UNESCO-Parel: Český Krumlov

Als iemand mij vraagt welke stad ik het mooiste vind, dan antwoord ik altijd Český Krumlov. Natuurlijk, Parijs is mooi, maar Český Krumlov in Tjechië is toch wel de mooiste stad buiten de gebaande paden.
Ik noem het altijd een stad dat zo in de Efteling terecht had gekund, omdat het lijkt op het dorpje van het ‘Volk van Laaf’. Kleine, kronkelende steegjes, middeleeuwse huizen en romantische kastelen. Deze UNESCO-parel heeft alles wat een romantische ziel in een stad zoekt.
UNESCO-parel: Český Krumlov

Bohemian stedentrip

Český Krumlov is niet echt een stad waar je direct aan denkt voor een ideale stedentrip, maar het heeft heel veel te bieden. Het oude centrum van Český Krumlov staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en als je de foto’s bekijkt snap je waarom. Het romantische centrum ziet er nog precies zo uit als in de middeleeuwen! Een reis terug in de tijd dus. Het is heerlijk om door de straatjes te dwalen en om oude gebouwen en monumenten te ontdekken. De kleine winkelstraatjes zitten bomvol met boetiekjes en schattige ambachtswinkels. De belangrijkste bezienswaardigheid van Český Krumlov is het kasteel, dat boven de stad uittorent. Het kasteel is ongewoon groot, in vergelijking met de stad zelf. Stad is namelijk een groot woord, in Nederland zou het eerder een dorp zijn. Het kasteel heeft een sprookjesachtig uiterlijk en is een echte must-see als je de stad bezoekt. Het kasteel werd in 1240 gebouwd door de machtige Rosenberg familie. Later werd het kasteel gerestaureerd in een barokke stijl. Het kasteel heeft ook een prachtige theater waar soms nog opera’s worden opgevoerd. Spookachtig-detail: Ghost Hunters International heeft hier ooit een aflevering gefilmd, waarin werd gedacht dat het er spookt. Er spookt een dame in het theater en er ligt een skelet in een kast van het kasteel.

UNESCO-parel: Český Krumlov

Romantisch dineren

Český Krumlov ziet er niet alleen geweldig uit, maar je kan er ook heerlijk eten. De restaurants in Český Krumlov zijn redelijk nieuw. Pas sinds 1989 kwamen er meer restaurants in Český Krumlov, voornamelijk aan de rivier die dwars door de stad stroomt. Als het mooi weer is, waan je je bijna in Italië, dankzij het pittoreske uiterlijk. Toen ik er was, heb ik een aantal restaurants bezocht. Wat kan je hier lekker eten zeg! De foodie in mij werd helemaal blij. Ik koos voornamelijk voor restaurants met een regionale keuken en daar hebben zeer er gelukkig genoeg van! Een aanrader is Mastal, een typische Boheems restaurant. Het restaurantje zit half in een soort van grot, waardoor je nog meer dat middeleeuwse gevoel krijgt. Toch licht claustrofobisch? Er is ook een binnenplaats. Het bier was hier echt fantastisch. Een andere aanrader is Krcma Barbakan, een restaurant met een terras aan de rivier. Goed en goedkoop eten. Niet dat het eten duur is in Tsjechië, in vergelijking met Nederland. Aan de rivier zitten trouwens de meest ‘hippe’ barretjes. Hier drink je de meest lekkere cocktails!

UNESCO-parel: Český Krumlov

Een ding is zeker, ik wil ooit weer eens terug naar Český Krumlov.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *