New York ontdek je op de fiets!

Wat is ons favoriete vervoersmiddel in Nederland? Precies. De fiets! En die fiets leent zich ook goed om in het buitenland een stad te ontdekken. Op het einde van onze Amerikareis waren we aangekomen in New York en we wilden heel graag een fietstour doen. Je ziet veel meer van de stad dan lopend of via de subway, het is ook nog een gezond en in ons geval hadden we ook nog eens een Nederlandse gids die ons al fietsend allerlei informatie gaf over wat we onderweg allemaal tegen kwamen.

New York Fietstour

We hadden onze tour geboekt via Baja Bikes. Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die inmiddels in bijna alle grote steden in Europa een tour aanbiedt. Sinds enkele jaren zijn ze ook in Amerika actief in steden zoals New York, Chicago, Los Angeles en San Francisco. Over de fietstour in San Francisco kan je hier (link toevoegen) meer lezen.

New York is natuurlijk een populaire bestemming voor citytrips. Je vliegt er in met een rechtstreekse vlucht binnen acht uur naartoe. Bovendien is het een stad die je minsten één keer in je leven gezien moet hebben. Voor de fietstour hadden we de keuze uit twee tours met een gids: een tour door Central Park en een tour door Manhattan en Brooklyn. Wij kozen voor de laatste optie en melden ons om op donderdag om 14 uur bij het kantoor van Orange Bikes in Brooklyn.

Ferry, die vandaag onze tourguide zou zijn verwelkomde ons en gaf aan dat ik nog wel even tijd had om een broodje te eten. Doordat we een verkeerde metrolijn hadden gepakt, hadden we een flink stuk moeten lopen en geen tijd gehad om een broodje te kopen. Daarom alvast de tip: neem de goede metro richting Brooklyn om bij 473 President Street uit te komen.

 

ZIE OOK: De New York City insider guide

 

We konden gelukkig nog even snel een broodje scoren bij de winkel op de hoek. Bepakt en bezakt kwam ik terug en kon de tour echt beginnen.

De route leidde ons eerst door allerlei mooie wijken van Brooklyn, waaronder Red Hook, een wijk die enkele jaren geleden enorm getroffen is door de orkaan Sandy, maar waar je nu allemaal bedrijvigheid ziet. Vanaf de pier hebben we een mooi uitzicht op de New York Bay en op het Vrijheidsbeeld. We vervolgen onze route via de Brooklyn Heights, vol indrukwekkende panden en komen vervolgens terecht in DUMBO. Het gebied tussen de Brooklyn bridge en de Manhattan Bridge wordt liefkozend zo genoemd en is een afkorting voor Down Under Manhattan & Brooklyn Bridge Area. Het geluid van de metros die over de stalen Manhattan brug denderen is namelijk zo groot, dan praten met elkaar bijna onmogelijk is. Toch wonen hier veel mensen en is het zelfs een hippe buurt waar veel geld wordt neergelegd voor een appartement. En dan te bedenken dat elke vijf minuten er een metro langs dendert.

New York Fietstour

Brooklyn is steeds populairder bij toeristen, maar ook bij inwoners. Je ziet in de wijken Williamsburg bijvoorbeeld steeds meer hippe koffietenten komen. En zoals onze gids Ferry het mooi verwoordde:

Als er een koffietent en een yogaclub zit, weet je dat de huizenprijzen er zullen stijgen

Vanaf daar steken we de Manhattan brug over. Het uitzicht is geweldig, hoewel het tijdens onze tour best bewolkt is. Er wordt al dagen regen voorspeld, omdat er een depressie in de buurt hangt, maar gelukkig blijft het nog droog. Aan de andere kant van de brug duiken we direct China Town in. Het is geweldig om te zien hoe deze wijk op zichzelf staat. We stoppen bij een lokale markt, waar veel Chinezen samen komen om te zingen en om spelletjes te spelen (lees: gokken). Na China Town duiken we Little Italiy in en daarna zijn we alweer aanbeland bij de City Hall. Hier stoppen we even en Ferry vertelt ons weer veel over wat we allemaal zien.

Vanaf daar gaan we weer terug naar Brooklyn, maar nu uiteraard over de Brooklyn Bridge. Ook dit is weer een geweldige belevenis en de uitzichten op de stad zijn wederom geweldig. Rond 17 uur komen we weer aan bij ons beginpunt, het kantoor van Orange Bikes waar we onze fietsen mogen inleveren. Moe, maar voldaan zoeken we vanaf daar een kroeg op om een biertje te drinken en na te praten over deze mooie tour.

Samenvattend

Er zijn verschillende mogelijkheden qua tours. Zoals ik al zei kan je ook voor de Central Park tour gaan, maar de Brooklyn tour die wij hebben gedaan is zeker de moeite waard. De tour duurt ongeveer drie uur en start elke dinsdag en donderdag om 14 uur. Als je via Baja Bikes boekt zal je hier in ieder geval een Nederlands sprekende tourguide aantreffen. Onze tourguide Ferry was geweldig. Met passie en overtuiging maakte hij ons enthousiast en kon hij veel vertellen over de stad, waar hij zelf een aantal jaren geleden verliefd op was geworden.

 

 

Nrew York fietstour 2

Brooklyn Bridge

Fiets

DUMBO

Holland Bikes

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *