De hoogtepunten van Vietnam

Vietnam, een land met een bewogen geschiedenis en een rijke cultuur. Een land dat je verrast en af en toe ontroerd. Kimber ontdekt en deelt de hoogtepunten
rijstveld-sapa-vietnam

Qua oppervlakte is Vietnam ongeveer net zo groot als Italië, wat wel aangeeft dat je niet alles zomaar even gezien hebt. Je hebt minimaal een week of vier nodig om de belangrijkste hoogtepunten te zien en dan nog kom je tijd te kort. Welke hoogtepunten dit zijn? Dat lees je hieronder.

Hanoi

Hanoi is werkelijk een unieke stad. De Fransen hebben hier vanaf het midden vand e 19e eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog gezeten en dat is aan alles te zien. De huizen hebben krakteristieke, Franse gevels, op straat verkoopt men belegde stokbroodjes en als je een oude Vietnamees treft is de kans groot dat deze nog een flink woordje Frans spreekt. Hierdoor is Hanoi het best te omschrijven als een sfeervolle, traditioneel Aziatische stad met flink wat Franse invloeden. Een stad als deze kom je nergens anders op de wereld tegen en daarom is het een echte must see tijdens een bezoek aan Vietnam.

hanoi_straatbeeld

Halong Bay

Wie kent deze wereldberoemde baai niet? Sinds 1994 staat Halong Bay op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet zonder reden. Zo ver als het oog reikt, rijzen karstrotsen op uit het blauwe-groene water. Een groot deel van de baai is gereserveerd voor luxere junks (zo heten de boten in Halong Bay) en het is dan ook een aanrader om iets meer te betalen voor je tour. Hierdoor vertoef je op een prachtige boot waar het je aan niets ontbreekt én je ontwijkt de drukte van dag- en partyboten in het andere deel van de baai. Daarnaast schijnen de goedkopere boten je vaak nog voor alles te laten betalen zodra je op open water bent. Bij een duurdere boot, zoals de Treasure Junk, loop je dit risico niet.

 

ZIE OOK: De meest authentieke Aziatische drankjes

 

halong-bay-vietnam

Trekking in Sapa

Over Sapa zijn de meningen verdeeld. Veel mensen vinden het te toeristisch geworden en vinden daarom dat je dit gebied moet mijden. Sapa is inderdaad druk, maar als je de juiste touroperators uitkiest staat je als nog een geweldige trekking door een prachtig gebied te wachten. Een betrouwbare en professionele organisatie is bijvoorbeeld Sapa Sisters. Dit bedrijf wordt volledig gerund door lokale vrouwen. Je gids komt hier ook vandaan en dus leer je werkelijk alles wat er over dit gebied te leren valt. Probeer het wel zo te plannen dat je naar Sapa gaat als de rijstvelden groen zijn. Tussen juni en midden september staan de velden er op hun mooist bij. In september en oktober wordt er geoogst dus dat is ook zeker bijzonder om te zien.

sapa-sisters-vietnam

Fietsen in Ninh Binh

We blijven nog even in Noord-Vietnam. Ninh Binh is een regio zo’n 4 uur reizen onder Hanoi. Veel toeristen slaan dit gebied over en reizen rechtstreeks door naar Hué. Eeuwig zonde, aangzien Ninh Binh één van de mooiste stukken van Vietnam is.

 

 

Het dorp zelf heeft weinig te bieden, de omliggende regio des te meer. In vervlogen tijden was Ninh Binh de keizerlijke hoofdstad van Vietnam en dat is nog overal te zien. Huur een fiets en ontdek oude citadels, tempels en pagodes. Deze bezienswaardigheden liggen tussen prachtige karstrotsen en weelderige rijstvelden. Het is werkelijk een geweldig leuke ervaring om hier een dag of twee rond te fietsen. Tip: verblijf in hotel Xan Hoa. De eigenaar neemt je graag mee op een tour door de binnenlanden!

ninh-binh-vietnam

Flaneren in Danang

Danang is een verhaal apart. Weinig toeristen bezoeken deze stad omdat ze geen echte hoogtepunten of bezienswaardigheden te bieden heeft. Dat is dan ook juist de reden waarom dat Danang een bezoekje waard is. Het is een gewone, grote Vietnamese stad waar het leuk is om een dag rond te wandelen en iets van het gewone stadsleven mee te krijgen. Ga in de avond richting het water: dit is de place to be. Overal staan eetkramen, jonge Vietnamezen flaneren verlegen over de boulevard en hier en daar zitten groepjes mensen te zingen en muziek te maken. Heerlijk om mee te maken. Bereid je wel voor: je bent hier als westerling best een bezienswaardigheid dus de kans is groot dat je af en toe gevraagd wordt om op de foto te gaan.

brug_danang

Een terrasje pakken in Ho Chi Minh City

Je houdt er van of je hebt er niets mee, dat is de standaard uitspraak over HCMC. Het is een wat gezichtsloze stad waar het echte Aziatische gevoel het veld heeft moeten ruimen voor westerse invloeden. In het centrum vind je veel hoge flatgebouwen, luxe winkelcentra en ketens als Starbucks of California Gym. HCMC heeft veel bezienswaardigheden, maar eigenlijk is het het leukst om ’s avonds op het terras op Pham Ngu Lao Street te gaan zitten. Een drankje kost hier nog geen 40 cent en je kijkt er de hele avond je ogen uit: Vietnamese dames zoals je ze niet eerder zag (klaar om naar de club te gaan), straatverkopers die de gekste dingen proberen te slijten en etenswaar waarvan niet helemaal duidelijk is wat het precies is passeren de revue. Daarnaast spelen horecaeigenaren en de politie een niet aflatend kat en muis spel, waarbij uitbaters hun terras half op de weg plaatsen en deze weer opruimen zodra de politie in zicht komt. Hierdoor sta je gemiddeld elk half uur ineens met je drankje op straat, aangezien de stoel letterlijk onder je vandaan getrokken is in de haast om alles op te ruimen. Bizar, maar hilarisch om een avondje mee te maken.

ho_chi_minh_city

Vietnam is een ontzettend veelzijdig land met enorm veel bezienswaardigheden. Het noorden is een stuk Aziatischer dan het zuiden en daarom is het aan te raden om hier meer tijd door te brengen dan in het westerse zuiden.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *