Spaanse Werelderfgoedsteden om te bezoeken

Úbeda, Baeza, Mérida, Cáceres, Segovia, Cuenca… de groep van 15 Spaanse steden die opgenomen zijn in de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn vaak overschaduwd door de grote toeristische trekpleisters Barcelona, Madrid en Valencia. Zonde zegt Contributor Marta!

Toledo

Toledo, de oude hoofdstad van Spanje

Spanje heeft namelijk zo veel meer te bieden! De steden die de eer hebben om op de Werelderfgoedlijst te zijn, staan garant voor een veelzijdige vakantie, waar je de rijke geschiedenis van Spanje in combinatie met de lokale gastronomie, cultuur, en de ongerepte natuur kunt beleven. Behalve een paar uitzonderingen (zoals Toledo en Ibiza), zijn deze steden over het algemeen geen bekenden bij de toeristen massa, waardoor je van een heerlijke rustige vakantie tussen de Spanjaarden bent verzekerd. Kijk dus voor je volgende vakantie naar Spanje welke van deze steden je gaat bezoeken!

Cuenca oude stad

UNESCO Werelderfgoed Cuenca

Alcalá de Henares (Madrid)

De stad van de Universidad Complutense, de eerste geplande universiteitsstad ter wereld, en de stad van Cervantes, de auteur van Don Quichot. Alcalá herbergt belangrijke archeologische schatten van het Romeinse tijdperk, een middeleeuwse stad in uitstekende staat en vooral een unieke set van prachtige constructies uit de Renaissance en Barok, met name de universiteit. De restaurants hier bieden je de kans om de Castiliaanse gastronomie te proberen: van traditionele knoflooksoep tot aan de beroemde cocido madrileño (kikkererwten stoofpot) en gebraden vlees. En als dessert, warme chocolade met churros.

Ávila (Castilië en León)

De goed bewaarde oude stad van Ávila is een goed voorbeeld van hoe een middeleeuwse stad was. De stadsmuur is ‘s werelds grootste volledig verlichte monument. Ook zijn deze de best bewaarde muren van Spanje. Delicatessen zoals de yemas de Santa Teresa, het meest populair gebak van de provincie, moet je zeker geprobeerd te hebben.

Toledo - Plaza de Zocodover

Het typisch Castiliaanse Plaza Mayor: Plaza de Zocodover in Toledo

Baeza (Andalusië)

Baeza is zeer zeker de kleinste stad uit deze lijst. Toch is deze prachtige stad ook de moeite waard om te zien. Haar monumentale erfgoed (van middeleeuwse stadspoorten, kerken en fonteinen tot gotische paleizen) en de rijke gastronomie (haar beroemde cazuelitas (tapas), ochíos (brood met een mengsel van paprika en olie en gekruid met grof zout), virolos (gebakjes van bladerdeeg) kazen en patés) zijn de voornaamste redenen om Baeza te bezoeken.

Cáceres (Extremadura)

De gevechten die tussen Moren en Christenen in Cáceres in het verleden plaats hebben gevonden, worden weerspiegeld in de architectuur van de stad, die een mix is van Romeinse, Islamitische, Gotische en Italiaanse Renaissance stijlen. Van de 30 torens van de Islamitische periode, de Torre de Bujaco is de meest bekende. Ook is het indrukwekkende waterreservoir, el aljibe, van de oude Moorse citadel, zeer de moeite waard om te zien. Om te eten heb je de gebakjes van de kloosters van San Pablo en Las Jerónimas.

Tarragona

Cultuurvakantie in Tarragona

Córdoba (Andalusië)

De stad van de patio’s met bloemen, was ook het centrum van de macht in de tijden van de Islamitische heerschappij. Haar moskee was ooit de tweede grootste ter wereld, de tweede na de Mekka. Zoetigheden van de kloosters van Santa Isabel de los Ángeles en Santa Cruz zijn een ware must voor foodies. Mis ook niet de Mercado Victoria, een modernistisch bouwwerk uit de late 19e eeuw, nu omgetoverd in een gastronomische paradijs.

Cuenca (Castilië-La Mancha)

Cuenca is een stad dat in de lucht lijkt gebouwd. Haar ongewone casas colgantes (hangende huizen) zijn een mooi voorbeeld van hoe Cuenca zich heeft weten aan te passen aan de bergachtige omgeving. Cuenca heeft daarnaast twee van de belangrijkste paleontologische sites in West-Europa: De Hoyas en Lo Hueco, met unieke fossielen van dinosaurussen. De ongerepte natuur in de omgeving, met als hoogtepunt de Ciudad Encantada, zijn voor natuurliefhebbers een ware must see. Om te eten, probeer de alajú van Arabische afkomst, gemaakt met honing, noten, kaneel en geraspte sinaasappel en citroen.

Cuenca

Beste uitzicht over de hangende huizen van Cuenca

Ibiza/Eivissa (Balearen)

Dit eiland was al vroeger een schat die alle volkeren van de Middellandse Zee begeerden. Nu wordt het eiland vaak als een hippy en party-eiland omschreven. Maar Ibiza weet als geen ander de vakantiegangers af te scheiden van de natuur, haar prachtige rustige dorpen en haar waardevolle archeologische plekken. In Ibiza-stad vind je de best bewaarde stadswallen uit de Renaissance van de Middellandse Zee en een prachtige oude stad vol winkeltjes en restaurants. Lokale lekkernijen bevatten de flaó, een taart van verse schapenkaas, mint en anijs, de greixonera, einsaimades van melk, citroen, eieren, kaneel en suiker en de cocarrois (soort empanada).

Mérida (Extremadura)

Het Romeinse Mérida herbergt een van de belangrijkste en grootste archeologische plekken van Spanje: Emerita Augusta. De stad is erfgenaam van al het pracht en praal van het oude Romeinse Rijk. De gebouwen zoals het Romeinse theater, het amfitheater of de brug over de Guadiana maken van Mérida een van de best bewaarde archeologische plekken van Spanje. Voor het verlaten van Emerita Augusta, maak een wandeling door de Arabische Alcazaba, dat de eerste Moorse citadel van het Iberisch schiereiland was. Sportliefhebbers vinden langs de rivier Guadiana tientallen kilometers om te wandelen of fietsen. Vergeet niet om de kazen en ham uit Extremadura tijdens je bezoek te proberen.

Tarragona Catedral

De oude stad Tarragona en de kathedraal

Salamanca (Castilië en León)

De studentenstad Salamanca heeft als belangrijkste trekpleister haar universiteit, opgericht in 1218 en een van de oudste ter wereld. Samen met een van haar andere juwelen, het Plaza Mayor, beïnvloedt de universiteit het leven van deze stad. Het mooiste uitzicht over het historische centrum tref je bij La Clerecía en de Catedral Nueva. Lokale lekkernijen zoals hornazos (soort empanadas gevuld met vleeswaren) koop je bij het Mercado de Abactis.

 

ZIE OOK: Ontdek Castillië en León

 

San Cristóbal de la Laguna (Canarische Eilanden)

San Cristóbal de la Laguna, de voormalige hoofdstad van Tenerife, kent twee gezichten: de oorspronkelijke, ongeplande stad; en de eerste planmatige stad, die aangelegd werd volgens filosofische principes in koloniale stijl. Bekroond met de status van werelderfgoed, San Cristóbal de la Laguna bevat een aantal van de belangrijkste religieuze gebouwen van het eiland, waaronder de kathedraal en de huizen uit de 17e en 18e eeuw. Om te eten bestel je papas arrugadas con mojo (pikante aardappelen), rosquetes laguneros (gefrituurd deeg) en bizcochones (soort gebak).

Toledo - Moorse invloed

UNESCO Werelderfgoed Toledo

Santiago de Compostela (Galicië)

Santiago de Compostela is de eindbestemming voor duizenden pelgrims die jaarlijks de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (Camino de Santiago) volgen. Volgens de legende ligt de graf van de apostel Jakobus de Meerdere in de kathedraal van Santiago, die een prachtige voorbeeld is van Gotische, Renaissance, Barok en Neoklassieke architectuur. De oude stad zit vol monumentale erfgoed. Het intense groen van Galicië is hier zeer merkbaar. Rond Santiago de Compostela vind je talloze bossen en bergen waar je allerlei sporten kunt beoefenen, zoals wandelen, vissen of golfen. Bezoek de lokale Mercado de Abastos en probeer de producten uit de streek, vooral de vis en schaaldieren. Vergeet niet om pulpo a la gallega (Galicische Octopus) en empanadas gallegas (empanadas uit Galicië) te eten!

 

 

Ciudad Encantada Cuenca

Ciudad Encantada in Cuenca

Segovia (Castilië en León)

De oude stad van Segovia wordt gekenmerkt door haar beroemde Romeinse aquaduct, de talrijke Romaanse kerken, de kathedraal en de beeldschone vesting Alcázar de Segovia. Het Romeinse aquaduct is een wonder van techniek: het is gebouwd met enkel stenen blokken, zonder mortel, bijeengehouden door een ingenieuze balans van krachten. Segovia heeft daarnaast een grote traditie in zoetigheden zoals de ponche segoviano (biscuit gevuld met banketbakkersroom), het gebak van het klooster van Santa Isabel en de miel y dulce de membrillo (honing en kweepeer gelei) van Santa Maria en San Vicente el Real. Daarnaast eet je in Segovia cochinillo (geroosterd varken) en judiones de La Granja (stoofpot met bonen en vlees).

 

 

Tarragona (Catalonië)

Tarragona, bekend als Tarraco in het oude Romeinse Rijk, herbergt een indrukwekkende archeologische site. Het Romeinse circus, stadsmuren en amfitheater zijn enkele van de vele monumenten die over zijn gebleven. Het historische centrum van de stad ontvouwt haar middeleeuwse verleden, met de gotische kathedraal als hoogtepunt. Gezien zijn ligging aan de Middellandse zee, is Tarragona een perfecte bestemming om te combineren met een strandvakantie. In Tarragona eet je carquinyolis (droog, zoet en knapperig koek van amandel) en koekjes van Maginet.

Tarragona Romeisne amfitheater

Oude Tarraco en het Romeisne amfitheater

Toledo (Castilië-La Mancha)

Toledo is waarschijnlijk naast Ibiza een van meest toeristische steden uit deze lijst. Vaak combineren groepen Aziaten en Amerikanen hun bezoek aan Madrid met een dagje Toledo. En dat is niet voor niets: Toledo was in de middeleeuwen het bestuurscentrum en de hoofdstad van de Koninkrijk van Castilië en heeft een van de grootste historische centra van de wereld. Toledo wordt ook weleens de stad van de drie culturen genoemd. Moslims, joden en christenen leefden hier voor vele eeuwen samen in harmonie, een erfgoed dat veel sporen op de straten, monumenten en gebouwen van Toledo heeft achtergelaten. In Toledo eet je cordero en cochinillo asado (geroosteerde lamsvlees of speenvarken) en marsepein uit het klooster van San Clemente Real.

Toledo

Toledo, de oude hoofdstad van Spanje

Úbeda (Andalusië)

Úbeda, dat vlakbij de andere Werelderfgoed stad Baeza ligt, staat bekend om haar prachtige architectuur uit de Renaissance, maar de Moorse invloed is zeer zeker ook her en der te zien. Hier eet men ochíos (brood met een mengsel van paprika en olie en gekruid met grof zout), tortas de aceite (krokant en schilferige zoete koekje in de vorm van een torta) en handgemaakte lekkernijen van het klooster van Santa Clara.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *