Ontdek Castillië en León

In het hart van Spanje ligt de Autonome Gemeenschap Castillië en León. Een stukje Spanje dat rijk gevuld is met historische schatten als Ávila en Segovia, prachtige natuurparken -bijvoorbeeld Parque Natural del Río Lobos en Parque Natural Hoces del Río Duratón – en de Ribera del Duero wijnroute.

Eén keer per jaar wordt in de Spaanse stad Valladolid de toerisme beurs INTUR gehouden. Een toeristische beurs waarbij de binnenlanden van Spanje gepromoot worden. In het kader van deze beurs heb ik deelgenomen aan een vierdaagse reis naar Castillië en Léon. Vier dagen zijn veel te kort om alle parels van Castillië en León te kunnen zien, maar enkelen heb ik wel gezien: Segovia, Valladolid, Peñafiel en Salamanca.

Segovia

Segovia is de eerste parel die we hebben bezocht. Het is de hoofdstad van de provincie Segovia en ligt hooggelegen op een bergtop, met uitzicht op de Sierra de Guadarrama. In 1985 is het door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het is een ontzettend oude plaats, waarvan het aquaduct zelfs nog dateert uit de Romeinse tijd. In Segovia is een prachtige mix van Moorse, Chiristelijke en Joodse invloeden te zien, oa. het Alcazar, de kathedraal en de voormalige jodenwijk.

Spain made for You - Kathedraal Segovia

Uitzicht op de Kathedraal van Segovia (Castillië en León, Spanje)

Restaurant Meson de Candido

Voordat we Segovia verkennen, genieten we eerst van een heerlijke traditionele lunch in Restaurant Meson de Candido, een familierestaurant aan de voet van het Romeinse Aquaduct, dat gevestigd is in twee gebouwen in Castilliaanse stijl. Prachtig van buiten, net zo mooi en stijlvol van binnen en het eten is om je vingers bij af te likken. Voor wie van vlees houdt, is het speenvarken (cochinillo) een aanrader. Aan dessertliefhebbers beveel ik de warme tarta de ponche segoviano aan, een luchtige zoete taart met een laagje marsepijn en kaneel er bovenop, geserveerd met vanille ijs.

Restaurant Meson de Candido

Restaurant Meson de Candido

Hoogtepunten Segovia

 • Romeins aquaduct – stammend uit het einde van de 1ste eeuw
 • Alcazar – aanvankelijk een fort, later omgebouwd tot kasteel en koninklijk paleis
 • Kahtedraal – de laatste gothische kathedraal van Spanje, ingewijd begin 17de eeuw
 • Oude binnenstad
 • Speciale Segoviaanse bouwstijl, genaamd esgrafiado – nog steeds worden veel gebouwen in Segovia op een bepaalde manier gepleisterd

Valladolid

Valladolid – hoofdstad van de provincie Valladolid- ligt in het midden van de Autonome Gemeenschap Castillië en León en vormt daarmee een goede basis om van hieruit Castillië en León te verkennen. Valladolid ligt in het Ribera del Duera wijngebied en is vroeger een belangrijke politieke plaats geweest. Begin 17e eeuw hebben de Koninklijke familie en het Hof er een aantal jaren gewoond. In die tijd had Valladolid meer dan 200 paleizen. Wist je dat Felipe II in Valladolid geboren is en dat Columbus er gestorven is?

Spain made for You - Plaza Mayor Valladolid

Plaza Mayor in Valladolid (Castillië en León, Spanje)

Restaurant la Parilla de San Lorenzo

Tijdens ons verblijf in Valladolid hebben we op 2 fantastische plekken gegeten. De eerste plek is Restaurant la Parilla de San Lorenzo. Dit restaurant heeft als slogan El arte del gusto, oftewel de kunst van de smaak. De gerechten die er geserveerd worden, smaken niet alleen heerlijk, ze zien er ook fantastisch uit. Niet alleen het eten is een kunstwerk, ook het interieur. De eigenaar van het restaurant is een kunstverzamelaar en heeft het restaurant gedecoreerd met onder meer prachtige religieuze schilderijen.

Spain made for You - restaurant La Parilla de San Lorenzo

Restaurant La Parilla de San Lorenzo

Vinoteca Señorita Malauva

De tweede bijzondere plek waar we gegeten hebben, is Vinoteca Señorita Malauva. Vinoteca Señorita Malauva is een combinatie van een bar, proeverij en winkel: Je kunt er onbekende wijnen van kleine wijnhuizen uit de Ribera del Duero streek drinken. Bij iedere wijn die je proeft wordt vooraf een korte uitleg gegeven. En bij de wijn worden tapas geserveerd gemaakt van lokale producten. Tegelijkertijd is Vinoteca Señorita Malauva een winkel, omdat je alles wat je er eet en drinkt en alle producten die je er ziet, eveneens kunt kopen.
Spain made for You - Vinoteca Señorita Malauva

Hoogtepunten Valladolid

 • Plaza Mayor- de eerste plaza mayor in Spanje, daterend uit de 15de eeuw
 • Oude binnenstad
 • Wijn proeven uit het Ribera del Duero wijngebied

Peñafiel

Peñafiel staat in de wijde omgeving bekend om zijn wijn. In Peñafiel is namelijk het eerste wijnhuis van het Ribera del Duero gebied gevestigd: Protos (griekse naam voor “eerste”), daterend uit 1927. En in het kasteel van Peñafiel is een wijnmuseum gevestigd. Ik was dan ook erg benieuwd naar beide plekken. Het wijnhuis is interessant, de Protos wijn lekker en het wijnmuseum mooi. Maar waar ik echt van verrast ben in Peñafiel, is de “Plaza de Cotos”, oftewel het stiervechtersplein.

Spain made for You - Plaza de Cotos Peñafiel

Plaza de Cotos – het dierenvechtersplein in Peñafiel (Castillië en León, Spanje)

Plaza de Cotos

De “Plaza de cotos” is het stiervechtersplein in Peñafiel. Normaalgesproken is een stiervechtersplein rond. Maar in Peñafiel is het plein vierkant, net als het stiervechtersplein van Chinchón. Als er stierengevechten zijn, wordt er een ring op het plein geplaatst. Er rennen dan 2 stieren tegelijkertijd rond: één stier aan de binnenkant van de ring en één stier aan de buitenkant ervan. De huizen die rondom het plein liggen, zijn zomer- en vakantiehuizen. En worden vooral gebruikt om de stierengevechten te kunnen zien in augustus. Heb je een huis aan de plaza de cotos, dan scoor je hoog in Peñafiel!

Hoogtepunten Peñafiel

Salamanca

Spain made for You - kathedraal Segovia

Prachtig verlichte kathedraal in Segovia (Castillië en León, Spanje)

De laatste parel in Castillië en León die we bezoeken, is Salamanca. Salamanca was de eerste universiteitsstad van Spanje. Hier is al zijn faam aan te danken. En nog steeds is het bekend als universiteitsstad: zowel voor Spanjaarden als voor buitenlanders die Spaans in Spanje willen leren. Ook ik heb jaren geleden in Salamanca Spaans gestudeerd. Ik heb dus erg uitgekeken naar het weerzien met deze indrukwekkende stad.

We komen in Salamanca aan als het donker begint te worden en zien Salamanca dus “by night”. Wat een schitterende oude binnenstad heeft Salamanca en wat is die binnenstad ´s avonds prachtig verlicht! Als in een droom lopen we rond langs de universiteit, kathedraal, het schelpenhuis en meer, om te eindigen op de Plaza Mayor. Ga je naar Salamanca, vergeet dan niet om de binnenstad ´s avonds te zien, als alle gebouwen goudkleurig oplichten door de schijnwerpers.

Kathedraal van Salamanca

De kathedraal in Salamanca bestaat uit twee kathedralen: een oude en een nieuwe. De oude kathedraal deed vroeger niet alleen dienst als kerk, maar ook als fort, gevangenis en school. Toen men de oude kathedraal wilde afbreken om er een nieuwe te bouwen, kwam er zo een groot protest, dat men besloot de oude kathedraal te laten staan. Maar goed ook, want het duurde 220 jaar voordat de nieuwe kathedraal voltooid was. De nieuwe en oude kathedraal zijn tegenwoordig prachtig met elkaar verweven en zien er uit als één grote kathedraal.

Hoogtepunten Salamanca

 • Oude binnenstad
 • Universiteitsdeur
 • Kathedraal
 • Plaza Mayor – typische castiliaanse architectuur, met rondom overdekte gallerij als bescherming tegen zon en regen

Comments are closed.