De meest authentieke Aziatische drankjes

De Aziatische keuken is een aantal jaar geleden overgewaaid naar het Westen en nog steeds razend populair. In het Nederlandse straatbeeld duiken steeds meer wok- en sushi restaurants, fingerfood en Aziatische cocktailbars op. Daarbij zijn de gebruikte oosterse kruiden en vruchten in de drankjes niet alleen smaakvol, maar ook erg gezond. Thee is natuurlijk het beste voorbeeld. 333TRAVEL, Azië specialist, ging op zoek naar de populairste Asian drinks.

Arak on the rocks

De nationale volksdrank van Sri Lanka en het zuidelijke deel van India is arak, wat letterlijk ‘sterke drank’ betekent. De basis van arak bestaat uit het sap van kokosnoten, dat tot een licht alcoholische drank gist, die vervolgens in houten vaten gedistilleerd wordt. Zo ontstaat een sterke drank, waarvan de smaak ligt tussen die van whisky en rum. Arak wordt vaak ‘on the rocks’ gedronken, of gemixt met jus d’orange of cola. De Indonesische variant van arak, Batavia Arrack, is net als rum gedistilleerd uit suikerriet.

Koken met rijstwijn

Rijstwijn is een populaire drank in veel Aziatische landen. De smaak van deze wijn wordt – zoals de naam al doet vermoeden – niet bepaald door druiven, maar door bruine rijst, kleefrijst of gewone rijst. Het meest bekend is waarschijnlijk de Japanse variant, ook wel ‘sake’ genoemd. Eén van de beste rijstwijnen komt uit de omgeving van Shao Hsing, een stad in het zuidoosten van China. Het is de meest gebruikte Chinese kookwijn. Marinades, soepen en sauzen en oosterse vlees- en visgerechten krijgen er een typisch Aziatische smaak van.

Lassi in India en Sri Lanka

Maaltijden in India en Sri Lanka gaan vaak gepaard met Lassi, een traditioneel yoghurtdrankje. Er worden specerijen als cardamom, muntblaadjes, saffraan en honing aan toegevoegd. Het drankje komt oorspronkelijk uit de regio Punjab in het noorden van India. Zoete Lassi wordt aangelengd met suiker en rozenwater, de zoute variant is over het algemeen sterker gekruid. Lassi wordt gekoeld geserveerd. Meestal in een hoog glas met een rietje, met fijngemalen pistachenootjes of mangovruchten ‘on top’.

Miss Saigon, served cold

In Vietnam kunnen reizigers een 333 biertje geserveerd krijgen. Het bier wordt – zoals de naam doet vermoeden – niet gebrouwen door 333TRAVEL, maar door de Saigon Beer Company in Ho Chi Minhstad, de stad die voorheen bekend stond als Saigon. Het recept van 333 bier bevat onder andere rijst, wat een licht zoete smaak geeft aan dit typisch Aziatische brouwsel. Dorst gekregen? Bestel een “Ba Ba Ba” en de Vietnamezen zullen je begrijpen.

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Azië

 

Reviews lezen over Azië

Meer informatie over Azië vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Azië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Azië

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.