watervallen. Ze zijn in één dag te bezoeken, maar je kunt er ook gemakkelijk meerdere dagen besteden. Oud Pella is de voormalige hoofdstad van Macedonië en de geboorteplaats van Alexander de Grote. Je kunt een bezoek brengen aan het museum, maar ook aan de opgravingen zelf. In Vergina vind je de koninklijke graven, van onder andere de vader van Alexander de Grote (Pillippus II). Een bezoek aan de tombes heeft grote indruk op ons gemaakt. Een echte must-see! Tot slot zijn de watervallen van Edessa een mooi natuurverschijnsel, waar je ook je hart op kunt halen als je van fotograferen houdt.

Oud Pella Griekenland Alcana.nl

Oud Pella Griekenland


Edessa Griekenland Alcana.nl

Edessa Griekenland


Edessa Griekenland Alcana.nl

Edessa Griekenland

4. Meteora

Meteora is één van de bekendere bezienswaardigheden in Noord-Griekenland (na Mt Olympus). Hier vind je verschillende kloosters uit 14e eeuw die bovenop rotsen zijn gebouwd. De monniken vluchtten voor de strijd tussen Servië en het Byzantijnse Rijk en zochten hun heil bovenop de rotsen. Vroeger gebruikten ze trappen die ze konden ophijsen om bij de kloosters te komen, nu kunnen bezoekers gewoon via stenen trappen naar boven. Wij waren er net toen alle Grieken een lang weekend vakantie aan het vieren waren (1 mei, dag van de Arbeid), dus we hadden de pech dat het erg druk was met touringcars. Grote files voor de kloosters en chaotische taferelen op de weg. Niet alleen Grieken maar ook Bulgaren en Roemenen leken massaal vrij te hebben en dit weekend te gebruiken voor een pelgrimsbezoek aan de kloosters. Gelukkig waren niet alle kloosters even druk en hebben we er toch nog twee kunnen bekijken. Het leverde ook weer unieke beelden op, want vooral de gelovige Roemenen en Bulgaren aanbaden de beelden en afbeeldingen met heel hun hart. Ze omarmden ze, kusten ze en bleven lang in ‘extase’ aan deze beeltenissen geplakt. Bijzonder om te zien. De volgende dag kwamen we vroeg terug en waren we één van de eerste bezoekers, dus zo hebben we nog een van de kloosters kunnen bekijken. Er zijn in totaal 6 kloosters te bezoeken. Vroeger waren er nog veel meer, maar deze zijn allemaal ruïnes geworden.

Meteora Griekenland Alcana.nl

Meteora Griekenland Alcana.nl

5. Mt Olympus

Mount Olympus bestaat eigenlijk niet, er is geen berg die Olympus heet. Het hele berggebied heet Mt Olympus NP. De hoogste berg in het Olympus NP heet de Mytikas en is 2.917 meter hoog. Je kunt met de auto een stuk het NP inrijden (via Litochoro) totdat je niet meer kunt. Onderweg zijn er al mogelijkheden om verschillende wandeltochten te beginnen. Wij reden tot het einde en parkeerden daar bij een restaurant. We liepen een stukje van de wandelroute E4 door het bos en kwamen onder andere langs een watervalletje. Wij hebben geen lange tocht gelopen, maar dat is hier wel heel goed mogelijk en aangezien ik het kleine stukje wat we gelopen hebben al mooi vond, lijkt me een langere trektocht hier een aanrader.
Mt Olympus NP Alcana.nl

Mt Olympus NP Alcana.nl

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *