Alentejo, het geheim van Portugal

Afgelopen september was Contributor Ivonne in Portugal en ontdekte de regio Alentejo. Een nog ondergewaardeerd stukje van het land waar veel meer te zien en te beleven is dan je in eerste instantie zou denken. Ze is verliefd geworden op dit stukje wereld en laat je graag zien wat er zo bijzonder is aan Alentejo.
Alentejo, het geheim van Portugal

Op een oppervlakte die een derde deel van het land beslaat woont slechts 5 % van het totaal aantal inwoners van Portugal en dat merk je aan alles. De vele rechte wegen stammen nog uit de Romeinse tijd en in de dorpjes kom je nog amper andere toeristen tegen. Glooiende heuvels bedekt met wijngaarden, kurkeiken en olijfbomen tekenen het landschap. Al van ver hoor je het klingelen van de bellen van de vele schapen en koeien in de weides. In het voorjaar is het land vol met rood, geel en wit als alle voorjaarsbloemen in volle bloei staan, in het najaar kleuren de bladeren van de wijngaarden rood en is het tijd om te oogsten. Alentejo is perfect om te wandelen en fietsen en om te proeven van de vele wijnen en het lekkere eten. Jarenlang was er leegloop in het gebied maar de laatste jaren trekken jongeren weer naar Alentejo, op zoek naar de rust van het platteland. Heb ik je al enthousiast gemaakt en wil je nog wat meer weten?

Kleine dorpjes

Als je in Alentejo bent moet je zeker een paar van de dorpjes bezoeken. De huizen zijn beschilderd met witte kalk en hebben blauwe,gele of rode kleuraccenten afhankelijk van waar je bent. De dorpjes zijn rustig en kennen veel hoogteverschil wat een spectaculaire derde dimensie geeft aan het straatbeeld.

 

ZIE OOK: Slaap en hike langs de kust en binnenlanden van de Portugese regio Alentejo

 

Mijn absolute favoriet is Marvão, gelegen op een rotsplateau en één van de hoogste plekken in de streek. Vanaf de stadsmuren heb je een geweldig uitzicht, zelfs tot aan Spanje, en tussen de stadsmuren vind je kronkelige straatjes, schattige huisjes, rotstuintjes en zelfs een kasteel. Ik ben gek op de middeleeuwse dorpjes in Toscane en de Provence. Marvão is zeker net zo mooi maar dan zonder die massa’s toeristen!
Marvão5

Castelo de Vide is ook zo’n pareltje met de kronkelige straatjes, oude huisjes en zowel Joodse als Moorse invloeden. Het is hier nog een tikje rustiger en je proeft echt de sfeer van het Portugese leven.
Alentejo, het geheim van Portugal1

Eztremoz staat bekend als de marmeren stad en er is zoveel van dat zelfs drempels, muren en straatstenen van marmer gemaakt zijn. Hoog boven de stad kijk je in de toren van het kasteel van de Pousada de Estremoz over het omringende landschap uit. Het leukst is het om Estremoz op zaterdag te bezoeken wanneer er de grootste markt uit de regio plaatsvindt. Van heinde en verre komen de boeren om hun streekproducten aan de man te brengen. Je vind er echt alles, van verse olijfolie, groentes uit eigen tuin tot antiek en zelfs vee.

 

 

Évora’s centrum staat op de werldergoedlijst van Unesco en dit is tevens het drukbezochtste stadje. Wie wat kleine winkeltjes wil bezoeken en leuke souvenirs kopen is hier op het juiste adres. Het meest indrukwekkend is de Capela dos Ossos, ofwel de Chapel of Bones, waar muren, plafonds en wanden bedekt zijn met beenderen en schedels van ruim 5000 personen. Net naast de kapel ligt een klein park waar je even lekker kunt wandelen of je strijkt neer met een drankje en hapje op één van de vele terrasjes.

Actief bezig zijn

Alentejo leent zich uitstekend voor actief bezig zijn. Je kunt lange wandelingen maken zonder iemand tegen te komen, paardrijden en picknicken en je in het aquatoerisme te storten. Vervelen hoef je je zeker niet.

Het Serra de São Mamede National Park is perfect per fiets of wandelend te verkennen. In het landschap vind je bergen, kleine dorpjes, loofbossen in het noorden en naaldbossen en cultuurland met verspreid staande kurkeiken in het zuiden. Het park herbergt ook diverse bijzondere vogelsoorten als de bijeneter, zwarte ooievaar en meerdere soorten gieren  en zoogdieren als edelherten, wilde zwijnen, vossen, otters en genetkatten. Echt vrij wandelen is men hier niet gewend. Veel van de landerijen zijn afgesloten met hekken om het vee tegen te houden maar er blijven genoeg paden over om je helemaal uit te leven.

glamping15

Eten en drinken.

Het zal je niet verbazen dat in zo’n landelijke regio veel natuurproducten worden gebruikt, men leeft echt van het land. De wijnen van de regio zijn heerlijk, de groente is vers van het land, eieren komen vers uit het hok, bij iedere maaltijd krijg je steevast de heerlijkste olijfolie en brood en de toetjes en het gebak zijn mierzoet. In de kleine lokale tentjes is de koffie sterk en smakelijk.

cabecasdoregulengo

Slapen.

De overnachtingsmogelijkheden zijn gevarieerd. Van campings tot B&B’s, guesthouses en hotels, allemaal zijn ze even bijzonder. Heel bijzonder zijn de Pousadas de Portugal, een keten van historische gebouwen als kloosters en kastelen die omgebouwd zijn tot luxe hotels. Prachtig om te slapen maar je moet wel een paar centen meenemen voor een nachtje!
Alentejo, het geheim van Portugal2

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Alentejo?

Van eind juni tot half september kan het erg heet zijn in de regio. Liefhebbers van strakblauwe luchten en warmte komen dan goed aan hun trekken. In het voorjaar zijn de temperaturen heerlijk; alles wordt groen en staat er volop water in de rivieren. Dit is een geweldige tijd om er op uit te trekken en actief bezig te zijn. In de herfst kun je jezelf koesteren in het heerlijke najaarszonnetje en staan de boomgaarden vol vruchten. In de winter zijn de temperaturen beter dan in Nederland maar het kan wel veel regenen.

En, heb ik je al enthousiast gemaakt om deze bijzondere streek zelf een keer te gaan ontdekken?

 

cabecasdoregulengo

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *