10 tips voor Madrid met kinderen

In Madrid kun je leuke dingen doen met kinderen. Ontdek deze geweldige Spaanse stad met onze 10 kind-vriendelijke tips. Geniet van Madrid met de hele familie.

Dit artikel is geactualiseerd op 01-12-2020.

1. Madrid Vision Bus

Madrid Vision biedt verschillende routes langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid aan in een dubbeldekker bus met open dak. Je kunt kiezen voor een kaartje voor één of 2 dagen. Met het kaartje kun je in- en uitstappen wanneer je maar wilt.
Madrid-Vision-Bus

 

Ideaal om een goede indruk van de stad te krijgen, veel te zien en tussendoor even bij te kunnen tanken voor het volgende avontuur. Ook een super manier om Madrid te verkennen als je op vakantie met kinderen bent. Kaartjes voor de Madrid Vision bus zijn onder andere verkrijgbaar bij de kiosk op de Plaza de la Puerta del Sol. Ben je in het bezit van een Madrid Card, dan is het gebruik van de Madrid Vision bus zelfs gratis. Ga je mee met een Madrid vision tour, dan krijg je een koptelefoon die in 14 verschillende talen – ook in het nederlands – uitleg kan geven over de bezienswaardigheden onderweg. Bovendien krijg je een kaart van Madrid en kortingsbonnen voor verschillende winkels en restauranten in Madrid. Koop je kaartje online.

2. Churros met chocolade

Een typische Spaanse lekkernij zijn de churros met chocolade. Zoals Nederlanders een avondje stappen afsluiten met bijvoorbeeld een broodje shoarma, zo sluiten veel Spanjaarden hun nachtje stappen af met churros en chocolade: een zoete, gefrituurde deegwaren sliert die in een kop warme chocolademelk gedoopt wordt. Chocolademelk die zo vol van chocolade zit, dat een lepel er bijna in rechtop blijft staan. En het is een typisch (weekend-)ontbijt voor veel Spanjaarden.

chocolateria-san-gines

 

Zo’n zoete traktatie is natuurlijk een feest voor kinderen. Een geweldige plek in het centrum van Madrid om deze churros met chocolade te proeven, is in de “chocolatería de San Gines” aan de Pasadizo de San Ginés 5. Het ligt in een zijstraatje van de calle Arenal, waar op de hoek een prachtige boekenwinkel gevestigd is, op slechts enkele minuten lopen van Plaza Puerta del Sol. Metro: Sol.

3. Het Retiro park met roeiboten en poppenkasttheater

Het Retiro park is de grote groene long van Madrid. Het ligt in het centrum van Madrid, in de buurt van station Atocha, het Prado museum en de Plaza de Cibeles. Het park is in de 17de eeuw aangelegd voor de koninklijke familie, maar tegenwoordig is het een publiek park, waar jong en oud rust, verkoeling en vertier vinden: er wordt gefietst en hardgelopen, mensen komen er om te luieren of te flaneren, kinderen spelen er in een van de vele speeltuinen die het park telt, er zijn tal van terrasjes en bars om een hapje en drankje te nuttigen, er is een grote vijver om op te roeien, er is een poppenkast theater “teatro municipal del Titeres de el Retiro” en tal van straatartiesten treden er op. Een uitstekende plek voor vertier en rust dus voor het hele gezin. Metro: Retiro / Atocha / Príncipe de Vergara / Ibiza.
El-Retiro-Park-Spain-made-for-You

 

4. Madrid vanaf de lucht: Teleférico en Faro de Moncloa

Bekijk Madrid een keer vanuit de lucht: met de Teleférico of de Faro de Moncloa! De Teleférico is een kabelbaan tussen Paseo del Pintor Rosales (Metro Argüelles or Moncloa) en het Casa del Campo park. Het Casa del Campo park is de vroegere jachtgrond van de koninklijke familia en is met zijn 1.700 ha een van Europa’s grootste parken. De rit in de kabelbaan duurt 15 minuten en geeft je prachtige uitzichten op het koninklijke paleis met bijbehorende park (Parque del Oeste), , de Almudena kathedraal, de egyptische Debod Tempel, het Madrid Río project rond de Manzanares rivier en het Casa del Campo park zelf.
Teleferico-Madrid

 

Een leuk detail voor familis met kinderen: in het Casa del Campo park bevindt zich Madrid´s pretpark Parque de Atracciones. En als je vanaf de Plaza de España naar de Teleférico loopt, kom je langs de egyptische Debod Tempel, die ook een bezoek waard is. De kabelbaan is vrij toegankelijk voor houders van een Madrid Card.

Metro: Argüelles, Ventura Rodriguez, Principe Pio, Plaza de España.

 

Dit zijn de leukste hotspots in Madrid

Je kunt deze Madrid tips, die niet hier op de site staan, nu gratis in je e-mail ontvangen. Ook doen we er een plattegrond van Madrid bij.

 

 

Een andere manier om Madrid vanuit de lucht te zien, is vanaf de Faro de Moncloa toren. De Faro de Moncloa, letterlijk vertaald de vuurtoren van Moncloa, is een 110 meter hoge communicatie toren met een glazen lift. Vanaf het observatiedek kun je heinde en ver over Madrid heenkijken. Met de Faro Explorer service kunnen kinderen met een tablet herkennen welke objecten ze zien en er meer informatie over opvragen. Metro: Moncloa.

 

 5. Stadsstrand

Sinds een paar jaar heeft Madrid zijn eigen strand! Het strand maakt deel uit van het Madrid Río project, een lang park dat langs de Manzanares rivier is aangelegd. Het is geen echt strand, maar het is wel een plek waar je op verschillende manieren kunt verkoeling kunt krijgen via oppuitend water. Naast het stadsstrand telt het Madrid Río project vele speeltuinen en andere atracties voor kinderen van alle leeftijden. En natuurlijk is het Madrid Río gebied heerlijk om te flaneren, fietsen of te genieten van een hapje en een drankje aan een van de terrassen. Metro: Pirámides / Príncipe Pío.

Stadsstrand-Madrid

 

 6. Schildpadden kijken in Atocha station

Het Atocha station in Madrid is één van Europa´s mooiste stations. Het treinstation is gebouwd in Mudejar stijl en heeft een tropische binnentuin van ruim 4.000 m2. Een deel van deze tropische binnentuin is een vijver met honderden schildpadden. Een indrukwekkend en verrassend gezicht! Eromheen liggen terrasjes. Zo kunnen ouders ontspannen op het terras, terwijl de kinderen zich vergapen aan al die schildpadden. Het Atocha stations is dus zeker ook een bezoek waard als je níet de trein hoeft te nemen.

Schildpadden-Atocha-station-door-Spain-made-for-You

 

7. Bezoek een van de voetbalstadions in Madrid

Madrid heeft twee grote voetbalclubs: Real Madrid en Atlético Madrid. Beiden hebben hun eigen stadion: het Bernabeu stadion van Real Madrid of het Vicente Calderón stadion van Atlético Madrid. En beide stadions zijn te bezichtigen! Ben jij of is je kind voetbalfan, dan kan een rondleiding door één van de stadions in Madrid natuurlijk niet missen op het programma! Met een MadridCard op zak, is de rondleiding door beide stadions gratis. Metro Bernabeu stadion: Estación Santiago Bernabéu (Lijn 10) Metro Vicente Calderón stadion: Marqués de Vadillo / Puerta de Toledo.

Bernabéu stadion

Bernabéu stadion

 

8. Kindvriendelijke musea in Madrid

Musea zijn niet alleen leuk voor volwassenen. Ook voor kinderen kunnen musea leuk zijn. Hier een kort overzicht van musea die de moeite waard zijn voor kinderen:

 • Casa museo del ratón Pérez in calle Arenal – op een paar minuten lopen vanaf Plaza Puerta del Sol ligt het museum huis van muisje Pérez. Komt in Nederland de tandenfee de melktanden van kinderen ophalen, in Spanje doet dit muisje Pérez. (Metro: Sol)
 • Museo ferrocarril – het spoorwegmuseum is een geweldig museum voor kinderen die houden van treinen. Vele oude treinen zijn hier te zien. Metro: Delicias
 • Museo naval – houden jouw kinderen van boten? Ga dan naar het scheepvaartmuseum. De toegang is gratis, dus je hebt niets te verliezen. Metro: Banco de España
 • Museo del Aire – een aanrader voor liefhebbertjes van vliegtuigen. Een gratis museum, met miniatuur en echte modellen van vliegtuigen. Metro: Cuatro Vientos
 • Andén Cero – oftewel Spoor 0; hier kun je zien hoe een metrostation er uit zag in de jaren 1960. Vroeger was dit het Chamberri metro station. Gratis toegang. Metro: Bilbao
 • Museo de Cera – in het wassenbeeldenmuseum van Madrid zijn historische figuren en Spaanse beroemdheden te zien. Verder is er een Horror trein, een virtuele realiteit simulator and een Multivision show, die de geschiedenis van Spanje op een originele manier weergeeft. Houders van een MadridCard hebben gratis toegang. Metro: Colón
 • Museo de ciencias naturales – de dinosaurussen die te zien zijn in het museum van natuurwetenschappen van Madrid spreken natuurlijk tot de verbeelding van ieder kind… Metro: Gregorio Marañon
 • Madrid Planetarium – vindt jouw kind gastronomie interessant? Ga dan naar Madrid´s planetarium. Metro: Arganzuela Planetario)

9. Stoom afblazen in Madrid

Willen jullie na een dag struinen door Madrid even stoom afblazen?  Ga dan:

10. Ander vermaak in Madrid voor gezinnen met kinderen

 • Madrid´s pretpark in Casa del Campo – het pretpark is oa. te bereiken via bovengenoemde Teleférico. In de zomermaanden (mei tot half september) is het park bijna dagelijks open. Er is een apart deel de allerkleinste gasten. En verder zijn er bars, restauranten en allerlei optredens, die een dag vermaak in het pretpark garanderen. Houders van een Madrid Card voor 72 uur hebben gratis toegang.
 • Madrid Zoo Aquarium in Casa del Campo – een prachtige dierentuin met meer dan 3000 dieren, een aquarium en een dolfijnshow. De dierentuin is per auto en per metro (halte Casa de Campo) te bereiken. Ga je met de auto, zorg dan dat je er op tijd bent om nog een parkeerplaats te krijgen. Gratis toegang met de Madrid Card. Koop je kaartje online en skip de wachtrij.
 • Imax Madrid– een 3D bioscoop. Weliswaar in het Spaans, maar de effecten zijn ook voor niet-spaanssprekenden indrukwekkend. Kijk voor openingstijden en filmaanbod op de website van IMAX Madrid. Ook hier hebben houders van een Madrid Card weer gratis toegang.
 • Verder buiten Madrid liggen nog twee verschillende waterparken, een Warner Bros Pretpark en Faunia.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *