Fietsen over de Golden Gate brug

Wat is er mooier dan om op een oer-Hollandse manier in San Francisco alle hoogtepunten van de stad te zien? Contributor Richard is sowieso geen type die graag in een touringcar of hop-on hop-off bus stapt, dus de fiets leek hem een ideale manier om een groot deel van de stad te zien.

Fietsen

We hadden onze tickets geboekt via Baja Bikes. Baja Bikes in één van de grootste aanbieders van fietstours, die opereert in bijna alle grote steden van Europa. Sinds een aantal jaar biedt Baja Bikes ook in Amerika fietstours aan. Over mijn fietstour in New York kan je hier meer terug lezen, maar minder bekend is dat je ook heel goed in San Francisco kan fietsen.

ZIE OOK: If you are going to San Francisco

De stad is zeker heuvelachtig, maar dit is geen belemmering. Grote delen van de stad en zeker de het Golden Gate Park en de delen rondom de Golden Gate Bridge zijn goed te doen. De tour startte vlakbij pier 39, een bekende toeristische plek. We moesten ons melden bij Blazzing Saddles, die de tour namens Baja Bikes uitvoerde. Sandy was onze guide voor die middag. Het was een wat oudere dame – ik schat haar begin zestig – maar erg gezond en erg Amerikaans. Ze legde mij uit dat ze dit deed om nog wat bij te verdienen op haar oude dag, maar boven alles: ”because I love cycling and I love talking to people”. San Francisco heeft een bepaalde sfeer over zich waarin je merkt dat er nog een bepaalde hippie gedachte rondhangt. Ik denk dat Sandy hier in ‘the summer of love’ ook al rond liep.

Fietsen

De groep was redelijk groot, waardoor we vaak op mensen moesten wachten. Bereidt je daarom als Nederlander wel voor: veel mensen fietsen voor het eerst, waardoor je niet op je normale tempo kan fietsen in een tour. Dit is niet erg, want je stopt op veel plekken en krijgt daarmee veel extra informatie. Bovendien is het leuk om met mensen uit je groep te praten tijdens het fietsen en met Amerikanen kan je altijd makkelijk een gesprek beginnen (”Hi, where are you from? = altijd goed”).

Fietsen

 

Download hier de officiële brochure over de USA

In samenwerking met Visit the USA, het officiële verkeersbureau van Amerika, bieden wij je een inspirerende interactieve brochure over de USA aan. Download hem nu gratis voor je desktop, tablet en mobiel.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

We moesten nog een flink deel klimmen om tot aan de poort van de Golden Gate Bridge te komen. Gelukkig komt de fiets met minimaal twaalf versnellingen, zodat je ook met steile heuvels gewoon kan doortrappen. Vervolgens gingen we in een lint van fietsen de brug over. De Golden Gate Bridge is gebouwd in de jaren dertig van de vorig eeuw. De brug is 2737 meter lang en 227 meter hoog bij de torens.

De burg werd op 27 mei 1937 opgeleverd en was destijds de langste hangende brug ter wereld. Ook bizar om te weten is dat er tijdens de bouw 11 bouwvakkers om het leven zijn gekomen. In het begin van de bouw waren er geen veiligheidsnetten aanwezig, waardoor een val vaak direct dodelijk was. Na verloop van tijd werd er een net gespannen. Dit heeft in ieder geval zo’n 19 bouwvakkers het leven gered.

Fietsen

Een ander triviaal weetje: de brug is geverfd in de kleur ‘international orange’. Deze kleur is gekozen omdat deze goed te zien is in de mist, iets wat vaak gebeurd in de baai van San Francisco. Daarnaast is er een team van schilders continu bezig om de brug te schilderen. Ze gaan in één jaar tijd onder een rijbaan van de ene kant naar de andere en weer terug. Op het moment dat dan alles geschilderd is, begint het weer van voor af aan. Het zee klimaat tast namelijk vrij snel de verf aan. Nog een laatste trivia, die tevens luguber is en wat je denk ik niet leest in de Lonely Planet: het is één van de meest populaire plekken in Amerika om zelfmoord te plegen.

 

 

Sandy praatte ons in ieder geval over van alles en nog wat bij. Ondertussen genoten we van het uitzicht. Je ziet de stad weer in de verte liggen en aan de overkant van de brug begint Marin County waar ook Sausalito ligt, onze finish voor vandaag. Vanaf de top van de brug ging het inmiddels weer naar beneden. Wel zo fijn, want we zitten inmiddels al een aantal uren op fiets. Sausalito is een rustig vissersplaatsje dat van oudsher een vluchtoord was voor artiesten, muzikanten en kunstenaars, maar dat inmiddels door het toerisme is ontdekt. Elke fietstour over de Golden Gate Bridge eindigt in Sausalito om vervolgens met de ferry terug te gaan naar pier 39.

 

 

Er stonden echter zoveel mensen met een fiets op de Ferry te wachten dat het we besloten om daar afscheid te nemen van te tour. Na ons welverdiende drankje in een barretje, gingen we met de fiets weer terug over de Golden Gate Bridge. Het begin was even zwaar, maar op het moment dat je de top weer hebt bereikt is het alleen nog maar ‘down hill’. Bovendien vonden we dat we als Nederlanders nog wel een stukje verder konden fietsen. We waren nog niet moe. Zo gingen we dus weer de brug op om vervolgens een uur later neer te ploffen op een terras in de buurt van pier 39. Dat drankje hadden we inmiddels wel verdiend! Ik adviseer overigens wel dat mensen die niet sportief zijn, om met de ferry mee te gaan. Ken je eigen grenzen.

Ben je ook geïnteresseerd om een fietstour de doen als je in San Francisco bent? Kijk doen op de site van Baja Bikes om een tour te boeken. De tour wordt ter plaatse uitgevoerd door Blazzing Saddles. 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *