Lipno: Tsjechisch wintersportparadijs voor gezinnen

Het zou er dan eindelijk van komen: ik ging met mijn gezin voor het eerst op wintersport. Eerlijk gezegd wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Wel had ik gehoord dat Lipno nad Vltavou in het Zuiden van Tsjechië ideaal was voor zo’n ‘wintersport voor beginners’. En dus reden we eind februari naar Zuid-Tsjechië.

Sandra op wintersport In Lipno (Tsjechië)

Sandra op wintersport In Lipno (Tsjechië)

Lekker vertrouwd

Nou ken ik Tsjechië best goed en spreek ik de taal ook een beetje, maar voor een wintersport in Lipno nad Vltavou heb je dat eigenlijk niet nodig. Er komen namelijk zowel in de winter als in de zomer veel Nederlanders vakantie vieren aan het Lipnomeer. Veel informatie is daarom in het Nederlands beschikbaar en onze aardige skilerares sprak ook een aardig woordje Nederlands. Voor je accommodatie kun je zelfs terecht bij het vertrouwde Landal, maar ook een deel van de andere vakantiehuizen in Lipno wordt door Nederlanders verhuurd.

Alles dicht bij elkaar

Wat mij voor mezelf maar zeker ook voor de korte beentjes van mijn jongste kinderen erg prettig leek, is dat Lipno erg compact is. Alles ligt bij elkaar in de buurt: de accommodaties, restaurants en skivoorzieningen, maar ook winkeltjes, restaurants, het zwembad en de rodelbaan. De Lipno Card, die bij veel accommodaties is inbegrepen, maakt het allemaal nog toegankelijker met kortingen en een gratis skibus naar de top van de Kramolín, waar ook het boomkroonpad staat.

Skipiste van Lipno nad Vltavou

De skipiste van Lipno nad Vltavou

Voordelig is altijd fijn

Die kaart brengt dus financiële voordelen met zich mee en dat is altijd fijn, zeker als je met zijn vijven op vakantie bent. Dat aspect speelde trouwens sowieso een rol bij het kiezen van onze wintersportbestemming: hoewel Tsjechië niet meer zo voordelig is als een jaar of tien geleden, ben je er nog steeds gunstig uit bij het kopen van bijvoorbeeld een skipas in vergelijking met ‘traditionele’ wintersportlanden.

Ook nog eens trendy!

Het is dus niet zo gek dat Lipno zo populair is bij Nederlanders. Het wintersportresort past namelijk helemaal in de laatste trends volgens trendwatcher Tessa aan de Stegge van Cherry Picker. De multigeneratievakantie (op vakantie met niet alleen je eigen gezin, maar ook met bijvoorbeeld opa’s en oma’s) was vorig jaar al populair en aangezien het toch al compacte Lipno erg gericht is op toegankelijkheid voor bijvoorbeeld kinderwagens en rolstoelen, ben je daar aan het goede adres als familie. Het afgelopen jaar is ook het opzoeken van ‘ongebruikelijke’ wintersportbestemmingen in bijvoorbeeld het prijstechnisch aantrekkelijke Oost-Europa in opkomst, dus wat dat betreft zit Lipno dubbel goed.

 

 

En – klopt het?

Op papier was Lipno dus de perfecte wintersportbestemming voor ons. Gelukkig klopte dat met de praktijk: we hebben een heerlijke week gehad. Het weer was zo mooi dat we regelmatig op ons balkon hebben zitten uitkijken over het bevroren Lipnomeer. Jammer genoeg was het ijs niet ideaal om op te schaatsen, maar daar waren we niet eens zo rouwig om – er was genoeg te doen. De skiërs in ons gezin hebben zich uitgeleefd op de drie pistes bij Lipno. Ik en mijn dochter hadden het skiën na een paar keer wel gezien: wij gingen met de gratis skibus naar boven, dronken warme chocolademelk en maakten dan een mooie wandeling terug naar Lipno. Samen zwemmen, rodelen en lekker eten maakten er inderdaad een ideale gezinsvakantie van.

Český Krumlov vlak bij Lipno nad Vltavou

Český Krumlov vlak bij Lipno nad Vltavou

Ook eens buiten Lipno kijken?

Wil je toch wat meer uitdaging op skigebied? Lipno ligt vlak bij Oostenrijk, dus een dagje naar een Oostenrijks skiresort is zo geregeld. Informeer dan ook even naar de grenzgenial-GUIDE, die in het grensgebied korting geeft op skipassen en allerlei andere dingen. Buiten het skiën is een uitstapje naar Český Krumlov, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en maar een half uurtje rijden is vanuit Lipno, zeker de moeite waard.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *