Rotterdam vanuit een kubus

Contributor Royan ging naar Rotterdam. Een reis tussen verleden en toekomst brengt hem onder andere naar kubuswoningen, watertaxi’s en de markthallen. De kubuswoningen in Rotterdam zijn niet uniek. Ze staan immers ook in Helmond. Aan het begin van de jaren ‘80 van de vorige eeuw zijn deze paalwoningen met een bijzondere vorm gebouwd door de architect Piet Blom. In Rotterdam staan ze op een wel heel mooie plek: pal aan de Oude Haven, tegenover de Willemsbrug, op korte afstand van veel andere bezienswaardigheden.

Kubuswoningen

Kubuswoningen

Kubussen in bomen

De Rotterdamse kubuswoningen zijn gebouwd boven de Blaak. Ze zien eruit als boomhutten waardoor het gehele complex ook wel het Blaakse Bos wordt genoemd. De stijl is apart en gedurfd maar eerlijk gezegd is het interieur soms wat onhandig, met scheve muren en loze ruimtes. Dit kun je heel goed zelf meemaken in de Kijkkubus, een museumwoning die geopend is voor het publiek. Een alternatieve beleving is om de kubussen te gebruiken als startpunt voor een ontdekkingstour door Rotterdam en daarbij in de ‘bomen’ te overnachten. Dat kan in het Stayokay hostel dat sinds 2009 in deze woningen is gevestigd. Daar slaap je letterlijk boven en over de Blaak. Aan de voet van deze bijzondere huizen ligt de Spaansekade met uitnodigende terrasjes die aan de haven grenzen. Je kunt er genieten van een nostalgisch tafereel in de oudste haven van Rotterdam die inmiddels is omgeven door moderne gebouwen, met iets verderop de imponerende skyline van de stad.

Spaansekade en kubuswoningen

Spaansekade en kubuswoningen

Skyline

De skyline waar Rotterdam zo bekend om is zie je echter op zijn mooist vanaf het water. Het is immers een stad waar heel veel om water draait. De haven is de grootste van Europa, rivieren stromen overal tussen de bebouwing door en sommige bussen zijn zelfs zo ontworpen dat ze van de weg moeiteloos het water op kunnen. Veel bezoekers kiezen dan ook voor een Splashtour om de stad te bezichtigen. De Splashbus die vertrekt vanaf de Euromast rijdt over de Willemsbrug en neemt vervolgens een afslag om de Nieuwe Maas op te gaan. De chauffeur wordt dan kapitein en met een rustig gangetje kun je al varend de Kop van Zuid, de SS Rotterdam, de Euromast en de elegante Erasmusbrug ontdekken.

Tot de oude vooroorlogse skyline behoort zeker de terminal van de Holland-Amerika Lijn op de Kop van Zuid, dat een verlengstuk is van het zuidelijke centrum. Hiervandaan vertrokken vroeger vele Nederlanders in enorme passagiersschepen naar Noord-Amerika. Tegenwoordig heet het Hotel New York en heeft het één van de leukste terrassen van de stad. Het vlaggenschip van de befaamde Holland-Amerika lijn, de SS Rotterdam, ligt iets verderop aangemeerd in de Maashaven. Met zijn 228 meter lengte is dit luxueuze cruiseschip tegenwoordig zowel hotel, restaurant als evenementenlocatie. Rondleidingen over dit schip doen je met enige weemoed terugkeren naar vroeger.

Hotel New York

Hotel New York

SS Rotterdam

SS Rotterdam

Onder de andere gebouwen op de Kop van Zuid bevindt zich het anderhalf jaar oude ‘Rotterdam’, één van de grootste gebouwen van Nederland, 44 verdiepingen hoog en met een vloeroppervlak van 160.000 m². Oud en nieuw staan naast elkaar in deze stad, en oude havendelen vinden nieuwe bestemmingen die passen bij de huidige tijd.

Watertaxi’s

Het water oversteken kan via de bruggen maar ook met de vele watertaxi’s die heen en weer pendelen, of het nu een rustig bootje is waarbij je de tijd krijgt om te genieten van de oversteek, of een supersnelle boot die je amper de kans geeft om even plaats te nemen. Dat deze vorm van verplaatsen bij de toekomst hoort blijkt wel uit het project in de Rijnhaven, waar de eerste duurzame waterwoning AutArk ligt te pronken. Daarnaast ligt het Drijvend Paviljoen, een evenementenlocatie voor innovatie en duurzaamheid. Rotterdam wil in de komende decennia meer duurzaam en drijvend wonen op het water gaan ontwikkelen en hier kun je alvast een kijkje nemen in die toekomst.

Watertaxi, Kop van Zuid en rechts hotel New York

Watertaxi, Kop van Zuid en rechts hotel New York

Gebouw Rotterdam, Drijvend Paviljoen en AutArk

Gebouw Rotterdam, Drijvend Paviljoen en AutArk

Euromast

De Euromast gaat 185 meter de lucht in en is daarmee het hoogste gebouw van de stad, alhoewel sommige critici van mening zijn dat het geen gebouw is maar een mast. Dan zou de Maastoren op de Kop van Zuid met 165 meter het hoogste zijn. Het nieuw te bouwen Schiekadeblok zou met meer dan 200 meter nog wel eens hoger kunnen worden dan deze twee, waarmee de discussie over het hoogste gebouw van Rotterdam ten einde komt. De Euromast werd gebouwd in 1960 en verhoogd in 1970.

Euromast van overal zichtbaar

Euromast van overal zichtbaar

Het bouwen gaat continu door in Rotterdam. Zo werd eind vorig jaar de Markthal geopend, vlak naast de kubuswoningen. Deze overdekte markt met appartementen is een waar kunstwerk, zowel van binnen als van buiten. De beschilderingen van de 11.000 m² aan plafonds vallen direct op als je maar in de buurt komt en laten onder meer vruchten, bloemen en vissen zien. Je kunt in de hal genieten van de vele inheemse en uitheemse gerechten die aangeboden worden, van eenvoudig eten tot extreme delicatessen. De culinaire overvloed is overweldigend en biedt werkelijk voor eenieder wat wils.

De markthal

De markthal

De markthal binnen

De markthal binnen

Verrassend

Rotterdam is verrassend en er is zoveel meer te doen dan hierboven beschreven staat. Als je een fiets huurt en vanuit de kubuswoningen een klein stukje op ontdekkingsreis gaat, heb je na een dag of twee dagen al het gevoel dat je terugkeert van een reis naar een andere wereld. In ieder geval een wereld die je misschien niet verwacht had en die smaakt naar een verdere speurtocht tussen verleden en toekomst.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *