8 x doen in Lissabon

Contributor Anita ging naar Lissabon, een echte aanrader voor een heerlijke stedentrip. Waarom? De Portugese hoofdstad is fotogeniek, kleurrijk en budgetvriendelijk. Bovendien is Lissabon de stad met de meeste zonuren van Europa. Genoeg redenen dus om deze sfeervolle stad aan de Taag met een bezoek te vereren, dacht Anita. Wat je zeker niet mag missen? Anita heeft de 8 must do’s voor je op een rij gezet.

Doen in Lissabon (6)

1. Eindeloos ronddwalen in Alfama

Alfama is een oude volkswijk in het centrum van Lissabon. Terwijl je rondslentert door een doolhof van steile steegjes en trappen, kijk je hier je ogen uit. In Alfama lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Overal hangt de was buiten te drogen en zitten de oude bewoners op een stoeltje voor hun huis. Je passeert kleurrijke mozaïeken, prachtige doorkijkjes, pittoreske binnenplaatsen en authentieke Fado bars. Trek gerust een middag uit voor deze schilderachtige wijk.

2. Genieten van een spectaculair uitzicht

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en in de stad vind je dan ook een tal van uitkijkpunten. Deze Miradouros (letterlijk vertaald: gouden blik) bieden een waanzinnig uitzicht over de stad. Een van de populairste uitzichtpunten is die vanaf Castelo de São Jorge. Toch kregen wij de tip van een local om het kasteel over te slaan en te kiezen voor het iets verderop gelegen Miradouro da Graça. Het uitzicht zou zou volgens locals mooier (en bovendien gratis) zijn. Het is nog een hele klim, maar dan word je wel beloond met een weids uitzicht over de Taag en de oude stad met haar rode daken. Schitterend!

3. Een ritje met tram 28 of een elevador

Miradouro da Graça is niet alleen te voet bereikbaar; een leuk alternatief is een ritje met de beroemde tram 28. Dit charmante trammetje rijdt door de smalle straatjes van Alfama. Een ander typisch vervoersmiddel in Lissabon is de elevador (lift). Dit is een soort trammetje dat een heuvel op en af rijdt. Stap bijvoorbeeld op de Elevador da Glória om nog een schitterend uitkijkpunt te bezoeken: de Miradoura de São Pedro de Alcântar.

Doen in Lissabon (2)

 

ZIE OOK: Lissabon in 7 dagen.

 

4. Wandelen langs de Taag naar Torre de Belém

De Torre de Belém is het symbool van Lissabon. Een bezoekje aan deze verdedigingstoren aan de oever van de Taag mag dus niet ontbreken tijdens je stedentrip in Lissabon. Het fort ligt in de historische buitenwijk Belém. Vanaf het treinstation in Belém wandel je over de rivierpromenade richting de verdedigingstoren. Langs de Taag vind je gezellige terrassen en het wemelt er van de toeristen en vissers. Beklim de Torre de Belém of ga via de voetgangerstunnel de historische wijk in.

5. Een pastel de Belém proeven

Proef in deze wijk bij Confeitaria de Belém de beroemde pastel de Belém. Dit is een met vanilleroom gevuld bladerdeegtaartje dat geflambeerd is met kaneel en suiker. Deze typisch Portugese lekkernij is overigens ook te koop bij tal van pastelarias in het centrum van Lissabon, alleen daar wordt deze zoetigheid (meestal) een pastel de nata genoemd.

Doen in Lissabon (5)

6. Een rondje over de vlooienmarkt

Ben je op een dinsdag of zaterdag in Lissabon? Wandel dan zeker over Feira da Ladra: dé vlooienmarkt van Lissabon. Hier vind je een bonte verzameling van de meest uiteenlopende goederen: van kunst tot kitsch. Ook als je niet van al die prullaria houdt, is de markt de moeite waard. Het is leuk om te zien hoe de verkopers hun waar aan de man brengen en hoe de straatmuzikanten voor wat leven in de brouwerij zorgen. Gezellige reuring dus op Feira da Ladra, wat letterlijk ‘dievenmarkt’ betekent. Niet alleen omdat dieven hier vroeger hun buit ongestraft mochten verkopen, maar ook omdat er tegenwoordig zakkenrollers actief schijnen te zijn. Let dus goed op je persoonlijke bezittingen.

Doen in Lissabon

7. Een likeurtje drinken bij Ginjinha do Rossio

Bij dit populaire barretje kun je al sinds 1840 terecht voor een ginja. Dit traditionele likeurtje is hier niet aan te slepen. Ginjinha do Rossio is eigenlijk niet meer dan een toonbank en er kunnen maximaal vijf mensen naar binnen. Op het pleintje voor de bar staat het dan ook bijna altijd bomvol met inwoners en toeristen die genieten van een bekertje kersenlikeur.

8. Op een terrasje van de fijne sfeer genieten

Geen zin om op straat te staan met je drankje? Ga dan op zoek naar een terrasje. Je hoeft niet ver te zoeken, want aan gezellige terrassen in Lissabon geen gebrek. Een fijne plek voor een drankje is Praça do Commercio (het Paleisplein). Je kijkt er uit over de Taag en de talloze voorbijgangers die over het plein struinen. Ook leuk en een stuk minder toeristisch is het Martim Moniz plein. Dit is vooral een ontmoetingsplek voor jongeren. Er hangt een relaxte sfeer en tijdens de zomermaanden treden hier in het weekend regelmatig straatartiesten op.Doen in Lissabon

Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te doen in Lissabon! Bezoek bijvoorbeeld Mercado da Ribeira voor verse streekproducten of geniet van een ritje boven de Taag met de Telecabine. En mocht je toch uitgekeken raken in Lissabon, maak dan een leuk uitstapje in de omgeving. Binnen een straal van 30 kilometer liggen de gezellige badplaats Cascais en het schilderachtige stadje Sintra dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *