Slaap en hike langs de kust en binnenlanden van de Portugese regio Alentejo

Wie van wandelen en mooie natuur houdt, kan zijn hart ophalen in het zuidwesten van de Portugese regio Alentejo. Via de organisatie Rota Vicentina kun je op de gelijknamige trail in totaal 350 kilometer op twee routes te voet afleggen. Verken historische plattelandsdorpjes terwijl je de glooiende heuvels en kurkbomen trotseert of passeer de vissers en rustige stranden langs de Costa Vicentina van Alentejo.

portugal-alentejo

Twee routes: door historie en over rotsen

Wandel terug in de tijd op de Historical Way. De route brengt je langs historische plattelandsdorpjes, valleien, kurkboombossen, rivieren en glooiende heuvels. De afstand bedraagt 230 kilometer en kan in twaalf delen van maximaal 25 kilometer gelopen worden. Je kunt deze route zowel te voet als per mountainbike afleggen. De historische Fishermen’s Trail wordt voornamelijk gebruikt door lokalen om bij rustige strandjes en goede vissersplekken uit te komen. Het pad gaat over rotsen, kliffen en zandpaden, met altijd een wijds uitzicht over de Atlantische Oceaan. De 120 kilometer lange route loopt van Santiago do Cacém tot St. Vincent in de Algarve(Portugal) en is opgedeeld in negen trajecten. Deze route kan alleen per voet afgelegd worden.

Veilig en goed aangegeven

Beide routes bestaan uit verschillende wandeltrajecten, variërend van 15 tot 25 kilometer per sectie. Elk onderdeel begint op een centrale locatie in een stadje of dorp, naast het Rota Vicentina-informatiebord. Vanaf daar volg je de markeringen of pijlen die je naar het eindpunt van het desbetreffende traject brengen. Via de website van Rota Vicentina kun je gratis GPS tracks of PDF-bestanden van de route downloaden en met de interactieve kaart stippel je je complete reis uit. Je kunt de wandelingen zowel individueel als onder begeleiding uitvoeren. Daarnaast kun je gebruik maken van een taxiservice die onder meer je bagage van de ene slaapplek naar de andere brengt en je op elk moment op elke plek kan ophalen. Een enkele reis van accommodatie naar accommodatie kan vanaf €13,- per rit. De beste reistijd is van september t/m juni.
 

 

De Rota Vicentina vanaf het water

Niet alleen te voet, maar ook per boot of kajak verken je de natuurrijke Rota Vicentina. Zo maak je met de boot een birdwatching-tocht over de Mira rivier of ga je een middagje sportvissen met een ervaren instructeur. Ook kun je er je energie kwijt in sportieve wateractiviteiten als kajakken en kanoën.

Slapen en eten bij de locals

De organisatie Rota Vicentina werkt samen met Casas Brancas, een netwerk dat lokale accommodatie-aanbieders en restaurants verbindt om duurzaam toerisme in de regio Alentejo in Portugal te bevorderen. Zo kun je tijdens het wandelen van de Rota Vicentina dineren bij lokale restaurants en verblijven in lokale accommodaties. Overnachten kan vanaf €45,- per kamer en €15,- in een slaapzaal per nacht inclusief ontbijt.

Comments are closed.