Dertig dagen Kerst in Spanje

Kerstmis is Navidad in het Spaans maar toch heeft het woord een veel ruimere betekenis. In Nederland zijn we gewend om twee dagen kerstmis te vieren maar Navidad vier je in Spanje van 6 december tot 6 januari. Contributor Marion legt het gebruik aan je uit.
20151207_190950

In Spanje zijn 6 en 8 december twee feestdagen. Deze dagen worden, samen met vrije dagen, aan het weekend geplakt en zodoende hebben de meeste mensen een extra lang weekend dat Puente genoemd wordt. Rondom de Puente gaat in alle steden en dorpen de kerstverlichting aan, worden de bomen en kerststallen tevoorschijn gehaald en beginnen de inkopen voor de diverse maaltijden met vrienden en familie aan het eind van de maand. De maaltijden zijn een niet te onderschatten onderdeel van de feestmaand.

Feliz Navidad

Vanaf 6 december wenst men elkaar een Feliz Navidad, dat in werkelijkheid betekent dat je iemand een gezellige kerstperiode wenst. In tegenstelling tot Noord Europa worden er geen kerstkaarten verstuurd.

Puente

Na de Puente heeft men het druk met sociale gastronomische evenementjes. Zo wordt je meestal door je werkgever in een goed restaurant uitgenodigt om vast in kerststemming te komen. Een trend van de laatste jaren is dat je ook uit eten gaat met je sportkameraden, je yogaclub, je wandelvrienden ofwel een hele lijst met mensen uit je sociale en profesionele netwerk. Een beetje netwerker is dus al de nodige kilo´s aangekomen voordat het feest nog moet gaan beginnen.

Ondertussen wordt er een beetje gewerkt. Niet te veel en niet te lang. Op 22 december ligt het openbare leven opnieuw een dagje stil. Het is dan geen feestdag, maar probeer op die dag geen papieren te regelen of afspraken te maken. Heel Spanje zit aan de buis gekluisterd voor de trekking van ´El Gordo´, het kerstlot. Wint jouw straat, kantoor of dorp ´De Dikke´ dan ga je gezamenlijk uit je dak door elkaar met flessen champagne te begieten. Heb je de hoofdprijs te pakken, dan kun je de rest van je leven feest blijven vieren en hoef je niet meer te werken.
Tegen de tijd dat het 24 december wordt zit de feeststemming er al flink in.

 

ZIE OOK: Deze Spaanse Werelderfgoedsteden mogen niet ontbreken op je bucketlist

 

Op 24 december wordt er nog beetje gewerkt, voor de vorm zullen we maar zeggen. In de namiddag reist men met volgeboekte treinen en bussen of op overvolle wegen naar het ouderlijk huis om met dierbaren te dineren en eventueel het kerstverhaal in de kerk bij te wonen. In heel Spanje is het de gewoonte om op kerstavond een visgerecht te eten. Ook de 25e december is de traditie om het middagmaal met familie te gebruiken. Dan komt er een ´caldo´, heldere bouillon, op tafel en een vleesgerecht.

Turron, polvorones en mantecados

Tussen de bedrijven door wordt er gesnoept van turron, polvorones en mantecados. Als je het goed wilt doen koop je die niet bij de supermarkt maar in dorpjes zoals Estepa waar de ambachtelijke lekkernijen volgens oma´s recept met de hand worden gemaakt en prachtig één voor één in vloepapier worden ingepakt.

despensa-2

Een andere bijzondere traditie is dat er in bedrijven en winkels een tafeltje staat met diverse likeuren. Als je bij de bank komt om iets af te handelen dan ga je naar buiten met een neut, bij de slager sta je te keuvelen met een borreltje en ook de apotheek zorgt voor een hartversterkertje voor je de deur uit gaat. Een vrolijke bezigheid dus, boodschappen doen tijdens Navidad.

El Dia de los Santos Inocentes

Om de feestvreugde op te voeren viert men in Spanje op 28 december El Dia de los Santos Inocentes. Op die dag, die te vergelijken is met 1 april, kunnen grapjassen zich uitleven en je bij de neus nemen. Ik ben zelf op die dag getrouwd, maar er kwam bijna niemand op ons feestje omdat men dacht dat het een grapje was…

Nochevieja

Dan begint de tijd te dringen, de inkopen voor oudejaarsavond moeten worden gedaan. Geen oliebollen voor de Spanjaarden maar Mariscos (schaal en schelpdieren) en daarvoor wordt niet bepaald op een dubbeltje gekeken. Kreeften, krabben en enorme garnalen, smaak en kwaliteit staan hoog in het vaandel tijdens deze dagen. En natuurlijk een goed glas cava van een befaamde bodega uit Cataluña. Oudejaarsavond vier je met vrienden of familieleden, of je gaat uit eten in een goed restaurant waar je om twaalf uur een feesthoedje, plastic toetertje en confetti bij het tradionele bakje met 12 druiven geserveerd krijgt. Als je de druiven om 12 uur op hebt en de pitten hebt weggewerkt, toast je met cava en wens je elkaar een Prospero Año. Vier je het op een stadsplein, dan kun je in de open lucht tot in de kleine uurtjes jezelf het nieuwe jaar in dansen.

 

 

Als men in Nederland op 1 januari de bende opruimt en de boom de deur uit gooit, gaan we in Spanje nog vrolijk verder met feesten en eten. Op nieuwjaarsdag ligt er een gebraad in de oven, bij voorkeur een lamsbout, die met een uitzonderlijke wijn tijdens de lunch geserveerd wordt.

Driekoningen

En daarna hebben we rust… althans voor even. Want de cadeau´s voor Driekoningen moeten gekocht worden. Enorme rijen bij de kassa´s, overvolle parkeerplaatsten bij winkelcentra, koopzondag en zelfs winkels die op 5 januari tot twaalf uur s´nachts open zijn voor de last-minute consument. En dan landen we eindelijk aan bij 6 januari en kunnen de kinderen, die de hele kerstvakantie naar deze dag hebben uitgekeken, vol illusie de pakjes open maken die de Drie Wijzen uit het Oosten voor hen hebben meegebracht.

Los Reyes

Op 7 januari mag dan eindelijk de plastic kerstboom de kast weer in en hervat zich het dagelijkse leven in Spanje. Heb je tijdens de 30 dagen Navidad in Spanje belangrijke dingen te regelen? Maak je geen illusie. Moet je boodschappen doen? Trek er een dag voor uit. Ben je bang om aan te komen? Probeer je niet in te houden, het is onbegonnen werk.

Vier het leven en vier Navidad! Het is tenslotte maar één maand per jaar!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *